Siirry sisältöön

Kootut selitykset

Kela palvelee | 15.1.2019
Anniina Lapinkaski
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Kelan asiakaspalvelussa tällä viikolla kuultua: ”Jätin hakemuksen vasta nyt, koska kuulin eilen kaverilta, että olisin voinut jo viime kesänä hakea tätä etuutta, kun jäin työttömäksi.”

Tähän täytyi todeta, että työttömyysturvaa voi lain mukaan hakea kolmen kuukauden ajalta takautuvasti. Kelan kaikkien tukien hakuajat on säädetty laissa. Hakuajoista voidaan yleensä poiketa vain, jos hakemuksen myöhästymiselle on erittäin painavat perustelut. Suurin osa asiakkaista jättää hakemuksen heti kun työttömyysetuuden tarve alkaa, mutta toisinaan hakemuksia tulee hyvinkin pitkältä ajalta takautuen. Pyydämme myöhässä saapuvaan hakemukseen kirjallisen selvityksen myöhästymisen syystä. Sen perusteella harkitsemme, voidaanko kolmen kuukauden hakuajasta joustaa. Selitykset ovat välillä melko mielikuvituksellisia.

Tietämättömyys ei ole hyväksyttävä syy hakea tukea myöhässä.

Yleisimpiä syitä myöhässä hakemiselle ovat tietämättömyys sekä liitteiden tai TE-toimiston lausunnon puuttuminen ja odottaminen. Tietämättömyys ei ole hyväksyttävä syy hakea tukea myöhässä. Jos ei ole varma olisiko oikeutettu johonkin Kelan etuuteen, kannattaa tarttua luuriin, kysäistä verkkopalvelun kautta viestillä tai käydä toimistossa tiedustelemassa, olisiko jotain etuutta mahdollista saada. Olemme Kelassa sitä varten, että kerromme etuuksista, kartoitamme elämäntilanteesi ja selvitämme olisiko sinulla oikeus johonkin etuuteen. Monella osa-aikatyötä tekevällä voi olla esimerkiksi oikeus soviteltuun työttömyysturvaan, mutta etuus jää hakematta tietämättömyyden vuoksi. Kannattaa ottaa selvää omista oikeuksista.

Ei kannata jäädä hakemus käsissä odottelemaan työvoimapoliittista lausuntoa, koska kolmen kuukauden hakuaika voi paukkua umpeen.

Myöskään TE-toimiston lausunnon tai puuttuvien liitteiden odottaminen ei ole syy hakea myöhässä. Joskus monimutkaisempien tilanteiden selvittely voi kestää TE-toimistossa kuukausia, mutta Kelaan hakemus täytyy silti jättää ajoissa. Se käsitellään sitten, kun TE-toimiston lausunto saapuu. Ei siis kannata jäädä hakemus käsissä odottelemaan työvoimapoliittista lausuntoa, koska kolmen kuukauden hakuaika voi paukkua umpeen. Myös liitteitä ehtii toimittaa myöhemmin, jos kaikkea ei ole heti saatavilla. Jos jonkin liitteen saamisessa menee odotettua kauemmin, kannattaa ilmoittaa siitä vaikkapa viestillä, niin annamme lisäaikaa liitteen toimittamiselle.

Joskus etuuksia haetaan takautuen jopa usean vuoden ajalta. Mieleeni tulee tapaus, jossa asiakas oli yhtäkkiä huomannut, ettei ole saanut kolmeen vuoteen mistään rahaa ja halusi työmarkkinatuet takautuen tuolta ajalta. Hän perusteli hakemuksen myöhästymistä sillä, ettei tullut ajatelleeksi aiemmin, että rahaa ei tule mistään. Asiakas kertoi havahtuneensa tilanteeseen vasta siinä vaiheessa, kun säästöt loppuivat ja laskut alkoivat kasaantua. Hänellä olisi ollut koko ajan työmarkkinatukioikeus, mutta hän ei ollut huomannut hakea sitä. Kela ei voi maksaa työttömyysturvaa ilman hakemusta, koska ilman sitä emme voi tietää onko asiakas työtön vai työssä. Asiakas sai työmarkkinatuen takautuen kolmelta kuukaudelta, ei kolmelta vuodelta.

Jos pankkitunnukset ovat hukassa, lukossa tai koiran vatsassa, voi hakemuksen täyttää paperiversiona.

Muita koottuja selityksiä myöhässä hakemiselle ovat olleet mm. Kelan verkkopalvelun tökkiminen, vaikeasti ymmärrettävä lomake, epäselvä ohjeistus ja se, että koira söi pankkitunnukset. Uusia lomakkeita saa toimistoista ja Kelan verkkosivuilta, apua täyttämiseen saa Kelan asiakaspalvelusta ja verkkopalvelun tekniset ongelmat kestävät vain pienen hetken, jonka jälkeen kannattaa yrittää täyttää lomake uudelleen tai kokeilla kirjautumista toisella laitteella tai selaimella. Jos pankkitunnukset ovat hukassa, lukossa tai koiran vatsassa, voi hakemuksen täyttää paperiversiona.

On myös tilanteita, joissa myöhästymisselvitys hyväksytään ja hakuajassa voidaan joustaa. Esimerkiksi oma vakava sairaus tai läheisen kuolema sekoittaa helposti pakan, ja asiat voivat jäädä hoitamatta ajallaan, kun mielessä on paljon muutakin. Inhimillisyyttä löytyy kyllä, kun hakemuksen myöhästymiselle on oikeasti painava syy.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.