Siirry sisältöön

Pitkäaikainen mielen­terveyden häiriö? Sinulla voi olla oikeus vammais­tukeen

Terveys | 21.3.2018
Tiesitkö, että vammaistukea voi saada esimerkiksi, jos on ollut pidemmän aikaa ahdistunut ja se haittaa tavallista elämää? Tuki ei siis nimestään huolimatta ole tarkoitettu vain vammaisille ihmisille.
Kuuntele artikkeli
""

5 vinkkiä vammaistuesta

Kun elämä on raiteiltaan, pienikin tuki oikeaan aikaan voi auttaa eteenpäin. Toisinaan eteenpäin auttaa toinen ihminen, toisinaan taas raha.

  1. Voit saada yli 16-vuotiaan vammaistukea esimerkiksi silloin, jos sinulla on ollut ongelmia mielenterveyden kanssa pidemmän aikaa. Olet esimerkiksi ollut terapiassa yli vuoden.
  2. Voit saada tukea myös, jos opiskelusi ovat keskeytyneet terveydellisistä syistä, sairaus vaikeuttaa ammatinvalintaa tai osallistut kuntouttavaan työtoimintaan. Tarkista kysymysten avulla, kannattaako sinun hakea tukea.
  3. Vammaistuen tarkoitus on tukea työ- ja toimintakykyä sekä kuntoutusta. Sillä voi esimerkiksi kustantaa terapiaa tai matkoja vertaistukiryhmän tapaamisiin. Sen käyttöä ei kuitenkaan valvota. Sitä voi käyttää siihen, mitä itse kokee tarvitsevansa. Se on myös verotonta tuloa.
  4. Perusvammaistuki on 102,85 e/kk. Sitä voi saada, jos toimintakyky on vamman tai sairauden vuoksi heikentynyt yhtäjaksoisesti ainakin vuoden ajan ja sairaus tai vamma aiheuttaa olennaista haittaa.
  5. Koska tuen tarve harkitaan yksilöllisesti, hakemus kannattaa täyttää mahdollisimman tarkasti. Voit omin sanoin kertoa, millä tavalla mielenterveyden ongelma tai sairaus konkreettisesti haittaa elämää. Muista myös lääkärintodistus!
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.