Gå till innehåll

Du behöver inte klara dig ensam med en hörsel- eller synskada

Hälsa | 25.2.2019
En hörsel- eller synskada kan dra ned på tempot, men behöver inte vara ett hinder för en fungerande vardag, arbete och studier. På anpassningskurser får du värdefullt kamratstöd, information och svar på frågor som du grubblat över. Ta steget ut – kom med i en uppmuntrande och inspirerande rehabiliteringsgrupp!
Lyssna på artikeln
aistivammaisten sopeutumisvalmennuskurssi

5 goda skäl att delta i en anpassningskurs

  1. Rehabiliteringskurser ordnas för personer i olika livssituationer och åldrar. Även anhöriga kan delta i kurserna. Vissa kurser ordnas på svenska, men största delen är på finska.
  2. Även om rehabiliteringen till stor del sker i grupp, ställer man individuella mål för rehabiliteringen utifrån dina behov.
  3. Via kamratstödet kan du hitta nya synvinklar till ditt liv och din vardag.
  4. Du får verktyg för att vara delaktig i samhället och på fritiden trots ditt fysiska funktionshinder.
  5. Du får stöd av handledare som är specialiserade på funktionsnedsättningar i sinnena med att klara av olika utmaningar som beror på funktionsnedsättningen och vid behov skapa ett stödnätverk i din hemkommun.

+ 1. Om du har en hörselskada, kan du förutom rehabilitering ansöka om rätt till tolktjänst för personer med funktionsnedsättning. Då kan du beställa en tolk som hjälp till vardagens kommunikationssituationer, där du behöver tolkning på grund av din funktionsnedsättning.

Du hittar mera information om rehabiliteringskurser för personer med synskada eller hörselskada via sökfunktionen för kurser. Du ser antalet lediga platser i realtid. Du kan söka kurser enligt språk och med sökorden ”synskada” eller ”hörselskada”.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.