Tärpit 1 min

6 vinkkiä lapsen tai nuoren puolesta asiointiin

Oman alaikäisen lapsen Kela-asioiden hoitaminen voi tuntua hankalalta, varsinkin kun verkossa voi hoitaa vain omia henkilökohtaisia asioita.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 13.11.2019

Miten Kela-asiat voi hoitaa lapsen tai nuoren puolesta?

  1. Jos lapsesi on alle 15-vuotias, voit hoitaa kaikkia hänen asioitaan. Huoltaja voi myös hoitaa yli 15-vuotiaan asioita, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Yli 15-vuotias nuori voi halutessaan hoitaa asioitaan myös itse. Nuori 15–17-vuotias ja huoltaja käyttävät niin sanottua rinnakkaista puhevaltaa. Jos esimerkiksi vanhempi hakee nuorelle etuutta, Kelasta ollaan tarpeen mukaan yhteydessä myös nuoreen, ja toisin päin.
  2. Lapsen tai nuoren asioita voi selvittää puhelimitse tai käymällä lähimmässä palvelupisteessä. Jos selvitettävää on paljon, voit varata ajan puhelinpalveluun tai palvelupisteeseen. Kun varaat puhelinajan, Kela soittaa sinulle eikä puhelu maksa mitään.
  3. Huoltaja ei voi hoitaa lapsen tai nuoren asioita verkossa omilla tunnuksillaan, koska tunnistautumisväline on aina henkilökohtainen.
  4. Lapselle myönnettäviä etuuksia ovat esimerkiksi erilaiset kuntoutusvaihtoehdot ja alle 16-vuotiaan vammaistuki. Kaikki hakemuslomakkeet löytyvät pdf-tiedostoina Kelan verkkosivuilta. Hakemuksen voi postittaa tai jättää palvelupisteeseen. Nopeiten hakemus on perillä, jos postitat sen itse.
  5. Kun nuori on tarpeeksi vanha hoitamaan asioitaan itse, hänelle voidaan hankkia pankin tarjoama tunnistautumisväline tai mobiilivarmenne. Pankit myöntävät tunnuksia omien sääntöjensä mukaan. Tunnistautuminen onnistuu mobiilivarmenteella, jos nuorella on oma älypuhelin.
  6. Nuori voi itse hakea esimerkiksi opintotukea, oppimateriaalilisää tai työttömyysturvaa.

+ Huoltaja voi hakea verkossa omilla tunnuksillaan lapselle sosiaaliturvaan kuulumista (muutto ulkomaille) ja tilata lapselle eurooppalaisen sairaanhoitokortin.