Siirry sisältöön

Kun lomautus yllättäen jatkuukin – miten käy asumistuen?

Kela palvelee | 8.12.2020
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Monen ihmisen perusturva järkkyi vuosi sitten lomautusten ja työsuhteiden päättymisten takia. Epävarmat ajat eivät ole vielä ohi – sitkeä virus jyllää edelleen ja ajaa monet työpaikat ahtaalle.

Kun tieto lomautuksesta tulee, herää huoli taloudellisesta pärjäämisestä. Tiesitkin varmaan, että voit saada lomautuksen ajalta työttömyysturvaa työttömyyskassasta tai Kelasta. Tämän lisäksi kannattaa myös selvittää oikeus yleiseen asumistukeen. Jos saat jo asumistukea, lomautuksen seurauksena tai jatkuessa tuen määrä pitää joskus tarkistaa. Käsittelen tässä kirjoituksessa tilanteita, joissa tuki tulee tarkistettavaksi. Asumistuen tarkistushakemus kannattaa tehdä heti, kun tieto tulojen muutoksesta on varma.

Kun tieto lomautuksesta tulee, herää huoli taloudellisesta pärjäämisestä.

Mistä alkaen lomautus vaikuttaa asumistuen määrään? Tämä aiheuttaa kenties eniten kysymyksiä. Tarkistus tehdään vasta kun tulojen muutoksen ja tarkistusajankohdan välissä on ollut kokonainen kuukausi. Otetaanpa esimerkiksi tilanne, jossa lomautus alkaa 1.4.2021. Lomautus alkaa huhtikuun 1. päivä, joten kokonainen kuukausi on huhtikuu. Asumistuen tarkistus tehdään 1.5.2021.

Toisessa esimerkissä lomautus alkaa 2.4.2021. Koska lomautus alkaa vasta huhtikuun toinen päivä, huhtikuu ei ole kokonainen kuukausi. Tässä tapauksessa kokonainen kuukausi on vasta seuraava kuukausi eli toukokuu 2021. Asumistuen tarkistus tehdään 1.6.2021 alkaen.

Jos lomautus on lyhytaikainen, esimerkiksi kuukauden pituinen, tuki ei edellisen säännön perusteella ehdi tarkistettavaksi. Lyhytaikaisten lomautusten takia asumistuen tarkistushakemusta ei tarvitse tehdä. Jos olet kuitenkin vähäänkään epävarma tulisiko asumistuki tarkistaa, neuvoja tilanteeseen saat soittamalla asiakaspalveluumme tai lähettämällä viestin OmaKelan kautta.

Lyhytaikaisten lomautusten takia asumistuen tarkistushakemusta ei tarvitse tehdä.

Lomautuksen kesto ei usein ole kiveen hakattu. Ensimmäisen lomautuksen jälkeen toinen lomautus saattaa olla edessä ja kenties kolmaskin. Asumistuessa tulot lasketaan aina hakemuksen käsittelyn aikana olevien tietojen perusteella. Kannattaakin aina lukea päätös huolellisesti läpi ja tarkistaa, miten tulot ovat laskettu. Jos tulot eivät jatku säännöllisinä asumistuen tarkistuksen ajankohdasta vähintään kolmea kuukautta yhtäjaksoisesti, laskettavaksi tulee keskiarvotulo. Siinä otetaan huomioon kaikki tulot, jotka sinun arvioidaan saavan seuraavan 12 kuukauden aikana. Sen pohjalta sinulle lasketaan keskimääräinen kuukausitulo, jonka perusteella taas asumistuki muodostuu.

Etenkin lyhytaikaisten lomautusten kohdalla tulee usein laskettavaksi keskiarvotulo. Lomautuksen jälkeiselle ajalle arvioimme palaavasi töihin ja sinulle lasketaan palkkatuloa, ellei muuta tietoa ole. Ilmoita Kelaan, jos lomautuksesi jatkuu edelleen. Silloin asumistuki kannattaa tarkistaa uudelleen, ja saatat olla oikeutettu suurempaan asumistukeen.

Kun lomautus on pidempiaikainen ja kestää tarkistuksen ajankohdasta vähintään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti, laskemme sinulle tulona lomautuksen ajalle saamasi mahdollisen työttömyysturvan. Kun lomautuksen jälkeen palaat työhön, asumistuen päätös on etenkin tässä tapauksessa syytä lukea uudelleen. Jos sinulle ei ole laskettu päätökseen palkkatuloja, asumistuki pitää tarkistaa. Kun tulot kasvavat, ei pidä unohtaa tehdä uutta asumistuen tarkistushakemusta mahdollisten takaisinperintöjen välttämiseksi.

Vastuu ilmoittaa tuloissa tapahtuneista muutoksista on aina sinulla.

Muistathan, että vastuu ilmoittaa tuloissa tapahtuneista muutoksista on aina sinulla. Kela saa kylläkin tietoa useiden tahojen kautta, kuten tulorekisteristä ja työttömyyskassoilta, mutta ei ilmoitusta tulojen muutoksesta. Tiedot saadaan jälkikäteen, jonka takia sinulle on jo voitu maksaa asumistukea virheellisen suuruisena. Pahimmassa tapauksessa ilmoittamattomat muutokset tuloissa voivat johtaa useiden asumistukikuukausien takaisinperintään. Takaisinperinnät ovat aina ikäviä asioita myös meille käsittelijöillekin.

Tilanne poikkeusajan suhteen elää edelleen. Yksin ei kuitenkaan tarvitse pärjätä. Jos tukiasiat saavat sinut raapimaan päätäsi, ethän epäröi olla yhteydessä meihin. Olemme täällä sinua varten.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.