Siirry sisältöön

Aina löytyy sopiva kuntoutus

Terveys | 29.11.2021
Yksilökuntoutus tarkoittaa sitä, että kuntoutuksen toteutus ja tavoitteet suunnitellaan jo ennen kuntoutuksen alkua yhdessä asiakkaan kanssa. Kuntoutus suunnitellaan niin, että asiakas pystyy osallistumaan siihen täysipainoisesti huolimatta fyysisestä voinnistaan.
Anna Heikkinen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

”Haluaisin päästä kuntoutukseen, mutta mikään kuntoutuskurssi ei tunnu sopivalta, koska minulla on niin monta sairautta enkä pysty osallistumaan kuntoutukseen muiden kurssilaisten mukana.” Kyseinen lause kuullaan asiakaspalvelussamme, uskaltaisinko sanoa, valitettavan usein. Fyysinen vointi tai kykenemättömyys osallistua kuntoutuskurssiohjelmaan ei saisi koskaan olla este kuntoutukseen osallistumiselle silloin, kun asiakkaalla löytyy motivaatiota ja halua kuntouttaa itseään.

Fyysinen vointi ei saisi koskaan olla este kuntoutukseen osallistumiselle.

Miltä kuulostaisi moniammatillinen yksilökuntoutus? Kaksi sanaa, jotka kertovat kaiken oleellisen. Moniammatillinen ja yksilökuntoutus. Puretaan tämä kuitenkin vielä osiin.

Yksilökuntoutus tarkoittaa sitä, että kuntoutuksen toteutus ja tavoitteet suunnitellaan jo ennen kuntoutuksen alkamista yhdessä asiakkaan kanssa. Kuntoutus suunnitellaan niin, että asiakas pystyy osallistumaan täysipainoisesti kuntoutukseen, tuntee hyötyvänsä siitä ja saa tilanteeseensa juuri oikeanlaisia neuvoja ja ohjeita myös kotiin saakka vietäväksi. Tällöin kuntoutus palvelee asiakasta ja hänen kuntoutustarvettaan mahdollisimman hyvin, auttaa motivaation ylläpitämisessä sekä yhdessä sovittujen tavoitteiden saavuttamisessa.

Myös asiakkaan perheenjäsen tai muu asiakkaan arkeen osallistuva läheinen voi osallistua kuntoutukseen. Läheinen on mukana koko kuntoutuksen ajan tai vain osan siitä. Näin myös läheinen saa asiakkaan lisäksi tietoa sairaudesta, tukea elämäntilanteeseen sekä tietoa ja konkreettisia ohjeita arjessa selviytymiseksi.

Kuntoutus suunnitellaan niin, että asiakas pystyy osallistumaan täysipainoisesti ja tuntee hyötyvänsä siitä.

Kuntoutus kestää yleensä noin 15—18 päivää, ja se toteutetaan vähintään kahdessa jaksossa. Kuntoutus toteutetaan pääasiassa kuntoutuspaikassa, mutta myös etäkuntoutus on mahdollinen. Kuntoutusjaksojen välissä kuntoutuspaikan edustaja voi tavata asiakkaan tämän omassa kodissa. Vierailun tarkoitus on löytää arjessa suoriutumiseen helpottavia konkreettisia ratkaisuja ja varmistaa asiakkaan kotiharjoitteiden toimivuus.

Asiakasta ei jätetä yksin muutenkaan kuntoutusjaksojen välillä eikä heti sen päätyttyä. Asiakkaaseen ollaan sovitusti yhteydessä, kysellään kuulumisia ja seurataan edistymistä. Kuntoutuksen päätyttyä varmistetaan arjen sujuminen ja kuntoutuksen jatkuminen myös oma-aloitteisesti arjessa.

Jos sinulle sopivaa kuntoutusta ei ole valmiina, me Kelassa järjestämme sinulle sellaisen.

Moniammatillinen puolestaan tarkoittaa sitä, että kuntoutuksessa on mukana eri alojen asiantuntijoita, kuten erikoislääkäreitä, fysioterapeutteja ja toimintaterapeutteja, jotka ovat erikoistuneet kuntoutujan sairauksiin. Heillä on paras tietotaito olla mukana asiakkaan kuntoutuksen toteuttamisessa ja edistämisessä. Kuntoutuksessa olevat asiantuntijat valitaan aina sen mukaisesti, mikä vastaa asiakkaan kuntoutuksen tarvetta. Kuulostaa minusta hyvin yksilölliseltä, eikö vain? Enää ei siis kannata jättää osallistumatta kuntoutukseen siksi, ettei sinulle löytyisi sopivaa. Jos sinulle sopivaa kuntoutusta ei ole valmiina, me Kelassa järjestämme sinulle sellaisen.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.