Siirry sisältöön

Mitkä tulot vaikuttavat asumistukeen? Brutto vai netto?

Koti & Perhe | 1.8.2018
Yleinen asumistuki on tarkoitettu pienituloisille avuksi asumismenojen maksamiseen. Mutta missä menee pienten tulojen raja ja mitkä tulot huomioidaan?
Kuuntele artikkeli
Nuori nainen laittaa ruokaa keittiössä.

5 faktaa asumistukeen vaikuttavista tuloista

 1. Asumistukeen vaikuttavat aina bruttotulot. Bruttotulot tarkoittavat tuloja, joista ei ole vielä vähennetty veroja. Tuloiksi katsotaan ansiotulot, pääomatulot ja useat sosiaalietuudet, kuten opintoraha. Lue lisää asumistukeen vaikuttavista tuloista.
 2. Asumistuen määrä lasketaan kuukausitulojen perusteella. Ruokakunnan kaikkien jäsenten tulot vaikuttavat asumistuen määrään. Vanhempiensa kanssa asuvien alaikäisten lasten tulot eivät kuitenkaan vaikuta asumistuen määrään.
  • Jos tulosi ovat säännölliset ja jatkuvat samana vähintään 3 kuukauden ajan asumistuen myöntö- tai tarkistushetkestä eteenpäin, asumistuen määrä lasketaan jatkuvan kuukausitulosi perusteella.
  • Jos taas tulosi vaihtelevat eli eivät pysy samana vähintään 3 kuukautta myöntö- tai tarkistushetkestä eteenpäin, Kelassa arvioidaan keskiarvotulo. Tällöin Kela ottaa huomioon kaikki tulot, joita sinulla arvioidaan olevan seuraavan 12 kuukauden aikana. Arvio kuukausituloistasi lasketaan jakamalla koko vuoden tulojen määrä 12:lla.
 3. Voit kuitenkin tienata 300 e/kk ilman, että se vaikuttaa asumistukeesi – kiitos ansiotulovähennyksen! Vähennys on henkilökohtainen eli se tehdään ruokakunnan jokaisen jäsenen palkka- ja yritystoiminnan tuloista. Sosiaalietuuksista ja pääomatuloista vähennystä ei tehdä.
  • Jos esimerkiksi ansaitset opintojen ohella palkkatyöstä 1 000 e/kk, tästä otetaan 700 euroa huomioon asumistuen määrää laskettaessa.
 4. Voit tarkistaa tulotaulukosta tulojen ylärajat. Asumistuen määrää voit arvioida laskurin avulla.
 5. Jos tulosi muuttuvat myöhemmin, muista ilmoittaa siitä Kelaan mahdollisimman pian. Jos asumistukeen vaikuttavat tulot suurenevat vähintään 400 e/kk tai pienenevät vähintään 200 e/kk edelliseen päätökseen verrattuna, asumistuki pitää tarkistaa. Muutosta verrataan edellisessä päätöksessä huomioituihin tuloihin ja tarkastelussa otetaan huomioon koko ruokakunnan tulot.
  • Huomaa kuitenkin, että jos tulojen muutos on jo otettu huomioon aiemmassa päätöksessä, tukea ei välttämättä tarvitse tarkistaa. Jos kuitenkin epäilet, että tulojen muutos voi vaikuttaa tukeen, kannattaa aina olla Kelaan yhteydessä.
 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.