Siirry sisältöön

Elämässä mukana – muutossa tukena

Kela palvelee | 10.11.2020
Annina Kervinen
tiimipäällikkö
Kuuntele artikkeli

Vaikka moni elämänmuutos on suunniteltu, osa tapahtuu aina odottamatta. Oli tilanne mikä hyvänsä, muutto asunnosta toiseen on yksi suurimmista ja työläimmistä elämänmuutoksista. Muuttoon liittyy myös erinäisiä kustannuksia, kuten vuokravakuus ja muuttoauton vuokraus. Pienituloiselle voi olla hankalaa löytää keino maksaa ne.

Kuten Kelan vanha slogan kuuluu: elämässä mukana, muutoksissa tukena. Näin on asia myös muuttamisen kanssa. Pienituloiset voivat saada Kelasta tukea muuttoon tietyissä tilanteissa. Lähtökohtana on aina se, että saat Kelasta perustoimeentulotukea.

Kuten vanha Kelan slogan kuuluu: elämässä mukana, muutoksissa tukena. Näin asia on myös muuttamisen kanssa.

Jotta muuttokustannuksiin voi saada perustoimeentulotukea, muutolle pitää olla perusteltu syy. Joskus muuton takana on uusi työ tai opiskelupaikka toisella paikkakunnalla tai sitten yhteen muutto kumppanin kanssa. Samalla tavalla muuton tarve syntyy yleensä erottaessa. Joskus muuton syynä voi olla häätö tai asunnottomuus, jolloin uusi koti pitää järjestyä kiireellisesti. Kaikki nämä syyt ovat hyväksyttäviä perusteita sille, että muuttoon voisi saada tukea Kelasta.

Vaikka muuton syy olisi perusteltu, on hyvä tietää, että perustoimeentulotuella ei yleensä tueta muuttoa asuntoon, joka ylittää toimeentulotuen kohtuulliset asumismenot. On myös hyvä muistaa perustoimeentulotuen luonne eli sen viimesijaisuus. Siksi ensin pitää selvittää, voitko hoitaa muuton ja siihen liittyvät kustannukset jollain muulla tavalla, kuten mahdollisilla säästöillä. Lisäksi tukea tulee hakea tarpeeksi ajoissa, mielellään vähintään kolme viikkoa ennen muuttoa.

Heikko terveydentila ja tukiverkoston puute vaikeuttavat muutosta selviämistä omin neuvoin.

Moni haluaa ja pystyy hoitamaan muuton omatoimisesti. Silloin Kela voi myöntää perustoimeentulotukena 120 tai 180 euron suuruisen muuttorahan. Jos et kuitenkaan pysty suoriutumaan muutosta itse, perustoimeentulotukea on mahdollista saada myös maksusitoumuksena muuttopalveluun. Esimerkiksi heikko terveydentila ja tukiverkoston puute vaikeuttavat muutosta selviämistä omin neuvoin. Kela voi tarvittaessa pyytää selvitystä terveydentilasta, kuten lääkärintodistusta ja selvitystä siitä, voisiko joku läheinen auttaa muuton kanssa, kuten pakkaamisessa tai tavaroiden kuljetuksessa. Jos perusteet muuttopalvelulle täyttyvät, myönnetään muuttopalvelu maksusitoumuksena.

Varastointipalveluun voi joissain tilanteissa saada perustoimeentulotukea. Hyväksyttävä syy on yleensä se, että olet saanut häädön vanhasta asunnosta eikä uutta asuntoa tai osoitetta vielä ole. Tämän lisäksi sinulla pitää olla kunnan sosiaalitoimessa laadittu suunnitelma asumisen järjestämiseksi. Kela arvioi aina tarpeen varastointipalvelulle kokonaistilanteesi huomioiden. Varastointiin voidaan yleensä myöntää perustoimeentulotukea enintään 3 kuukauden ajan.

Vuokravakuutta ei voi saada rahana omalle tilille, vaan Kela myöntää sen maksusitoumuksena vuokranantajalle.

Vuokravakuuteen voi myös hakea toimeentulotukea Kelasta, jos muuton syy on perusteltu ja sinulla on päätös perustoimeentulotuesta. Sinun pitää kirjoittaa hakemukseen syyt muutolle ja liitteeksi tarvitaan joko asuntotarjous tai vuokrasopimus. Vuokravakuutta ei voi saada rahana omalle tilille, vaan Kela myöntää sen maksusitoumuksena vuokranantajalle. Jos olet maksanut vuokravakuuden itse, et voi saada siihen enää perustoimeentulotukea.

Vaikka et hakisikaan tukea muuttoon liittyviin menoihin, sinun pitää kuitenkin aina ilmoittaa Kelaan muutosta, jos saat jotain tukea Kelasta. Muutolla voi olla vaikutusta toimeentulotukeen ja asumistukeen, ja tuki pitää silloin tarkistaa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.