Siirry sisältöön

Neljän lapsen vanhemmat Pauliina ja Heikki saivat yhtä aikaa joustavaa hoitorahaa

Koti & Perhe | 1.2.2018
Kun perheen kolmas lapsi syntyy kaksossisaren kera, on mustalle huumorille ja rennolle asenteelle kysyntää. Pauliina ja Heikki Pohjalan perheen arkea helpotti kummasti, kun molemmat vanhemmat tekivät nelipäiväistä työviikkoa.
Kuuntele artikkeli
Pohjalan perhe lähdössä ulos.
Nyt kun molemmat vanhemmat ovat viisi päivää viikossa töissä, Pohjalat pääsevät ulkoilemaan koko perheen voimin vain viikonloppuisin. Emma (edessä) vetää jo reippaasti itse vaatetta päälle.

”Meitä huvitti koko touhu jo siinä vaiheessa, kun lähdimme synnäriltä kahden turvakaukalon kanssa autolla, jossa oli kolme penkkiriviä”, Pauliina Pohjala kuvailee tunnelmia vajaan kolmen vuoden takaa.

Pohjalan perheeseen toivottu kolmas lapsi syntyi aprillipäivänä 2015 kaksossisaren kera. 6-vuotiaan Santun ja 3-vuotiaan Peetun kavereiksi syntyivät kaksostytöt Emma ja Lotta. Neljän alle kouluikäisen lapsen perheessä tuli kysyntää mustalle huumorille ja rennolle asenteelle.

”Olen välillä ajatellut, että on päivittäinen ihme, että homma pyörii. Rentous on tärkeää”, toteaa Heikki Pohjala.

Neljäs lapsi keikautti arkea paljon. Isomman auton lisäksi tarvittiin isompi koti. Pauliina hoiti kaksosia kotona vuoden ja viisi kuukautta. Syyskuussa 2016 tuli kuitenkin aika palata töihin. Vanhemmat alkoivat pohtia, miten tytöt saisivat pehmeän alun päivähoidossa ja ekaluokkalainen Santtu koulussa.

Heikki laittaa sormensa satuttaneelle Lotalle laastarin, vaikka sormesta ei tule verta. Isä tietää, että laastareiden tärkein merkitys on yleensä henkinen.

Nelipäiväinen työviikko oli yhteispeliä työnantajan kanssa

Pauliina bongasi Kelan sivuilta, että molemmat vanhemmat voisivat tehdä lyhyempää työviikkoa ja saada joustavaa hoitorahaa. Pohjalat tuumasivat, että viiden päivän työviikko tuntuisi raskaalta sekä lapsille että aikuisille. Vanhemmat sopivat, että kumpikin tekisi nelipäiväistä työviikkoa. Heikki jäi lasten kanssa kotiin maanantaisin ja Pauliina puolestaan perjantaisin. Kolme nuorinta lasta kävivät päiväkodissa vain tiistaista torstaihin.

”Perheille on todella monipuolisesti vaihtoehtoja, mutta niitä ei tunneta kovin hyvin”, Heikki arvelee.

Pauliina uskoo, että järjestely aiheutti työnantajille pähkäilyä. Niin toimittajana työskentelevän Pauliinan kuin pankissa asiakasvastuullisena johtajana työskentelevän Heikin esimiesten reaktiot olivat kuitenkin pelkästään positiivisia.

”Kerroin, että maanantaisin en pääse palavereihin, ja koko aikana maanantaille osui vain yksi puhelinpalaveri, jota ei voinut siirtää.”

Pauliinan työmäärä väheni suoraan suhteessa työaikaan, vapaapäivinä kun ei ollut työkeikkoja. Heikin asiakasmäärä ei varsinaisesti vähentynyt, mutta kalenteri jousti ja vähiten kiireelliset asiat saivat hieman odottaa.

”Se oli yhteispeliä työnantajan kanssa. Kerroin, että maanantaisin en pääse palavereihin, ja koko aikana maanantaille osui vain yksi puhelinpalaveri, jota ei voinut siirtää.”

Esikoulua käyvä Peetu (vas.) kiskoo tokaluokkalaista isoveljeä Santtua sohvalta kaveriksi.

”Kotona olo pienten lasten kanssa on rankempaa kuin työssä olo”

Pohjalat arvioivat, että ratkaisu oli hyväksi kaikille lapsille. Vanhemmat näkivät, että kaksoset alkoivat viihtyä päiväkodissa. 5-vuotias Peetu sai nauttia lyhyistä viikoista ennen eskarin alkua, ja ekaluokkalainen Santtu pääsi maanantaisin ja perjantaisin suoraan koulusta kotiin kulkematta iltapäiväkerhon kautta. Arki rullasi muutenkin mukavasti.

”Kotona olo kolmen pienen ja yhden koulusta tulevan lapsen kanssa on kyllä rankempaa kuin työssä olo. Pystyin kuitenkin tekemään perjantaisin osan kotitöistä, jotka nykyään kasautuvat kokonaan viikonloppuihin. Viikonloppuina ehdimme puolestaan keskittyä enemmän yhdessäoloon”, Pauliina kertoo.

”Suhde lapsiin läheni varmasti, kun sain olla heidän kanssaan itsekseni.”

Heikin maanantait painottuivat lasten kanssa puuhaamiseen. Silloin käytiin puistoissa ja ulkoiltiin muutenkin.

”Siitä on jäänyt hyviä muistoja. Suhde lapsiin läheni varmasti, kun sain olla heidän kanssaan itsekseni. Lapset oppivat tukeutumaan minuun.”

Perheen tulot laskivat, kun vanhemmat siirtyivät nelipäiväiseen työviikkoon. Pauliina (vas.) kertoo, että perhe kävi joustavalla hoitorahalla kolmesti kuussa ruokaostoksilla. Lapset popsivat välipalaksi hedelmiä ja porkkanaa.

Hoitorahalla käytiin kuukaudessa kolmesti ruokakaupassa

Vanhemmat saivat joustavaa hoitorahaa yhteensä 321,60 euroa kuukaudessa. Se ei likimainkaan korvannut tulonmenetystä, mutta Pauliina huomauttaa, että suurehko perhe kävi summalla kuitenkin kolmesti kuussa ruokaostoksilla.

Joustavasta hoitorahasta, alemmista päivähoitomaksuista ja kenties hieman pienemmästä veroprosentista huolimatta tulot olivat tavallista matalammat. Pohjalan perhe ratkaisi tilanteen säätämällä asuntolainan lyhennystä pienemmäksi.

”Itse hoitorahaa merkittävämpi asia on, että tällainen järjestelmä on olemassa. Oli helppo mennä sanomaan työnantajalle, että haluan nyt jäädä tällaiselle joustavalle hoitovapaalle”, Heikki toteaa.

Parisuhdevinkit huvittavat – treffit kotisohvalla riittää

Heikki palasi tekemään viisipäiväistä työviikkoa neljän kuukauden jälkeen tammikuussa 2017 ja Pauliina toukokuussa 2017. Varsinkin viime syksy tuntui pitkältä ja raskaalta. Nyt kukonlaulun aikaan herännyt Heikki hakee lapset neljältä, käy heidän kanssaan kotona syömässä ja suuntaa kahtena arki-iltana viikossa vielä Peetun jalkapallotreeneihin.

Pihalla riittää vauhtia, kun Lotta potkuttelee potkupyörällä ja Peetu suhauttaa ohi polkupyörällä.

Pauliina puolestaan vie lapset kahdeksaksi päiväkotiin ja on kotona vasta iltakuudelta, sillä työmatkoihin kuluu kaksi tuntia päivässä. Pyykkikone pyörii joka päivä, mutta suurimmat siivoukset jätetään nyt suosiolla viikonloppuun.

Molemmat muistelevat vieläkin lämmöllä lyhyempiä työviikkoja. Pauliina kuitenkin toteaa arjen pyörivän nytkin, sillä molemmat hyväksyvät, että elämässä on nyt tällainen vaihe.

”Meidän salaisuus on se, että olemme nimenomaan luopuneet omista harrastuksista ja parisuhdeajasta.”

”Molempia vanhempia tarvitaan täysillä. Naurattaa kaikenlaiset parisuhdevinkit, joissa neuvotaan vanhempia viettämään parisuhdeaikaa. Meidän salaisuus on se, että olemme nimenomaan luopuneet omista harrastuksista ja parisuhdeajasta. Molemmille riittää treffit kotisohvalla, kun lapset nukkuvat.”

Kuvitteelliset esimerkit kertovat, millaisissa tilanteissa  joustavaa hoitorahaa voi saada.

Joustava hoitoraha

 • Joustavaa hoitorahaa voi saada alle 3-vuotiaan lapsen vanhempi tai huoltaja.
 • Molemmat vanhemmat voivat hakea joustavaa hoitorahaa, jos he hoitavat lasta eri päivinä tai eri kellonaikoina.
 • Joustavan hoitorahan määrä on 241,19 euroa kuukaudessa, jos työaika on enintään 22,5 tuntia viikossa tai 60 % kokoaikatyön työajasta.
 • Joustavan hoitorahan määrä on 160,80 euroa, jos työaika on enintään 30 tuntia viikossa tai 80 % kokoaikatyön työajasta.
 • Joustavan hoitorahan edellytyksenä on työ- tai virkasuhde tai voimassa oleva YEL- tai MYEL-vakuutus.
 • Joustavan hoitorahan ohella Kelasta voi saada yksityisen hoidon tukea, jos lapsi on yksityisessä päivähoidossa.
 • Joustavan hoitorahan ohella voi saada myös kotihoidon tukea, jos lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa ja häntä hoitaa muun ajan esimerkiksi toinen vanhempi tai isovanhempi.
 • Päivähoitomaksut laskevat usein, kun lapsi on päivähoidossa vähemmän.

Lue lisää Kelan sivuilta

Joustava hoitoraha

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.