Kangasalalainen Sabina Mäki ja ylöjärveläinen Laura Nurmi ovat molemmat työskennelleet vanhempainvapaan aikana. Mäellä on 4- ja 1,5-vuotiaat lapset ja Nurmella 5- ja 3-vuotiaat.
”Jo esikoisen synnyttyä tein vanhempainvapaalla töitä muutamia päiviä kuukaudessa. Ensimmäisen kuukauden aikana en tosin raskinut vauvaa jättää, vaikka puoliso olisikin pystynyt järjestämään opiskelujaan tarpeen mukaan”, kertoo vapaana toimittajana työskentelevä Mäki.
Puoliso hoitaa vuorostaan
Mäki voi itsenäisenä yrittäjänä vaikuttaa työaikoihinsa. Hän voi esimerkiksi tehdä haastatteluja puhelimitse ja sopia vaikka kaikki viikon haastattelut samalle päivälle. Juttujen kirjoittamisen hän keskitti vanhempainvapaan aikana yhdelle arkipäivälle tai sunnuntaille, jolloin isä pystyi hoitamaan lapsia. Mäen puoliso oli tuolloin opiskelija.
”Vaikka tein vain parisen juttua kuukaudessa, palkkiot toivat perheeseemme kaivattuja lisätuloja. Tuloihin perustuva päivärahani ei ollut kovin hulppea, joten työnteko kannatti”, Mäki kertoo.
Palkkiot toivat perheeseemme kaivattuja lisätuloja.
Myös lääkäri Laura Nurmi piti taloudellisia syitä merkittävinä työnteolle. Kuopuksen synnyttyä hän aloitti työnteon vanhempainvapaalla jo aiemmin kuin esikoisen vanhempainvapaan aikana ja ahersi pidempiä päiviä ja useammin.
”Kun kaikki sujui kotona hyvin, hoidin arki-illan päivystyksen noin kolmesti kuukaudessa. Puolison kanssa vaihdoimme ovella vuoroja. Hän tuli töistä ja minä lähdin. Työaikani oli iltaneljästä keskiyöhön, ja sinä aikana lapset olivat isän hyvässä hoidossa”, Nurmi kertoo.
Satunnaisesti hän oli töissä myös sunnuntaisin, vaikka sunnuntain pitkä, 12-tuntinen päivystys ei nuorta äitiä suuremmin innostanut. Perheen yhteinen aika oli viikonloppuisin töitä arvokkaampaa.
Yrittäjän yhteistyösuhteet säilyivät vanhempainvapaan yli
Pelkkä raha ei motivoinut Mäkeä ja Nurmea työntekoon. Kummatkin pitivät tärkeänä, että tuntuma työelämään säilyi vanhempainvapaan aikana.
”Oli helpompi palata työelämään, kun siihen oli jo vähitellen totutellut. Lisäksi sai vaihtelua kotona olemiseen”, Nurmi toteaa.
Töiden tekeminen vanhempainvapaalla oli Mäen mielestä pääosin virkistävää ja virikkeellistä. Työskentely auttoi pitämään yllä työnteon rutiineja ja säilyttämään itsenäiselle yrittäjälle tärkeät yhteistyösuhteet toimeksiantajiin.
Oli helpompi palata työelämään, kun siihen oli jo vähitellen totutellut.
”Töitä oli jo valmiiksi sovittuna, kun lapset aloittivat vanhempainvapaan jälkeen päivähoidossa. Kun olin kuopuksen kanssa vuoden kotona, käynnistyminen oli työhön palatessa paljon hitaampaa”, Mäki kertoo.
Vanhempainvapaan kesto on enintään puoli vuotta
Vanhempainvapaalle voi jäädä joko äiti tai isä. He voivat myös vuorotella vanhempainvapaan käyttämisessä siten, että kumpikin vanhempi voi pitää enintään kaksi vanhempainrahajaksoa. Vanhempainvapaa kestää 158 arkipäivää eli puolisen vuotta. Sen aikana lapsi on yleensä 3−9 kuukauden ikäinen.
Vanhempainraha määräytyy yleensä työtulojen mukaan. Tuki on aina pienempi kuin palkka ja enintään 70 prosenttia tuloista.
Vanhempainvapaalla ja myös edeltävällä äitiysvapaalla saa työskennellä niin paljon kuin huvittaa. Mikäli äiti on aloittanut äitiysrahakauden varhennettuna 50–31 arkipäivää ennen laskettua aikaa, varhennuksen aikana ei saa työskennellä arkipäivisin. Työskentely on mahdollista 30 arkipäivästä alkaen ennen laskettua aikaa. Päivärahan saa arkena tehdyiltä työpäiviltä vähimmäismääräisenä. Työskentely sunnuntaisin tai arkipyhinä ei vaikuta etuuteen, sillä niiltä päiviltä ei muutenkaan makseta päivärahaa.
Vanhempainvapaalla ja myös edeltävällä äitiysvapaalla saa työskennellä niin paljon kuin huvittaa.
Vähimmäismääräinen päiväraha vuonna 2017 on 23,73 euroa, eikä palkan suuruus siihen vaikuta. Merkitystä ei ole silläkään, työskenteleekö vaikka vajaan tunnin vuorokaudessa vai tekeekö täyden työpäivän.
Kelan tilastojen mukaan työmahdollisuutta vanhempainvapaalla hyödynnetään vähän. Viime vuonna äitiys- ja vanhempainrahaa sai 97 000 äitiä. Heistä noin 3 400:n päiväraha oli työskentelystä johtuen vähimmäismääräinen. Isiä oli vanhempainvapaalla noin 2 600, ja heistä vain 200 teki sen aikana töitä.
Isyysvapaata työskentelyoikeus ei koske. Jos isä on isyysvapaalla, hän ei voi samalla työskennellä. Isyysvapaan tarkoituksena on, että isä on kotona hoitamassa lasta.
Toimi näin, kun olet työssä vanhempainvapaalla
- Hae vanhempainrahaa kuukausi ennen vapaan aloittamista. Täytä hakemus verkossa. Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää eli noin puoli vuotta. Kauden päättyessä lapsi on noin 9 kuukauden ikäinen.
- Vanhempainvapaalla voi työskennellä. Ilmoita työpäivät Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta. Päiväraha maksetaan työskentelypäiviltä vähimmäismääräisenä. Pyhätöiden tekeminen ei vaikuta päivärahan suuruuteen, sillä päiväraha maksetaan vain arkipäiviltä eli maanantaista lauantaihin. Laskennallisen vuosiloman ajalta päiväraha maksetaan täysimääräisenä.
- Äiti ja isä voivat myös pitää osittaisen vanhempainvapaan samaan aikaan. Kummankin on tehtävä työnantajansa kanssa osa-aikatyösopimus yhtäjaksoisesti vähintään kahdeksi kuukaudeksi.
- Osittainen vanhempainraha on puolet vanhempainrahasta. Edellytyksenä on, että äidin ja isän työaika ja palkka ovat 40–60 % kokoaikaisesta työajasta ja palkasta.