Terveys 1 min

Toiminnalliseen häiriöön sairastunut Jessica: ”Apua ei ole saanut, koska sitä ei ole ollut tarjolla”

Kun Jessica Nylund-Lehtiniemen uupumus oli jatkunut toistakymmentä vuotta ja saanut rinnalleen mitä moninaisempia oireita, heräsi epäilys toiminnallisesta häiriöstä. Kelan kuntoutuskokeilussa Jessica on oppinut paljon uutta oireidensa syystä.

Kuuntele artikkeli
Teksti Anne Ventelä Kuva Ville Rinne 10.11.2020
Jessica Nylund-Lehtiniemi osallistuu Kelan toiminnallisten häiriöiden kuntoutukseen.

”Toivoisin, että ihmiset osoittaisivat enemmän myötätuntoa toisiaan kohtaan. Jokaisen ihmisen elämään sisältyy paljon sellaista, jota emme näe, josta emme tiedä mitään ja joka saattaisi muuttaa käsitystämme kyseisestä henkilöstä ja hänen tilanteestaan”, sanoo toiminnalliseen häiriöön sairastunut Jessica Nylund-Lehtiniemi.

Elokuussa 2020 Jessica Nylund-Lehtiniemi, 44, aloitti kuntoutuksen, jonka alkua hän oli odottanut 15 vuotta.

Viimeisen 15 vuoden aikana Jessica oli hakenut apua muun muassa vatsavaivoihin, nivelkipuihin, selkäkipuihin, rytmihäiriöihin, rintakipuihin, migreeniin, sierainten haavaumiin, muisti- ja keskittymisvaikeuksiin sekä ruoka-aine- ja kemikaaliyliherkkyyteen. Kaikkein pahinta on ollut jatkuva uupumus. Välillä se yltyy niin lamaannuttavaksi, että hän ei useisiin tunteihin pysty reagoimaan mihinkään.

Sairaus on vienyt paitsi työkyvyn, myös arkisen ilon.

Kaikki energiani on mennyt arjessa selviytymiseen, Jessica sanoo.

Vihdoin, vuosien etsimisen jälkeen, Jessican moninaisille oireille on löytynyt yhteinen nimittäjä, toiminnallinen häiriö, ja siihen on tarjolla apua.

Lue erikoisartikkeli Jessican tarinasta ja uudesta toiminnallisten häiriöiden kuntoutuskokeilusta.

Siirry erikoisartikkeliin

Kauan odotettu kuntoutus