Siirry sisältöön

”Naapuri sanoi, että kuntoutuksesta ei ole mitään hyötyä”

Terveys | 7.3.2022
Kuntoutukseen liittyvät väärät käsitykset tai puutteellinen tieto saattaa estää ihmisiä hakeutumasta kuntoutukseen, vaikka tarvittavat edellytykset täyttyisivätkin.
Ville Räty
Suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Kela järjestää laajasti kuntoutusta erilaisista sairauksista ja toimintakyvyn häiriöistä kärsiville eri ikäisille ihmisille. Kuntoutukseen liittyvät väärät käsitykset tai puutteellinen tieto saattaa estää ihmisiä hakeutumasta kuntoutukseen, vaikka tarvittavat edellytykset täyttyisivätkin. Kokosin yhteen tavallisimmat väärät käsitykset ja ennakkoluulot kuntoutuksesta vastatakseni niihin.

”En tarvitse kuntoutusta” Hienoa, vaikuttaa siltä, että sinulla ei ole kuntoutuksen edellyttämää sairautta tai vammaa, tai sitten pystyt elämään täysipainoista elämää toimintakykyrajoitteestasi huolimatta. Tilanteen muuttuessa kannattaa kuitenkin muistaa mahdollisuus Kelan järjestämään kuntoutukseen.

”En juuri nyt pysty osallistumaan kuntoutukseen” Vaikka sinun osaltasi täyttyisikin kuntoutukseen vaadittavat edellytykset, ei kuntoutuksesi ole välttämättä omasta mielestäsi oikea-aikaista. Kuntoutukseen kannattaakin osallistua silloin, kun sinulla on mahdollisuus keskittyä siihen täysipainoisesti ja saada siitä mahdollisimman paljon hyötyä itsellesi.

”En ole oikeutettu kuntoutukseen” Usein ajatellaan, että kuntoutusta varten hakijan tulee ehdottomasti olla opiskelemassa tai mukana työelämässä. Kuntoutusta kuitenkin järjestetään hyvin erilaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin. Kuntoutukseen hakeutuessa tarkistetaan osallistumisen edellytykset, jotka poikkeavat eri kuntoutusmuotojen välillä. Sinulla voi siis hyvinkin olla oikeus saada kuntoutuksellista tukea omaan toimintakykyysi rajoittavaan sairauteen tai vammaan.

”Naapurikin sanoi, ettei kuntoutuksesta ole mitään hyötyä” Kelassa kerätään tietoa kuntoutuksen tuottamista hyödyistä, ja tietoa käytetään kuntoutuksen kehittämiseen asiakkaiden hyväksi. Viimeisimmässä selvityksessä ilmenee, että kuntoutuksella on suotuisia vaikutuksia työ- ja opiskelukykyyn, jonka lisäksi kuntoutukseen osallistuneiden asiakkaiden fyysinen ja psyykkinen elämänlaatu kohentui. Masennusoireista kärsivien määrä väheni kuntoutuksen aikana. Harmi, että naapurillasi on kielteinen kokemus kuntoutuksesta – kannattaa silti muodostaa oma mielipide asiasta ja antaa kuntoutukselle reilu mahdollisuus!

”En tiedä miten hakeutua kuntoutukseen” MeKelassa autamme tarpeesi mukaan myös kuntoutukseen hakeutumisessa. Sinun on hyvä ottaa asia puheeksi myös hoitavan tahosi kanssa, sillä todennäköisesti tarvitset lääkärin kirjoittaman kuntoutussuosituksen. Jos olet 16–29-vuotias nuori, et tarvitse lääkärin lähetettä hakeutuessasi nuoren ammatillisen kuntoutuksen palveluihin.

”Tykkään olla yksin, kun siellä kuntoutuksessa on niitä muitakin” Kelan kuntoutusta toteutetaan niin ryhmämuotoisesti kuin yksilöllisesti. Palautteiden mukaan etenkin kurssien parasta antia on siellä saatu vertaistuki, ja oivallus siitä, etten olekaan yksin tämän asian kanssa.

”En tiedä, mitä kuntoutuksessa tapahtuu” Kuntoutuksen sisältö räätälöidään sinun sekä mahdollisesti muiden kuntoutukseen osallistuvien asiakkaiden tarpeiden pohjalta. Voit tutustua eri kuntoutuspalveluihin ja niiden sisältöihin Kelan verkkosivuilla. Lisäksi sinun kannattaa keskustella asiasta hoitavan tahosi kanssa sekä tarpeen mukaan olla yhteydessä Kelan asiakaspalveluun.

”Minulla ei ole varaa osallistua kuntoutukseen” Kelan järjestämä kuntoutus on sinulle yleensä maksutonta. Kuntoutuksen ajalta sinulla saattaa olla oikeus myös kuntoutusrahaan. Me Kelassa autamme sinua myös tässä asiassa.

Jos mieleesi tulee muita kuntoutukseen osallistumiseen liittyviä esteitä, ratkotaan ne yhdessä.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.