Siirry sisältöön

Saitko päätöksen asumistuesta? Katso ainakin nämä kohdat

Koti & Perhe | 10.11.2021
Asumistukipäätöstä ei kannata heittää suoraan roskiin, sillä tuen määrän ja maksupäivän lisäksi se sisältää muutakin tärkeää tietoa. Päätös kannattaa lukea kokonaan, mutta katso ainakin nämä 5 kohtaa. Näin tiedät, miten tukesi on laskettu ja miten toimia jatkossa.
Kuuntele artikkeli
""

Mitkä asiat asumistukipäätöksestä kannattaa katsoa?

  1. Paljonko tukea maksetaan ja milloin? Nämä tiedot löytyvät heti päätöksen alusta. Silmäile läpi myös Määrän ja maksupäivän jälkeen löytyvä kohta Perustelut. Siitä näet tiedon esimerkiksi siitä, jos asumistukesi on tarkistettu tulojen muutoksen takia.
  2. Miten asumistuki määräytyy sinulle tai ruokakunnallesi? Tämän näet päätöksen viimeiseltä sivulta. Tässä kohdassa on kerrottu kaikki ne asiat, joiden perusteella tuen määrä on laskettu. Tuen määrään vaikuttavat mm. ruokakuntasi tulot ja asumismenot.
  3. Älä hyppää Kuukausitulot-kohdan yli! Siinä kerrotaan, miten asumistukeen vaikuttavat tulosi on laskettu. Jos sinulle on esimerkiksi arvioitu keskiarvotulo, tästä kohdasta näet, miten keskiarvotulosi muodostuu tulevien 12 kk:n tuloistasi. Tarkista, että tulot ja tulojen ajankohdat on merkitty oikein. Tukeen vaikuttavat aina bruttotulot eli tulot ennen verojen vähennystä.
  4. Eikö asumistuki olekaan yhtä suuri kuin vuokra? Tutustu tarkemmin kohtaan Asumismenot. Siinä kerrotaan, mitkä asumismenot Kela voi hyväksyä asumiskuluina. Voit saada asumistukea enintään paikkakuntasi enimmäisasumismenojen mukaan, vaikka todelliset asumismenosi olisivat niitä suuremmat. Hyväksyttävistäkin asumismenoista tuen määrä on enintään 80 %.
  5. Tuki on myönnetty, hyvä! Tiedätkö, miten toimia jatkossa? Jos tulot, asumismenot tai ruokakunnan olosuhteet muut muuttuvat, asumistuki pitää yleensä tarkistaa. Päätöksessä kerrotaan, mistä muutoksista sinun pitää ilmoittaa Kelaan. Asumistuki tarkistetaan viimeistään vuoden kuluttua myöntämisestä. Laita muistiin päätöksestä löytyvä vuositarkistuksen ajankohta. Saat Kelasta myös kirjeen vuositarkistuksesta ennen tarkistuksen ajankohtaa.

+ Jos päätös kuitenkin ehti mennä roskiin, ei hätää! Löydät sen OmaKelasta. Jos sinulla on kysyttävää, voit soittaa Kelan palvelunumeroon 020 692 210.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.