Siirry sisältöön

Lasten kuntoutus on aina koko perheen juttu

Kela palvelee | 31.5.2018
Milla Uusitalo
Suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Yli miljoona suomalaista aikuista elää lapsiperhearkea siihen kuuluvine iloineen ja suruineen.

Lapsen sairastuminen koskettaa aina koko perhettä. Oli lapsella sitten, diabetes, syöpä, epilepsia tai CP-vamma, perhe elää sairaudessa mukana. Sairaan lapsen perheen arkeen kuuluu lisäksi oleellisena osana lääkäri- ja terapiakäynnit.

Tuttavaperheen lapsella todettiin CP-vamma lapsen ollessa kaksivuotias, ja olen seurannut vierestä perheen arkea. Harva ajattelee, mitä elämä on sairaan lapsen kanssa. CP-lapsi vaatii paljon apua ja apuvälineitä liikkumiseen. Vanhemmat saavat kuulla huomautuksia lapsen motoriikasta ja kömpelyydestä, mikä voi satuttaa erityisesti silloin, kun voimavarat ovat vähissä.

Lapsi on rakas ja ainutlaatuinen sairaudestaan huolimatta.

CP-lapsen vanhemmat avustavat liikkumisessa, diabeteslapsen vanhemmat huolehtivat ruokarytmistä ja tarpeellisesta liikunnasta ja syöpäsairaan lapsen koko perhe varoo infektioita pesten käsiä ”hullun lailla”.

Kelan kuntoutuskursseilla sairauden erityistarpeet on otettu huomioon, sillä lasten kurssit ovat aina perhekursseja. Sopeutumisvalmennuskurssien tavoitteena voi olla esimerkiksi arjen sujuvoittaminen, perheen voimavarojen tunnistaminen ja jaksamisen tukeminen sekä lapsen ja perheen tiedon lisääminen sairaudesta. Sairaus koskettaa aina koko perhettä.

Vertaistuesta on koettu olevan paljon hyötyä. Miten ihanaa on puhua ilman, että tarvitsee ajatella valittavan!

Kursseilla lapsi huomaa, ettei ole ainoa, jolla on haasteita. Vanhemmat taas voivat jutella muiden lasten vanhempien kanssa avoimesti. Vertaistuesta on koettu olevan paljon hyötyä. Miten ihanaa on puhua ilman, että tarvitsee ajatella valittavan! Kurssilla voi myös saada uutta näkökulmaa lapsen sairauteen tai vammaan. Esimerkiksi CP-vammaan saattaa liittyä liitännäissairauksia, kuten epilepsia, ja vanhemmille on voimaannuttavaa huomata, että oma lapsi on säästynyt liitännäissairaudelta.

Paras tapa ottaa selvää kuntoutuksesta on vierailla Kelan verkkosivuilla. Sivut tarjoavat kattavasti tietoa kuntoutuksesta, sen vaihtoehdoista, edellytyksistä ja hakemista.

PS. Kiinnostuitko kuntoutuksesta? Lasten sopeutumisvalmennuskursseille haetaan Harkinnanvaraisen kuntoutuksen lomakkeella KU132 tai Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen lomakkeella KU104. Saat neuvoa hakemuksen täyttämiseen Kelan palvelunumerosta 020 692 205.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.