Gå till innehåll

5 skäl att skaffa det europeiska sjukvårdskortet

Hälsa | 3.7.2018
Planerar du en semesterresa? Läs först 5 skäl varför det är klokt att skaffa det europeiska sjukvårdskortet!
Lyssna på artikeln
""
  1. Om du insjuknar får du lättare tillgång till vård! Med det europeiska sjukvårdskortet ska du få vård på samma villkor och till samma pris som lokalbefolkningen. Finska staten står för resten av kostnaderna.
  2. Du får vård också i samband med kronisk sjukdom, graviditet eller förlossning. Utan det europeiska sjukvårdskortet får du vanligen själv först betala alla kostnader.
  3. Kortet matchar med reseförsäkringen! Det europeiska sjukvårdskortet ger resenären ett lagstadgat skydd men ersätter t.ex. inte dyra resekostnader ifall du måste resa hem på grund av ett olycksfall under resan. Kom ihåg att granska villkoren i reseförsäkringen.
  4. Det är gratis! Du kan beställa det europeiska sjukvårdskortet ifall Finland står för dina sjukvårdskostnader. Då har du antagligen också ett FPA-kort och omfattas alltså av sjukförsäkringen i Finland.
  5. Det är superenkelt att beställa kortet! I e-tjänsten tar det någon minut. Du får kortet hem inom 1–2 veckor. Du kan beställa det europeiska sjukvårdskortet också för familjens minsta via webben.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.