Siirry sisältöön

Baby on board!

Kela palvelee | 16.9.2019
Heli Aho
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Kun vauva ilmoittaa tulostaan, on yleensä hyvin aikaa tehdä suunnitelmia ja tarvittavia hankintoja ja laittaa hakemukset Kelaan. Tämä onkin hyvä, sillä äidin hakemuksen pitää olla kahta kuukautta ennen laskettua aikaa Kelassa.

Hakemus kannattaa tehdä kätevästi verkossa. Samalla kertaa voit hakea äitiysavustuksen, vanhempainrahan ja lapsilisän. Hakemuksen lopussa näet listan liitteistä sekä määräpäivästä niiden toimittamiselle. Tarvittaessa voit pyytää lisäaikaa joko soittamalla tai viestittämällä Kelaan.

Isä tai puoliso voi hakea isyysrahaa siinä vaiheessa, kun lapsi on syntynyt tai kun tiedetään varmasti milloin isyysvapaa alkaa. Isyysrahankin voi hakea verkossa.

Äidin hakemuksen pitää olla kahta kuukautta ennen laskettua aikaa Kelassa.

Jotta Kela voi laskea etuutesi määrän oikein, hakemuksen liitteeksi tarvitaan myös tieto työnantajan maksamasta palkasta. Monia asiakkaita huolettaa, tuleeko työnantajan ilmoitus liian myöhään – näin ei kuitenkaan ole. Ilmoitus tarvitaan Kelaan viimeistään silloin, kun tiedossa ovat edeltävän 6 kuukauden tulot sekä työehtosopimuksen mukainen vanhempainvapaan palkan määrä.

Tuen määrä lasketaan yleensä edellisenä vuonna verotuksessa vahvistettujen työtulojen perusteella. Jos sinulla ei ole työtuloja saat tuen vähimmäismääräisenä. Parhaiten selvität määrän päivärahan määrän laskurilla. Huomaa myös, että ensi vuoden alusta tuen määräytymisperusteet muuttuvat.

Vanhempainvapaa koittaa yleensä, kun laskettuun aikaan on reilu kuukausi aikaa.

Äitiysrahakausi alkaa normaalisti 30 päivää ennen laskettua aikaa. Kestoltaan se on 105 arkipäivää eli noin 4 kuukautta. Tavallisesti äitiysrahakausi on tarkoitettu äideille, mutta erityistilanteissa sen voi pitää myös isä tai puoliso, jos hän hoitaa lasta pääasiallisesti. Äitiysrahakauden voi hakea myös varhennettuna, mutta se vastaavalta osin lyhenee vanhempainrahan loppupäästä.

Äitiysrahakautta seuraa vanhempainrahakausi, joka on kestoltaan 158 arkipäivää eli noin 5 kuukautta. Vanhempainrahakauden voi jakaa vanhempien kesken siten, että kummallakin on enintään 2 erillistä jaksoa vapaata. Kunkin jakson on oltava kestoltaan vähintään 12 arkipäivää. Kun olette sopineet vanhempainvapaiden pitämisestä keskenänne ja mahdollisen työnantajan kanssa, hakemukset voi toimittaa Kelaan.

Vanhempainraha tulee olla haettuna viimeistään kuukautta ennen kuin sen halutaan alkavan. Jos toinen vanhempi on jo ehtinyt hakea vapaan, voi sitä vielä jakaa, kunhan ilmoittaa asiasta riittävän ajoissa Kelalle joko soittaen tai viestittämällä ja toimittaa hakemuksen ajallaan.

Käsittelyssä menee noin kuukauden verran, jos hakemuksessa on mukana tarvittavat tiedot ja liitteet.

Isyysrahan voi hakea siinä vaiheessa, kun lapsi on syntynyt tai kun tiedetään varmasti, milloin isyysvapaa alkaa.

Isälle tai puolisolle on varattu vielä erikseen 54 arkipäivän mittainen isyysrahakausi. Näistä ensimmäiset 18 arkipäivää hän voi pitää äidin kanssa samaan aikaan äitiys- ja vanhempainrahakauden aikana. Nämä 18 päivää voi jakaa enintään neljään eri jaksoon. Loput 36 päivää voi pitää enintään kahdessa eri jaksossa siihen mennessä, kun lapsi täyttää 2 vuotta. Muistettava on, että yhdenkin päivän työskentely kesken isyysrahan keskeyttää alkaneen jakson, minkä jälkeen käytettävissä on yksi jakso vähemmän.

Halutessaan isyysvapaat voi pitää kokonaisuudessaan äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden päätyttyä. Kannattaa kuitenkin huomata, että kun lapsesta pidetään isyys-, äitiys- tai vanhempainrahakautta, samaan aikaan ei voi saada lastenhoidontukea.

Elämäntilanteita on varmasti yhtä paljon kuin on ihmisiä ja perheitä. Kelan verkkosivuilla on lapsiperheiden pikaopas, josta kannattaa aloittaa. Jos tarvitset omaan tilanteeseesi täsmällisiä neuvoja, kannattaa ottaa yhteys Kelan lapsiperheiden palvelunumeroon tai pistäytyä Kelan palvelupisteessä.

Ja vielä tärkein ohje, muistakaa nauttia odotusajasta ja vauva-arjesta!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.