Siirry sisältöön

Kun värit katoavat

Kela palvelee | 15.10.2019
Jaana Martikainen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Työ. Nuo kolme kirjainta muodostavat hyvin merkityksellisen sanan. Monenlaisista syistä johtuen työ voi käydä joskus niin kuormittavaksi ja raskaaksi, että ihminen lopulta piiputtaa. Yhtenä pahimmista seurauksista voi olla työuupumus. Joidenkin arvioiden mukaan työuupumusoireista kärsii peräti jopa joka neljäs suomalainen. Esimerkiksi väärin mitoitettu työ voi uuvuttaa ja väsyttää meidät niin, että lopulta mikään ei enää suju. Ammatillisen itsetunnon heikentyminen, työn merkityksellisyyden kyseenalaistaminen ja väsymys ovat työuupumuksen oireita. Voisiko todeta, että työ on hyvä renki, mutta huono isäntä?

Ihminen oli kokenut valtavasti vastoinkäymisiä työelämässä ja riittämättömyydestä oli tullut työtä ohjaava sana.

Tiedätkö sinä miltä tuntuu, kun elämästä katoaa värit? Näin kysyi minulta kerran sairauspäivärahahakemuksen käsittelytilanteen perään soittava asiakas. Kysymyksen esittämisestä on useita vuosia aikaa, mutta en varmasti unohda kysymystä ja kohtaamistamme koskaan. Ihminen oli kokenut valtavasti vastoinkäymisiä työelämässä ja riittämättömyydestä oli tullut työtä ohjaava sana. Lopulta pitkä sairausloma oli ollut pelastusrengas, joka esti hukkumasta pohjattomaan väsymykseen ja tyhjään tilaan kokonaan.

Työ oli vienyt ihmisen elämästä värit ja tämä hetki näytti mustalta, tulevaisuus tummanpuhuvan harmaalta. Puhelun aikana näköalaan tuli kuitenkin pilkahdus valoa ja toivoa. Sairauspäivärahapäätös oli edellisenä päivänä annettu myönteisenä, ja tämä ihminen sai huokaista helpotuksesta edes sen suhteen. Nyt ei tarvinnut enää murehtia taloudellista tilannetta vaan sai hetkeksi keskittyä saamaan elämästä takaisin kiinni. Haluaisin tietää, miten tilanne sittemmin hänen kohdallaan eteni. Toivottavasti värit löytyivät elämään takaisin ja raivasivat uupumuksen, masennuksen ja pimeyden elämästä loitommalle.

Nyt ei tarvinnut enää murehtia taloudellista tilannetta vaan sai hetkeksi keskittyä saamaan elämästä takaisin kiinni.

Tuon puhelun aikana ehdimme puhua myös kuntoutuksen mahdollisuuksista. Kela järjestää kuntoutusta kaiken ikäisille, ja kuntoutusasioihin voi ja kannattaa tutustua ennen kuin asiat ovat pahasti solmussa. Kuntoutuksen tarkoituksena on auttaa elämään sairauden tai vamman kanssa, auttaa jatkamaan töissä tai palaamaan työelämään. Ensin kannattaa kuitenkin keskustella lääkärin kanssa sairauden tai vamman aiheuttamasta kuntoutustarpeesta.

Jos sinä taistelet työssä jaksamisen ja työuupumuksen kanssa, neuvon lämpimästi tutustumaan Kelan kuntoutuskurssihausta löytyviin KIILA-, Silmu- ja Oras-kuntoutuskursseihin. KIILA-kuntoutuksen tavoitteena on kuntoutujan työkyvyn parantaminen ja tukeminen ja työelämässä pysyminen. Silmu- ja Oras-kursseille puolestaan voidaan valita kuntoutujia, joilla sairauden oireet ovat puhjenneet esimerkiksi työuupumuksen seurauksena. Kurssikohtaisista tiedoista löydät kuntoutuskurssien kohderyhmät ja tavoitteet. Työelämä on vaativaa ja kuluttavaa, joten itsestään kannattaa pitää huolta.

Kipeästä aiheesta huolimatta, toivon kauniita värejä teidän jokaisen syksyyn ja jaksamista arkeen!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.