Gå till innehåll

Om ditt barn har en sällsynt sjukdom kan din familj få stöd på FPA:s familjekurser

Hälsa | 15.11.2022
Visste du om att FPA ordnar familjekurser för barn med sällsynta sjukdomar? FPA ordnar familjekurser som hjälper barnet och familjen att anpassa sig till livet med en sjukdom eller en funktionsnedsättning.
Lyssna på artikeln
Poika keinuu ja äiti antaa vauhtia.

Med sällsynta sjukdomar avses sjukdomar som är ovanliga. I de flesta fall är sällsynta sjukdomar kopplade till ärftlighet. FPA:s familjekurser erbjuder en möjlighet att träffa andra familjer i samma situation.

FPA:s familjekurser vid sällsynta sjukdomar

  1. FPA ordnar familjekurser som hjälper barnet och familjen att anpassa sig till livet med en sjukdom eller en funktionsnedsättning. FPA ordnar familjekurser för barn med följande sällsynta sjukdomar och för barnens familjer:
  2. På en familjekurs får barnet och familjen stöd för att lösa problemsituationer i vardagen och hjälp med att reda ut sin livssituation. Kursen ger också information om barnets sjukdom, om olika rehabiliteringsmetoder och om stödnätverk på familjens bostadsort. 
  3. Målet för familjekursen är att barnet och familjen ska få mångsidig rådgivning och handledning som ger dem möjlighet att leva ett så fullgott liv som möjligt trots barnets sjukdom.
  4. På kurserna har familjerna möjlighet att dela sina tankar och erfarenheter med andra i liknande livssituation och att få unik förståelse för den egna situationen och tips för utmaningarna i vardagen.
  5. Det är gratis att delta i familjekurserna. Barnens föräldrar kan få rehabiliteringspenning för den tid de deltar i kursen. FPA ersätter också kostnaderna för resor till rehabiliteringen.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.