Siirry sisältöön

Miksi Kelaa kiinnostaa uusi avoliittosi tai työpaikkasi?

Kela palvelee | 21.12.2020
Annina Kervinen
tiimipäällikkö
Kuuntele artikkeli

Saitko mummilta joululahjarahaa? Nouseeko vuokrasi määrä ensi vuoden alussa? Onnistiko uuden työ- tai opiskelupaikan saamisessa? Vuodenvaihde ja uusi vuosi tuovat monelle tullessaan muutoksen tuulia. Uusien tuulien puhaltaessa ei pidä unohtaa vanhaa kunnon Kelaa. Muutokset tuloissa ja menoissa sekä elämäntilanteessa ylipäätään voivat vaikuttaa sinulle myönnettyihin tukiin, myös toimeentulotukeen. Tämän vuoksi muutoksista pitää ilmoittaa aina Kelaan.

Uusien tuulien puhaltaessa ei pidä unohtaa vanhaa kunnon Kelaa.

Sosiaaliturvaan liittyy oikeuksia ja velvollisuuksia. Yksi näistä velvollisuuksista on ilmoittaa elämänmuutoksista, jotta etuudet voidaan maksaa oikean suuruisina. Kelaa ei kiinnosta uusi avioliittosi, asuntosi tai työpaikkasi mistään muusta syystä. Siksi Kela ottaa mielellään vastaan tiedon arkisemmistakin tapahtumista, kuten vuokrankorotuksesta tai tilinumeron muutoksesta – onhan syytä, että raha löytää tiensä oikealle tilille.

Muutoksista ilmoittaminen on erityisen tärkeää silloin, kun sinulle on myönnetty perustoimeentulotuki muutamaa kuukautta pidemmälle ajalle. Tuen määrään vaikuttavista muutoksista pitää ilmoittaa Kelaan viipymättä. Jos et ole varma, vaikuttaako jokin muutos etuuden maksuusi, ole yhteydessä Kelaan, niin asia voidaan tarkistaa. Kela ei jätä asiakasta oman onnensa nojaan. Saat meiltä neuvoja, ja tarvittaessa ohjaamme sinut eteenpäin esimerkiksi sosiaalitoimen palveluiden piiriin.

Kela ei jätä asiakasta oman onnensa nojaan.

Muutoksista voit ilmoittaa helposti joko Kelan asiointipalvelussa verkossa, puhelimitse tai käymällä Kelan palvelupisteessä. Jos et ilmoita muutoksista, sinulle voidaan maksaa etuutta aiheettomasti tai jopa väärän suuruisena. Toimeentulotuen lisäksi on hyvä tarkistaa, onko muutoksilla vaikutusta myös muihin Kelan etuuksiin.

Kela voi saada tiedon muutoksesta myös suoraan muilta viranomaisilta. Esimerkiksi osoitetiedot päivittyvät Kelaan Väestötietojärjestelmästä. Veronpalautukset Kela näkee verotustiedoista ja ansiotulot voi tarkistaa Tulorekisteristä. Toisaalta tulojen ja menojen muutoksista Kela ei saa tietoa mistään muualta kuin sinulta. Jos hakemuksestasi puuttuu jotain muita ratkaisuun tarvittavia tietoja, Kela pyytää niitä sinulta erikseen. Vastaathan siis, kun Kelasta pirautetaan. Puhelu tulee 020-alkuisesta numerosta.

Jos toimeentulotuen määrä suurenee tarkistuksessa, lisäsuoritus maksetaan sinulle kahden päivän kuluessa.

Kun ilmoitat muutoksesta Kelaan tai Kela saa tiedon muutoksesta, tukesi tarkistetaan tarvittaessa ja saat siitä uuden päätöksen. Tuen määrä voi tarkistuksen yhteydessä joko pienentyä tai suurentua muutoksesta riippuen. Jos tarkistamisen yhteydessä tulee ilmi, että tukea on maksettu sinulle liikaa, liikaa maksettu etuustulo voidaan joutua perimään takaisin. Perustoimeentulotuen osalta tämä tarkoittaa yleensä sitä, että liikamaksu voidaan ottaa huomioon tulona seuraavassa perustoimeentulotuen maksussa. Jos toimeentulotuen määrä puolestaan suurenee muutoksen vaikutuksesta, lisäsuoritus maksetaan sinulle kahden pankkipäivän kuluessa tarkistuspäätöksen antamisesta. Kelasta otetaan sinuun tarvittaessa yhteyttä ennen toimeentulotuen tarkistamista.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.