Siirry sisältöön

Työn ja työttömyysturvan voi yhdistää

Kela palvelee | 19.10.2020
Kun saat osa-aikatyön tai keikkatyön, työttömyysetuutesi sovitellaan yhteen tulojesi kanssa. Voit ansaita maaliskuun loppuun asti 500 euroa kuukaudessa ilman, että palkka vaikuttaa työttömyysturvaasi. 500 euron jälkeen jokainen ansaittu euro vähentää työttömyysetuutta 50 sentillä. Esimerkiksi 600 euron palkka vähentää etuutta 50 euroa.
Kuuntele artikkeli
Nuori rakennusmies kiipeää portaita. ylös.

Miksi?

Osa-aika- ja keikkatyö kannattaa myös silloin, kun saa työttömyysturvaa. Työnteko ei katkaise etuuttasi, vaan voit saada samalle ajalle sekä palkkaa että työttömyysturvaa. Palkka siis oikeasti tuo lisäeuroja työttömyysetuuden päälle. Lisäksi saat arvokasta työkokemusta, josta on hyötyä työnhaussa.

Kenelle?

Voit saada soviteltua työttömyysturvaa, jos sinulla on

  • osa-aikatyö, jossa työtunteja on enintään 80 % kokoaikaisen työntekijän tunneista
  • kokoaikainen keikkatyö, joka kestää enintään kaksi viikkoa
  • pienimuotoista yritystoimintaa.
""
”Työ kannattaa ottaa vastaan, jos sellaisen saa”, toteaa keikkatöitä kulttuurialalla tekevä Kaisa.

Miten?

Sinun ei tarvitse tietää työpäiviäsi tai tulojasi etukäteen. Riittää, että ilmoitat työpäivät vasta jälkikäteen. Palkka vaikuttaa työttömyysturvan määrään vasta sitten, kun se maksetaan tilillesi.

Paljonko?

Saat täyden työttömyysetuuden, jos tienaat suojaosan verran tai vähemmän. Jos tienaat enemmän, jokainen suojaosan ylittävä palkkaeuro vähentää työttömyysetuutta 50 sentillä.

Suojaosan määrä riippuu jaksosta, jolta olet hakenut työttömyysetuutta.

Suojaosaa on korotettu väliaikaisesti koronaepidemian vuoksi. Maaliskuun loppuun asti suojaosa on

  • 465 euroa, jos haet työttömyysetuutta 4 viikon jaksoissa
  • 500 euroa, jos haet työttömyysetuutta kuukausi kerrallaan.

1.4.2021 jälkeen alkavilla hakujaksoilla suojaosa on taas tavanomaiseen tapaan 279 euroa tai 300 euroa hakujakson pituudesta riippuen.

Jos saat pidempikestoisen työn, etuuden hakujakso voidaan muuttaa niin, että se sopii yhteen palkanmaksujaksosi kanssa.

Muut tuet

Jos saat Kelasta muita tukia, kuten asumistukea tai toimeentulotukea, saamasi palkka voi vaikuttaa myös niihin. Ota yhteyttä asiakaspalveluun, jos pohdit, pitääkö tukesi tarkistaa palkan vuoksi.

Arvioi, kuinka saamasi palkka vaikuttaa työttömyysturvaan:

Mistä lisää tietoa?

Lue lisää työn ja työttömyysturvan yhdistämisestä, kun saat

Kampanjan mallit kertovat

”En tiennyt, että keikkatyön ja työttömyysetuuden voi yhdistää”

Samira työskenteli lukion jälkeen Norjassa ja teki myös vapaaehtoistyötä Indonesiassa ja Papua-Uudessa-Guineassa.

Samira, 22, Helsinki

”Lähdin lukion jälkeen ulkomaille: työskentelin Norjassa ja tein myös vapaaehtoistyötä Indonesiassa ja Papua-Uudessa-Guineassa. Palasin takaisin Suomeen ja nyt olen tehnyt erilaisia osa-aika- ja keikkatöitä. Olen työskennellyt esimerkiksi promoottorina, tarjoilijana ja henkilökohtaisena avustajana. Pian aloitan työpajatoiminnassa graafisen suunnittelun linjalla, mutta haluaisin tehdä töitä myös sen ohella.

Moni saattaa ajatella, että työn vastaanottaminen on este työttömyysetuuden saamiselle. Minäkään en aiemmin tiennyt, että keikkatyön ja työttömyysetuuden voi yhdistää. Työn vastaanottaminen kannattaa ehdottomasti! Saa työkokemusta ja lisää rahaa sekä tapaa uusia ihmisiä. Lisäksi sosiaaliset taidot vahvistuvat. Keikkatyöt ovat kivoja myös siksi, että jos kyseinen työ ei tunnukaan omalta jutulta, ensi kerralla voi kokeilla jotain muuta. On hyvä poistua omalta mukavuusalueeltaan ja haastaa itseään – kaikki mitä teet, kasvattaa sinua myös ihmisenä.”

”Työ kannattaa ottaa vastaan, jos sellaisen saa”

Kaisa tekee keikkatöitä kulttuurin parissa. Esimerkiksi viime kesänä hän toimi kesäteatterissa tuottajana.

Kaisa, 40, Helsinki

”Tällä hetkellä etsin kokoaikatöitä. Olen tehnyt monenlaisia töitä kulttuurin parissa. Esimerkiksi viime kesänä olin kesäteatterissa tuottajana. Laulan ja soitan haitaria, joten teen välillä myös esiintymiskeikkoja. Lisäksi olen hoitanut muun muassa tapahtumien lehdistökontakteja, jakanut julisteita ja myynyt levyjä keikoilla.

Minusta työ kannattaa ottaa vastaan, jos sellaisen saa. Työtön voi ansaita jopa 300 euroa kuussa ilman, että se vähentää etuutta. Joskus aiemmin työttömyysetuudessa ei ollut suojaosaa. Silloin kyllä mietin, kannattaako työnteko, kun jokainen ansaittu euro vähensi etuutta. Nykyään Kela saa palkkatiedot tulorekisteristä ja se on myös helpottanut, sillä palkkatodistuksia ei tarvitse enää toimittaa Kelaan itse.”

 ”Töistä saa myös kivaa vaihtelua arkeen”

Alexandre on opiskellut venäjän kieltä ja kulttuuria, mutta toistaiseksi oman alan töitä on ollut vaikea löytää kotikaupungista Joensuusta.

Alexandre, 28, Joensuu

”Etsin tällä hetkellä kokoaikatöitä. Olen valmistunut filosofian maisteriksi. Opiskelin pääaineenani venäjän kieltä ja kulttuuria, mutta toistaiseksi oman alani töitä on ollut vaikea löytää Joensuusta. Opettajilla ja kääntäjillä on ehkä parempi työtilanne kuin meillä, jotka olemme valmistuneet yleisiin asiantuntijatehtäviin. Olen kiinnostunut esimerkiksi myynti- ja toimistotöistä.

Tämä mallikeikka oli ensimmäinen keikkatyö, jonka olen tehnyt työttömänä. Voisin kyllä jatkossakin tehdä keikkatöitä, koska työ on aina hyvä mahdollisuus eikä palkka katkaise työttömyysetuutta kokonaan. Töistä saa myös kivaa vaihtelua arkeen. Työmahdollisuudet kannattaa ottaa aina vastaan. Joillekin osa-aikatyö voi sopia paremmin kuin kokoaikatyö.”

Kela ja Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö (TYJ) ovat tuottaneet kampanjan sisällöt yhteistyössä.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.