Siirry sisältöön

Mitkä tulot vaikuttavat asumistukeen? Brutto vai netto?

Koti & Perhe | 1.8.2018
Yleinen asumistuki on tarkoitettu pienituloisille avuksi asumismenojen maksamiseen. Mutta missä menee pienten tulojen raja ja mitkä tulot huomioidaan?
Kuuntele artikkeli
""

5 faktaa asumistukeen vaikuttavista tuloista

 1. Asumistukeen vaikuttavat aina hakijan bruttotulot. Bruttotulot tarkoittavat tuloja, joista ei ole vielä vähennetty veroja.
 2. Tulona otetaan huomioon lähes kaikki tulot. Asumistukeen vaikuttavat hakijan ansiotulot (mm. palkka), pääomatulot (mm. osinkotulot, vuokratulot, luovutusvoitot) ja useat sosiaalietuudet (mm. opintoraha). Lue lisää asumistukeen vaikuttavista tuloista.
 3. Ruokakunnan kaikkien jäsenten yhteenlasketut tulot vaikuttavat asumistuen määrään. Vanhempiensa kanssa asuvien alaikäisten lasten tulot eivät kuitenkaan vaikuta asumistuen määrään.
  • Jos tulosi ovat säännölliset ja jatkuvat samana vähintään 3 kuukauden ajan asumistuen myöntö- tai tarkistushetkestä eteenpäin, asumistuen määrä lasketaan jatkuvan kuukausitulosi perusteella.
  • Jos taas tulosi vaihtelevat eli eivät pysy samana vähintään 3 kuukautta myöntö- tai tarkistushetkestä eteenpäin, Kelassa arvioidaan sinulle keskiarvotulo. Tällöin Kela ottaa huomioon kaikki tulot, joita sinulla arvioidaan olevan seuraavan 12 kuukauden aikana. Arvio kuukausituloistasi lasketaan jakamalla 12 kuukauden tulojen määrä 12:lla.
 4. Voit tarkistaa tulotaulukosta tulojen ylärajat. Asumistuen määrää voit arvioida laskurin avulla.
 5. Jos tulosi muuttuvat, muista ilmoittaa siitä Kelaan mahdollisimman pian. Jos asumistukeen vaikuttavat tulot suurenevat vähintään 400 e/kk tai pienenevät vähintään 200 e/kk edelliseen päätökseen verrattuna, asumistuki pitää tarkistaa. Muutosta verrataan edellisessä päätöksessä huomioituihin tuloihin ja tarkastelussa otetaan huomioon koko ruokakunnan tulot.
  • Huomaa kuitenkin, että jos tulojen muutos on jo otettu huomioon aiemmassa päätöksessä, tukea ei välttämättä tarvitse tarkistaa. Jos kuitenkin epäilet, että tulojen muutos voi vaikuttaa tukeen, kannattaa aina olla Kelaan yhteydessä.

Päivitetty 15.4.2024

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.