Siirry sisältöön

Perusosan verran ihmettelyä

Kela palvelee | 14.4.2020
Joona Suonperä
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Toimeentulotuki koostuu monesta asiasta ja siihen vaikuttavat pitkälti hakijan tulot ja menot. Tuen keskeinen ydin on kuitenkin perusosa, joka on tarkoitettu kattamaan jokapäiväisen elämän välttämättömiä menoja. Tämä kuitenkin herättää monesti kysymyksiä siitä, mitä perusosa tarkalleen kattaa ja kuuluuko sen jäädä sellaisenaan käteen joka kuukausi?

Perusosa on kiinteä summa, jonka katsotaan riittävän nimensä mukaisesti perusmenoihin, kuten ruokaan ja vaatteisiin.

Perusosa on siis kiinteä summa, jonka katsotaan riittävän nimensä mukaisesti perusmenoihin, kuten ruokaan, vaatteisiin, puhelinmenoihin ja esimerkiksi hygieniaan kuukaudessa. Sen summa riippuu perheen kokoonpanosta, ja esimerkiksi yksin asuvalla perusosan määrä on 504,06 euroa kuukaudessa vuonna 2021. Jokaiselle perheenjäsenelle huomioidaan oma perusosansa laskelmassa menoksi. Laskelman perusteella määräytyy oikeutesi toimeentulotukeen.

Kun perustoimeentulotuen määrää lasketaan, perusosa tulee mukaan siis menojen puolelle samaten kuin muut toimeentulotuessa huomioitavat menot, kuten esimerkiksi asumiseen liittyvät menot ja jotkin terveydenhoitoon kuuluvat kulut. Perusosan vuoksi siis erillisiä ruokamenoja ja vaatehankintoja ei huomioida erillisinä kuluina, sillä perusosan katsotaan kattavan ne. Lisäksi laskemalla huomioidaan yleensä kaikki tulot, joita saat sen kuukauden aikana, kun tukea haet.

Moni kysyy päätöksen saatuaan, miksi toimeentulotukea ei ole maksettu perusosan verran.

Asiakaspalvelussa olen törmännyt usein kysymykseen siitä, miksi toimeentulotukea ei ole maksettu perusosan verran. Usein tämä on vaikea lähteä selvittämään auki kysyjälle, ja tällöin onkin parempi neuvoa asiaa pohtiva esimerkiksi laskurin pariin arvioimaan tuen määrää.

Monesti asia ymmärretään paremmin, kun kerron tuen olevan puhtaasti laskutoimitus. Tulot miinus menot – näin yksinkertaistettuna – ja jos menoja on enemmän kuin tuloja, sen verran maksetaan toimeentulotukea. Vastaus alun kysymykseen ”kuuluuko perusosan jäädä sellaisenaan käteen joka kuukausi” on siis ei. Perusosa on osa laskelmaa, eikä tae maksettavan tuen määrästä.

Tulot miinus menot – näin yksinkertaistettuna – ja jos menoja on enemmän kuin tuloja, sen verran maksetaan toimeentulotukea.

Jos perusosa vielä mietityttää, kannattaa lukea Kelan verkkosivu: Mihin menoihin toimeentulotukea voi saada. Sivun lopussa on havainnollinen esimerkki toimeentulotuen laskelmasta Sannan kolmihenkiselle perheelle.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.