Siirry sisältöön

Kelan kuntoutus sydämen asialla

Kela palvelee | 4.12.2017
Milla Uusitalo
Suunnittelija
Kuuntele artikkeli

”Miksi ihmeessä sydänkuntoutukseen on sisällytetty yleisiä luentoja muun muassa ravitsemusterapeutilta tai seksuaalineuvojalta? Eihän tämä liity sairauteeni.”

Vaikka välillä saamme palautetta, että kuntoutuksen sisältö vaikuttaa hatusta vedetyltä, voin vakuuttaa, että kokonaisuus on mietitty. Olitpa kuntoutumassa millä tahansa Kelan kurssilla, palvelunkuvaus ohjaa toimintaa. Sydänkuntoutuksessa tukenasi on sydänlääkärin lisäksi joukko ammattilaisia.

Sydänsairauden toteaminen on lähes aina järkytys. Psykologin avulla kuntoutuja voi käydä läpi omia tuntemuksiaan sairaudestaan.

Ravitsemusterapeutin ohjeilla ja oikealla ruokavaliolla on merkittävä rooli sydänsairauden hoidossa. Ylipaino on yleisin syy sydänsairauksiin, ja se vaikuttaa myös unen laatuun. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että saatuani unettomuuden kuriin, helpottui moni muukin asia.

Fysioterapeutin ohjauksessa voidaan tunnistaa statiinien aiheuttamiksi luultuja kipuja tuki- ja liikunta-elinperäisiksi.

Seksuaaliterapeutin tai seksuaalineuvojan mukanaolo sydänkuntoutuksessa on perusteltua, sillä sydänsairaudet ja niiden hoidossa käytettävät lääkkeet vaikuttavat erektioon. Sairastuminen vaikuttaa myös muilla tavoin seksuaalielämään. Toimiva parisuhde on hyvän elämän kulmakivi, ja sitä kannattaa hoitaa myös sairaudesta kuntoutuessa.

Fysioterapeutin ohjauksessa taas voidaan tunnistaa statiinien aiheuttamiksi luultuja kipuja tuki- ja liikunta-elinperäisiksi. Tules-vaivojen kuntoutuksella voidaan estää tarpeetonta statiinihoitoa.

Mitä sydänkuntoutuksessa sitten tehdään? Lääkärit ja asiantuntijat kertovat, kuinka omat oireet oppii tunnistamaan paremmin. Osallistuja saa opastusta, joka auttaa kuntoutumaan nopeammin esimerkiksi sydäninfarktista, ohitusleikkauksesta tai pallolaajennuksesta. Kuntoutus antaa rohkeutta turvalliseen omatoimiseen liikkumiseen.

Kuntoutuksesta on aina enemmän hyötyä, jos sen opit ottaa mukaan arkeen.

Kuntoutuksessa saa keskustella muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Silloin huomaa, ettei ole ainoa sairastunut. Monet ovat myös saaneet kursseilta uusia ystäviä.

Kuntoutuksesta on aina enemmän hyötyä, jos sen opit ottaa mukaan arkeen. Kuntoutusjaksojen aikana annetaan neuvoja ja vinkkejä, jotka auttavat jaksamaan paremmin. Kuntoutujan on oltava aktiivinen ja valmis tekemään ratkaisuja terveytensä eteen. On hyvä muistaa, ettei kuntoutus ole vain yksittäinen toimenpide tai ajanjakso elämässä, vaan sillä on aina myös tavoite.

Kiinnostuitko sydänkuntoutuksesta? Vuoden 2017 alusta alkaen sydänkuntoutusta on järjestetty sekä avo- että laitosmuotoisena. Muutoksella on pyritty vastaamaan aiempaa paremmin erilaisten kuntoutujien tarpeisiin. Avokuntoutus mahdollistaa sen, että asiakas voi hyvin sovittaa yhteen kuntoutuksen ja opiskelun tai työskentelyn, omien tarpeidensa mukaan.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.