Siirry sisältöön

6 vinkkiä lapsen tai nuoren puolesta asiointiin

Koti & Perhe | 13.11.2019
Oman alaikäisen lapsen Kela-asioiden hoitaminen voi tuntua hankalalta, sillä verkossa voi hoitaa vain omia henkilökohtaisia asioitaan. Kun nuori on tarpeeksi vanha, hänelle kannattaa hankkia omat pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.
Kuuntele artikkeli
Kuvituskuva. Nuori nainen.

Miten Kela-asiat voi hoitaa lapsen tai nuoren puolesta?

  1. Jos lapsesi on alle 15-vuotias, voit hoitaa kaikkia hänen asioitaan. Huoltaja voi myös hoitaa yli 15-vuotiaan asioita, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Yli 15-vuotias nuori voi halutessaan hoitaa asioitaan myös itse. Nuori 15–17-vuotias ja huoltaja käyttävät niin sanottua rinnakkaista puhevaltaa. Jos esimerkiksi vanhempi hakee nuorelle etuutta, Kelasta ollaan tarpeen mukaan yhteydessä myös nuoreen, ja toisin päin.
  2. Lapsen tai nuoren asioita voi ensin selvittää puhelimitse. Jos selvitettävää on paljon, voit varata puhelinajan. Kun varaat puhelinajan, Kela soittaa sinulle eikä puhelu maksa mitään.
  3. Huoltaja ei voi hoitaa lapsen tai nuoren asioita verkossa omilla tunnuksillaan, koska tunnistautumisväline on aina henkilökohtainen.
  4. Kun nuori on tarpeeksi vanha hoitamaan asioitaan itse, voit hankkia hänelle pankin tarjoaman tunnistautumisvälineen tai mobiilivarmenteen. Pankit myöntävät tunnuksia omien sääntöjensä mukaan. Tunnistautuminen onnistuu mobiilivarmenteella, jos nuorella on oma älypuhelin.
  5. Lapselle myönnettäviä etuuksia ovat esimerkiksi erilaiset kuntoutusvaihtoehdot ja alle 16-vuotiaan vammaistuki. Kaikki hakemuslomakkeet löytyvät pdf-tiedostoina Kelan verkkosivuilta. Postita hakemus liitteineen osoitteeseen Kela, PL 10. 00056 KELA.
  6. Nuori voi itse hakea verkossa esimerkiksi opintotukea, oppimateriaalilisää tai työttömyysturvaa.

+ Huoltaja voi hakea verkossa omilla tunnuksillaan lapselle sosiaaliturvaan kuulumista (muutto ulkomaille) ja tilata lapselle eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.