Tärpit 1 min

Näin teet hyvän toimeentulotuki­hakemuksen

Tavallisimpia syitä toimeentulotuen hakemuksen hylkäämiseen ovat puuttuvat liitteet tai liian suuret tulot.

Kuuntele artikkeli
teksti Annina Kervinen kuva Kela 26.3.2020
Kuvituskuva: Kelan työntekijä neuvoo asiakasta.

Näin teet hyvän hakemuksen

 1. Toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki.
  Tämä tarkoittaa, että toimeentulotukea voi saada, jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin, kuten ruokaan ja asumiseen. Tuloiksi lasketaan myös muut sosiaalietuudet, joten varmista ennen toimeentulotuen hakemista oikeutesi ensisijaisiin etuuksiin, kuten työttömyysturvaan ja asumistukeen.
 2. Toimita hakemuksen kaikki tarvittavat liitteet ajoissa Kelaan. Näet tarvittavat liitteet joko hakemuksen lopusta tai edellisestä päätöksestä kohdasta ”Miten toimit jatkossa”. Voit toimittaa liitteet, kuten hakemuksenkin, verkossa, postitse tai tuomalla ne lähimpään Kelan palvelupisteeseen.
  • Helpotat hakemuksesi käsittelyä, jos toimitat liitteet verkossa liiteluettelon kautta ja liität tiedostosi oikean väliotsikon alle. Liiteluettelon löydät asiointipalvelun etusivulta vireillä olevan hakemuksen yhteydestä. Voit myös toimittaa liitteitä Viestit-toiminnolla.
 1. Perustoimeentulotuki on perhekohtainen etuus. Perheellä tarkoitetaan yhteistaloudessa asuvia vanhempia ja vanhemman alaikäisiä lapsia ja adoptiolapsia, avio- ja avopuolisoita sekä rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä. Kela antaa päätöksen sen perheenjäsenen nimissä, joka on tehnyt hakemuksen. Jos sinulla on puoliso, perheen yhteisen hakemuksen voi tehdä kumpi tahansa teistä. Hakemukseen tarvitaan liitteeksi kaikkien perheenjäsenten tiliotteet. Päätös koskee koko toimeentulotukiperhettä. Katso esimerkki laskelmasta.
 1. Täytä hakemus huolellisesti. Merkitse hakemukseen kaikki tarvittavat tiedot. Merkitse hakemukseen myös, mille ajalle haet toimeentulotukea. Jos haet perustoimeentulotukea paperilomakkeella, muista allekirjoittaa hakemus!
  • Lue täyttämäsi hakemus vielä läpi ennen kuin lähetät sen Kelaan.
 1. Ole tavoitettavissa. Kelasta otetaan tarvittaessa yhteyttä sinuun, jos liitteitä tai muita lisätietoja tarvitaan. Puhelu Kelasta tulee yleensä 020-alkuisesta numerosta. Kela voi pyytää lisätietoja myös kirjeitse tai viestillä asiointipalvelun kautta.

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Mihin menoihin toimeentulotukea voi saada? • Re: Osuuskaupan jäsenyys
Mihin menoihin toimeentulotukea voi saada? • Re: Osuuskaupan jäsenyys
Toimeentulotuen hakeminen • Re: Saanko toimeentulotukea jos teen 300e/kk osa-aikatyötä?
Kysy Kelasta