Siirry sisältöön

Estääkö sairaus työnteon, tai onko työkykysi heikentynyt? Näillä kuudella askeleella eteenpäin

Terveys | 6.3.2024
Jos työkykysi heikentyy tai joudut jäämään pois töistä pitkäaikaisen sairauden tai vamman takia, valmistaudu tulevaan ajoissa. Tärkeintä on toimia aktiivisesti oman työkyvyn edistämiseksi. Nämä kuusi ohjetta auttavat sinua pääsemään eteenpäin.
Kuuntele artikkeli
Mies lukee parvekkeella kirjaa.

1. Ota käyttöön sähköiset palvelukanavat

Nopeuta asioiden hoitoa asioimalla Kelan ja työeläkelaitosten verkkopalveluissa. Anna OmaKelassa Kelalle lupa lähettää sinulle viestejä ja hae Kelan etuuksia sähköisesti. Oman työeläkelaitoksen sivuilla voit tarkastella omia eläketietojasi ja täyttää hakemuksia. Jos et tiedä omaa työeläkelaitostasi, selvitä se osoitteessa tyoelake.fi.

2. Selvitä työhön paluun mahdollisuudet tai etsi sopivampaa työtehtävää yhdessä työterveyshuollon ja työnantajan kanssa

Vaikka toipuminen olisi yhä kesken, on hyvä selvittää mahdollisuudet työhön paluuseen tai sopivampien työtehtävien löytämiseen. Työterveyshuollon ja työnantajan kanssa käytävät keskustelut voivat auttaa sinua löytämään ratkaisuja.

Vaikka olisit työkyvytön, voit silti selvittää oikeutesi osa-aikatyöhön ja osasairauspäivärahaan. Älä epäröi ottaa näitä vaihtoehtoja puheeksi keskusteluissa työterveyshuollon ja työnantajan kanssa.

3. Hae ammatillista kuntoutusta

Ammatillinen kuntoutus tarjoaa sinulle mahdollisuuden palata takaisin työelämään sairausloman jälkeen. Voit siirtyä uuteen tai nykyiseen työtehtävään työkokeilun tai työhönvalmennuksen avulla. Ammatillinen kuntoutus voi myös tukea sinua kouluttautumaan kokonaan uuteen ammattiin, jos koulutuksesi ja työn kautta saatu osaamisesi eivät sovi työelämän vaatimuksiin. Ota puheeksi ammatillinen kuntoutus jo silloin, kun työssä selviytymisessä alkaa olla haasteita.

Voit hakea ammatillista kuntoutusta työeläkelaitoksesta, jos olet ansainnut viimeisen 5 vuoden aikana vähintään 41 143,38 euroa ja lisäksi olet saanut työansioita tai hoitanut lastasi hakemusta edeltäneiden 3 kalenterivuoden aikana.

Muussa tapauksessa Kela voi selvittää edellytyksesi ammatilliseen kuntoutukseen.

4. Ilmoittaudu hyvissä ajoin työttömäksi työnhakijaksi

Jos sairauspäivärahan maksu päättyy ja työpaikkaa ei ole, ota heti yhteyttä TE-palveluihin ja ilmoittaudu työnhakijaksi. Voit hakea työttömyystukea joko työttömyyskassasta tai Kelasta. TE-palvelut auttavat sinua löytämään erilaisia tukitoimia, joiden avulla voit palata työelämään.

5. Hae osakuntoutustukea tai osatyökyvyttömyyseläkettä

Jos et voi sairauden vuoksi tehdä kokopäiväistä työtä, harkitse osatyökyvyttömyyseläkkeen hakemista työeläkelaitoksestasi. Määräaikaista osatyökyvyttömyyseläkettä kutsutaan nimellä osakuntoutustuki. Sen saamiseksi työkykysi on oltava heikentynyt vähintään vuoden ajan. Työeläkelaitos selvittää hakemuksesi yhteydessä myös mahdollisuutesi ammatilliseen kuntoutukseen.

Huomaa, että osakuntoutustukea tai osatyökyvyttömyyseläkettä voi hakea vain työeläkelaitoksesta.

6. Hae kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä

Joskus sairauspäivärahakauden jälkeen paluu työhön tai työnhakijaksi ei onnistu heikentyneen työkyvyn tai sairauden takia. Silloin voit hakea työkyvyttömyyseläkettä. Työkyvyttömyyseläke myönnetään määräaikaisena, jos on toiveita työkyvyn palautumisesta. Määräaikaisesta työkyvyttömyyseläkkeestä käytetään nimeä kuntoutustuki.

Hae työkyvyttömyyseläkettä työeläkkeenä. Jos työeläkettä on kertynyt vain vähän, hae eläkettä työeläkkeen lisäksi myös kansaneläkkeenä. Ajantasainen tuloraja, jolla saa kansaneläkettä, on Kelan nettisivuilla.

Huomaa, että työkyvyttömyyden määritelmät ovat erilaiset sairauspäivärahassa ja työkyvyttömyyseläkkeessä. Kun haet sairauspäivärahaa, työkykyäsi tarkastellaan pääasiassa suhteessa omaan työhösi. Kun taas haet työkyvyttömyyseläkettä, jäljellä olevaa työkykyäsi verrataan myös muuhun sopivaan työhön kuin juuri omaan työhösi. Työkyvyttömyyseläkettä ei siis välttämättä voida myöntää, vaikka sinulla olisi saman sairauden perusteella ollut oikeus sairauspäivärahaan ja toimintakykysi ei olisi oleellisesti muuttunut.

Helpoiten voit hakea työkyvyttömyyseläkettä työeläkelaitoksen verkkopalvelussa tai OmaKelassa. Työeläkelaitos ja Kela kartoittavat hakemuksesi yhteydessä myös mahdollisuutesi ammatilliseen kuntoutukseen.

Jos ammatillinen kuntoutus tai työhön paluu tulee ajankohtaiseksi myöhemmin, se onnistuu myös useamman kuukauden tai jopa vuosia kestävän määräaikaisen kuntoutustuen jälkeen.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.