Gå till innehåll

Psykoterapin bar frukt – ”Nu är jag som en ny människa”

Hälsa | 15.12.2016
Tiina Kaju gick i psykoterapi i flera år och delar numera med sig av sina personliga erfarenheter i rollen som utbildare.
Lyssna på artikeln
Tiina Kaju.
Tiina Kaju fick psykodynamisk terapi.

Utmattningsdepressionen tvingade Tiina Kaju lämna sitt arbete år 2005. Hon var utbränd och hamnade i en djup depression. Eftersom hennes arbetsplats var liten och saknade egen företagshälsovård uppsökte Tiina sin hälsocentral. Hälsocentralläkaren ställde diagnosen depression, varefter Tiina försökte få samtalshjälp via den offentliga sektorn. Detta lyckades dock inte, och Tiina uppsökte privat terapi. FPA ersatte hennes terapi i tre års tid.

– Efter terapin var jag som en ny människa. Terapitiden var tung, men tillsammans med terapeuten kunde jag gå till botten med mina problem. Gradvis började jag se saker och ting i en annan dager, berättar Tiina.

Terapi fungerar som en lök

Terapeuten liknade terapi vid en lök. Problemet finns allra längs in, och dit går det att ta sig endast tålmodigt skikt för skikt.

– Många har frågat mig hur jag klarade av att ta mig till terapi. Jag befann mig i ett verkligt djupt mörker, och att behandla svåra frågor kräver krafter. Jag förlitade mig ändå på att solen åter kommer att skina bara jag orkar igenom en dag till. Jag ville tro på bättre tider.

Tiina fick psykodynamisk terapi. Terapeuten och Tiina gick tillsammans igenom de ångestskapande situationerna i vardagen och försökte förstå dessa utifrån erfarenheterna från det förflutna.

– Jag hade lyckan att direkt hitta en terapeut med vilken samarbetet gick bra. När man rotar djupt i något känns det som att få salt i ett öppet sår. Men så småningom började såret läka, och jag märkte att jag mådde bättre.

Nu arbetar Tiina som utbildare vid stödföreningen

Tiina Kaju.
Tiina Kaju led tidigare av depression, numera arbetar hon som utbildare.

Tiina arbetade tidigare som utbildare vid stödföreningen Hyvän mielen talo i Uleåborg.  Numera bor hon i Birkaland och fortsätter även där som utbildare. Hon föreläser också om hur hon kom över sin depression för bl.a. studerande inom vård och omsorg.

Tiinas föräldrar, vänner och man stöttade henne under hela tillfriskningsprocessen.

– Det är viktigt att man är öppen gentemot sina närstående. De kan inte hjälpa dig så länge de inte vet vad du går igenom. Det värsta som man kan säga till den som är deprimerad och totalt utbränd är att han eller hon ska ta sig i kragen!

Numera känner Tiina sig själv och försöker se till att inte bränna ut sig genom att sova tillräckligt, röra på sig och äta hälsosamt. Hon hoppas att hennes erfarenheter ska vara till hjälp för dem som kämpar med samma sak just nu.

FPA kan ersätta psykoterapi

  • FPA är en av de aktörer som beviljar ersättning för psykoterapi och kompletterar för sin del den verksamhet som den offentliga hälso- och sjukvården ansvarar för. FPA kan bevilja ersättning för rehabiliterande psykoterapi för personer i åldern 16–67 år.
  • Man kan ansöka om psykoterapi som rehabilitering från FPA efter att man fått tillbörlig vård. För ansökan behövs ett psykiaterutlåtande.
  • Vem som helst kan uppsöka psykoterapi privat, men måste då betala terapiutgifterna helt och hållet själv. I vartdera fallet är det kunden som ska söka upp en terapeut.
  • FPA-stödet beviljas för ett år i sänder och för högst tre år. FPA beviljar ersättning för högst 80 terapibesök per år och högst 200 besök under tre år. FPA-ersättningen för individuell terapi är 57,60 euro per besök.

Så här ansöker du om psykoterapi:

Infograf.

För ytterligare information

Se FPA:S webbsida

Du kan också ringa till telefonservicen 020 692 225 (mån–fre 8–16)

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.