Siirry sisältöön

Tulorekisteri tutuksi

Kela palvelee | 18.3.2019
Anniina Lapinkaski
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Kansallinen tulorekisteri otettiin käyttöön vuoden 2019 alussa, ja se on vaikuttanut monien Kelan etuuksien käsittelyyn. Tulorekisteriin kertyvät tiedot 1.1.2019 alkaen maksetuista palkoista, joten palkkalaskelmien toimittaminen Kelaan jää pikkuhiljaa historiaan.

Tulorekisterin käyttöönottoon on liittynyt jonkin verran väärinymmärryksiä. Yleisin niistä lienee se, ettei työttömyysturvan saajan tarvitsisi enää ilmoittaa osa-aikatyön työpäiviä tai kokoaikatyön aloittamista Kelaan, koska Kela saa palkkatiedot suoraan tulorekisteristä. Tulorekisteri ei kuitenkaan poista asiakkaan omaa ilmoitusvelvollisuutta.

Palkkalaskelmien toimittaminen Kelaan jää pikkuhiljaa historiaan. 

Työttömyysturvan saajan on erityisen tärkeää ilmoittaa tekemänsä työpäivät Kelaan. Työtunnit täytyy ilmoittaa sille päivälle, jolloin työ on tosiasiallisesti tehty eikä minkäänlainen kikkailu kannata. Kelan ohjelma tunnistaa heti, jos asiakkaalla on tulorekisterissä tuloja ajalle, jolloin hän ilmoittaa olleensa työtön.

Jos työpäiviä ei ole ilmoitettu työttömyysajan ilmoituksessa, alamme selvittää, milloin kyseinen työ on tehty, onko ilmoittamatonta työtä ollut aiemminkin ja onko palkalla vaikutusta työttömyysturvan määrään. Se vie aikaa ja voi viivästyttää työttömyysturvan maksamista. Kannattaa siis olla tarkkana työttömyysajan ilmoitusta täyttäessä, etteivät työtunnit jää ilmoittamatta.

Tulorekisteri ei poista asiakkaan omaa ilmoitusvelvollisuutta.

Omia tulorekisteritietojaan voi ja kannattaa käydä katsomassa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Tiedoissa voi varsinkin alkuvaiheessa olla virheitä, joten omat tiedot kannattaa käydä tarkistamassa säännöllisesti.

Esimerkiksi jo päättyneen työsuhteen jälkeen maksettu lomakorvaus tai tukihenkilötoiminnan palkkio voi näyttää tulorekisterissä palkalta, joten joudumme kyselemään, mistä tulo on peräisin ja onko asiakas ollut työssä, vaikka ilmoittaisi olleensa työtön. Tilannetta voi selvittää esimerkiksi työttömyysajan ilmoituksen lisätietokentässä, jolloin käsittelijän ei tarvitse erikseen ottaa yhteyttä selvittääkseen mistä on kyse. Lisätietojen antaminen nopeuttaa käsittelyä ja työttömyysturvan maksatusta.

Esimerkiksi jo päättyneen työsuhteen lomakorvaus voi näyttää tulorekisterissä palkalta.

Erilaisten lisien, kuten iltalisien tai sunnuntailisien saajan kannattaa tarkistaa, että lisät kohdistuvat tulorekisterissä oikealle kuukaudelle. Tulotietojen tarkistus voi olla paikallaan myös siinä tilanteessa, jos työnantajia on useampia ja työnantajat maksavat palkkaa erilaisella rytmillä.

Palvelusta näet myös, onko työnantajasi jo ilmoittanut palkkatietosi tulorekisteriin eli ovatko ne jo Kelan käytettävissä. Työnantaja on velvollinen ilmoittamaan maksetut palkat ja muut ansiotulot viiden kalenteripäivän kuluessa tulorekisteriin. Jos saat palkkalaskelman itsellesi tätä aiemmin, voit toimittaa sen Kelaan itse verkossa, jolloin Kelan ei tarvitse jäädä odottamaan tietojen päivittymistä tulorekisteriin.

Kaikkia tietoja tulorekisteristä ei edelleenkään saada. Esimerkiksi osa-aikatyön työsopimukset täytyy toimittaa Kelaan itse, koska tulorekisteristä ei välttämättä näy kaikki olennaisia tietoja työsuhteesta. Yksi tällainen on esimerkiksi se, onko kyseessä palkkatukityö. Se on tärkeä tieto työssäoloehdon kertymien seuraamisessa.

Sähköisen liitteen saa kätevästi liitettyä työttömyysajan ilmoituksen mukaan, ja se on perillä Kelassa heti.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.