Siirry sisältöön

Keikkatöissä ja vaihtelevat tulot? Näin asumistukesi määrä lasketaan

Koti & Perhe | 27.10.2019
Oletko hakemassa asumistukea, mutta et tiedä tarkkaan tulevan vuoden tulojasi? Jos tulosi eivät jatku samanlaisina vähintään 3 kuukautta asumistuen myöntämis- tai tarkistamisajankohdasta eteenpäin, Kela arvioi sinulle keskiarvotulon.
Kuuntele artikkeli
Kuvituskuva. Miestarjoilija katsoo kännykkää.

Näin tulot vaikuttavat asumistukeesi

 1. Kuukausitulot vaikuttavat tuen määrään. Jos tulosi jatkuvat saman suuruisina vähintään 3 kuukautta asumistuen myöntämis- tai tarkistamisajankohdasta eteenpäin, Kela laskee asumistuen tämän tulosi mukaan.
 2. Sinulle arvioidaan keskiarvotulo asumistuen laskemista varten, jos tulosi eivät jatku samanlaisina vähintään 3 kuukautta asumistuen myöntämis- tai tarkistamisajankohdasta eteenpäin.
  Keskiarvotulo on laskennallinen kuukausittainen tulo, jota arvioitaessa otetaan huomioon tulojen vaihtelu esimerkiksi keikkatöiden, opintojen tai työttömyysjaksojen takia. Keskiarvotulo saadaan laskemalla yhteen kaikki tulot, joita sinun arvioidaan saavan seuraavan 12 kuukauden aikana, ja jakamalla summa 12:lla.
  • Jos olet esimerkiksi asumistuen myöntämis- tai tarkistamisajankohdasta eteenpäin 2 kuukautta määräaikaisessa työsuhteessa ja tämän jälkeen työttömänä, keskiarvotulosi arvioidaan laskemalla yhteen 2 kuukauden työsuhteesta saamasi palkka ja arvioitu työttömyysetuutesi 10 kuukauden ajalta. Lopuksi tämä summa jaetaan 12:lla. Katso esimerkki.
 1. Muistathan ilmoittaa hakemuksessa kaikki tiedossasi olevat tulot. Asumistuen määrään vaikuttavat ruokakunnan kaikkien jäsenten tulot.  Tuloina huomioidaan ansiotulot, pääomatulot (esim. osinko- tai vuokratulot) sekä useat etuudet, kuten peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja opintoraha.
 2. Ilmoita Kelaan, jos ruokakuntasi yhteenlasketut tulot suurenevat vähintään 400 euroa kuukaudessa tai pienenevät vähintään 200 euroa kuukaudessa edellisen asumistukipäätöksen tuloihin verrattuna. Tällöin asumistukesi tarkistetaan. Jos sinua mietityttää, pitäisikö tuki tarkistaa, voit varmistaa asian soittamalla Kelan palvelunumeroon.

+ Ihmetyttääkö saamasi päätös asumistuesta? Onko esimerkiksi laskelmassa jotain, johon kaipaat selvennystä? Palvelunumerosta saat vastauksen myös näihin kysymyksiin.

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.