Siirry sisältöön

Uudenvuodenlupauksia, jotka kannattaa pitää

Kela palvelee | 17.12.2019
Heli Nevalainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

On se aika vuodesta, kun moni pohtii kuumeisesti uudenvuodenlupauksiaan. Aikakausi- ja iltapäivälehdet täyttyvät erilaista vinkeistä, ja vyötärönauhan yli pullistelee edellinen pitämätön lupaus. Uudenvuodenlupaukset voivat tuntua hölynpölyltä, ja moni lupaakin olla lupaamatta mitään. Kuulostaako tutulta?

On kuitenkin lupauksia, jotka kannattaa tehdä ja pitää. Mitä jos ensi vuonna lupaisit tehdä jotain sellaista, mitä et ole aiemmin rohjennut? Miltä kuulostaisi opiskelu pitkään haaveilemaasi ammattiin tai lisäkoulutus ammattitaidon päivittämiseksi? Tai irtiotto ja hengähdystauko työelämästä, jos työuraa on jo pidemmälti takana?

Elämänkokemuksen karttuessa haaveet voivat olla hyvinkin erilaiset kuin peruskoulun jälkeen.

Kirjoitukseni on tarkoitettu erityisesti sinulle, joka mietit, vieläkö opiskeleminen tai irtiotto kannattaa. Opiskelu ei todellakaan ole vain nuorten tai nuorten aikuisten juttu. Elämänkokemuksen karttuessa haaveet voivat olla hyvinkin erilaiset kuin peruskoulun jälkeen. Vaikka loikka tuntemattomaan saattaa pelottaa, joskus hyppääminen kannattaa.

Uudenvuodenlupaus voi siis tarkoittaa oman elämän laittamista remonttiin. Joidenkin lupausten pitämisessä ja elämän remonteissa myös Kela voi auttaa. Haluan antaa sinulle muutamia vinkkejä suunnittelun tueksi.

  • Jos olet ollut työelämässä ja lähdet opiskelemaan, voi sinulla olla mahdollisuus Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukeen. Tämän lisäksi aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintolainan valtion takauksen sekä asumisen menoihin yleistä asumistukea.
  • Jos et ole ehtinyt kartuttaa työkokemusta, mutta opiskelu kiinnostaa, voit hakea opintoihin Kelasta opintotukea. Työttömänä työnhakijana voi olla mahdollista opiskella omaehtoisesti saaden työttömyysturvaa, kun asiasta on sovittu TE-palvelujen kanssa. Asumisen menoja voi kattaa asumistuki.
  • Kokoaikatyössä olevalle, pidemmän työhistorian omaavalle voi vuorotteluvapaa olla vaihtoehto. Vuorotteluvapaa perustuu työskentelyhistoriaan sekä työnantajan kanssa tehtyyn sopimukseen ja asia selvitetään TE-palveluissa. Vuorottelukorvausta voi saada tilanteesta riippuen Kelasta tai omasta työttömyyskassasta.
  • Jos vaihtoehdot ovat vielä avoinna, kannattaa tutustua etuuksiin kela.fi-sivuilla ja laskea Kelan etuuksista arvioita laskureilla. Kun suunnitelmat alkavat selkeytyä, voit vaikka varata ajan Kelan puhelinpalveluun, jolloin eri mahdollisuuksia voidaan käydä läpi.

Tunnustan, etten ole tehnyt päivääkään töitä peruskoulun jälkeen opiskelemallani alalla. Myöhemmin aloin opiskella töiden ohessa ja sain suoritettua tutkinnon loppuun opintovapaan ansiosta muutaman kuukauden rutistuksella. Minulle opintovapaa mahdollisti täyden keskittymisen vain opiskeluun ja siten valmistumisen. Opinnot myös avasivat uusia ovia työelämässä, ja olen saanut tehdä erilaisia työtehtäviä Kelan asiakaspalvelussa. Opintovapaa ehdottomasti antoi enemmän kuin otti – harppaus tuntemattomaan kannatti.

Opintovapaa ehdottomasti antoi enemmän kuin otti – harppaus tuntemattomaan kannatti.

Jos elämässä ei ole tarvetta isommalle remontille, voi itse kullekin silti löytyä kokeilemisen arvoisia juttuja. Jos saat jo jotain Kelan etuutta, voit kokeilla ensimmäistä kertaa Kelan asiointipalvelua, liitteiden lähettämistä sähköisesti tai hakemuksesta puuttuvan tiedon lähettämistä viestipalvelussa.

Vaikka emme voi auttaa sinua kesäkuntoon pääsemisessä tai työmatkapyöräilyn aloittamisessa, voit saada Kelasta tukea monissa muissa elämänmuutoksissa. Ja me Kelan asiakaspalvelussa lupaamme myös ensi vuonna olla tukenasi etuuksiin ja asiointiin liittyvissä kysymyksissä. Mitä sinä lupaat?

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.