Gå till innehåll

Det går att kombinera arbete med arbetslöshetsunderstöd

FPA betjänar | 18.11.2019
När du får snutt- eller ströjobb jämkas din arbetslöshetsförmån med dina inkomster. Till slutet av mars kan du förtjäna upp till 500 euro i månaden utan att lönen påverkar ditt arbetslöshetsunderstöd. Efter det minskar understödet med 50 cent för varje euro som du förtjänar. Till exempel minskar en lön på 600 euro stödet med 50 euro.
Lyssna på artikeln
Nuori rakennusmies kiipeää portaita ylös.

Varför?

Snutt- och ströjobb lönar sig även om du får arbetslöshetsunderstöd. Arbetet avbryter inte ditt understöd, och du kan få både lön och arbetslöshetsunderstöd samtidigt. Lönen innebär alltså tilläggseuron på ditt understöd. Dessutom får du värdefull arbetserfarenhet som du kan ha nytt av när du söker heltidsjobb.

För vem?

Du kan få jämkad arbetslöshetsunderstöd om du

  • har ett jobb där antalet arbetstimmar är maximalt 80 % av en heltidsarbetande arbetstagares timmar
  • har ett heltidsjobb som pågår i maximalt två veckor
  • driver småskalig affärsverksamhet.

Hur?

Du behöver inte veta dina arbetsdagar eller inkomster på förhand. Det räcker att du meddelar arbetsdagarna efteråt. Lönen påverkar ditt arbetslöshetsunderstöd först när lönen betalas till ditt konto.

Hur mycket?

Du får fullt arbetslöshetsunderstöd om du förtjänar lika mycket eller mindre än skyddsdelen. Om du förtjänar mera, minskar varje löneeuro ditt arbetslöshetsunderstöd med 50 cent. Skyddsdelen beror på hur lång period du har ansökt om arbetslöshetsförmån för.

Skyddsdelen har höjts temporärt på grund av coronaepidemin. Till slutet av mars är skyddsdelen

  • 465 euro om ansökningsperioden är 4 veckor
  • 500 euro om ansökningsperioden är en månad.

Om ansökningsperioden börjar efter 1.4.2021 är skyddsdelen som vanligt 279 euro eller 300 euro beroende på ansökningsperiodens längd.

Om du får arbete för en längre tid, kan ansökningsperioden ändras så att den är lika lång som din löneperiod.

Andra förmåner

Om du får andra förmåner från FPA, såsom bostadsbidrag eller utkomststöd, kan det hända att din lön påverkar även dem. Ta kontakt med kundservicen ifall du undrar om din förmån behöver justeras på grund av lönen.

Beräkna, hur lönen du får påverkar arbetslöshetsunderstöd:

Var hittar jag mera information?

Läs mera om hur du kan kombinera arbete med arbetslöshetsunderstöd, när du får

Om du bor på Åland ska du ansöka om arbetslöshetsunderstöd från Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (AMS). Läs mer om

”Jag visste inte att kortjobb och arbetslöshetsförmåner går att kombinera”

Samira arbetade efter gymnasiet i Norge och arbetade också som volontär i Indonesien och Papua-Nya Guinea.

Samira, 22, Helsingfors

”Efter gymnasiet for jag utomlands: jag arbetade i Norge och arbetade också som volontär i Indonesien och Papua-Nya Guinea. Jag återvände till Finland och nu har jag haft olika slags deltidsarbeten och kortjobb. Jag har arbetat t.ex. som promotor, servitris och personlig assistent. Snart börjar jag i verkstadsverksamhet på linjen för grafisk planering men jag skulle också vilja arbeta vid sidan om studierna.

”Många tror att om man tar emot ett arbete, så är det ett hinder för att man ska få en arbetslöshetsförmån. Inte heller jag visste tidigare att kortjobb och arbetslöshetsförmåner går att kombinera. Det lönar sig absolut att ta emot ett arbete! Man får arbetserfarenhet och mer pengar och träffar nya människor. Dessutom blir de sociala färdigheterna bättre. Kortjobb är trevliga också därför att om man inte trivs med arbetet kan man nästa gång pröva på något annat.  Det är bra att lämna sin bekvämlighetszon och utmana sig själv – allt du gör får dig också att växa som människa.”

”Det lönar sig att ta emot ett arbete, om man får ett”

Kajsa har kortjobb inom kulturbranschen. Till exempel senaste sommar var hon producent för en sommarteater.

Kaisa, 40, Helsingfors

”För närvarande söker jag heltidsarbete. Jag har haft många slags arbeten som haft att göra med kultur. Till exempel senaste sommar var jag producent för en sommarteater. Jag sjunger och spelar dragspel, så ibland har jag också uppträdanden. Utöver det har jag bl.a. skött presskontakter för olika evenemang, delat ut affischer och sålt skivor vid spelningar.”

”Jag tycker att det lönar sig att ta emot ett arbete, om man får ett. En arbetslös kan tjäna upp till 300 euro per månad utan att det minskar förmånen. Förut fanns det inget skyddat belopp för den som fick arbetslöshetsförmåner. Då funderade jag nog om det lönar sig att arbeta när varje intjänad euro minskade förmånen. Numera får FPA löneuppgifterna från inkomstregistret och det har gjort det lättare eftersom man inte längre själv behöver lämna in löneintyg.”

 ”Arbetet ger också trevlig omväxling i vardagen”

Alexandre har studerat det ryska språket och kulturen, men tillsvidare har det varit svårt att hitta arbete inom den egna branschen i hemstaden Joensuu.

Alexandre, 28, Joensuu

”För närvarande söker jag heltidsarbete. Jag har avlagt filosofie magisterexamen. Mitt huvudämne var det ryska språket och kulturen, men tillsvidare har det varit svårt att hitta arbete inom den egna branschen i Joensuu. Lärare och översättare har kanske en bättre arbetssituation än vi som har avlagt examen för allmänna sakkunniguppgifter. Jag är intresserad av t.ex. försäljnings- och kontorsarbete.”

”Det här modelljobbet var det första kortjobb som jag har haft under tiden som arbetslös. Jag skulle nog också i fortsättningen kunna ta emot kortjobb, eftersom arbete alltid är en bra möjlighet och lönen inte helt avbryter utbetalningen av arbetslöshetsförmånen. Arbetet ger också trevlig omväxling i vardagen. Det lönar sig alltid att ta vara på arbetsmöjligheter. För en del kan deltidsarbete vara lämpligare än heltidsarbete.”

FPA och Arbetslöshetskassornas samorganisation (TYJ) har producerat kampanjens innehåll tillsammans.

Beräkna, hur lönen du får påverkar arbetslöshetsunderstöd

Arbetsmarknadsstöd (fpa.fi)Grunddagpenning (fpa.fi)Inkomstrelaterad dagpenning (tyj.fi)

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.