Gå till innehåll

Veikko gick ner i vikt tack vare en kurs för personer med metabolt syndrom – ”En fantastisk start på ett hälsosammare liv”

Hälsa | 17.12.2019
FPA:s rehabiliteringskurs tände gnistan hos Veikko Ahtiainen och fick honom att ta tag i symtomen för det metabola syndromet. Stödet från gruppen hjälpte honom att bli av med kilona och lärde honom nya levnadsvanor.
Lyssna på artikeln
Veikko Ahtiainen laittaa ruokaa.
Veikko Ahtiainen hade nytta av det han lärde sig på rehabiliteringen för personer med metabolt syndrom och önskar att även andra som hör till riskgruppen skulle hitta kursen. ”Man borde få delta i rehabilitering redan innan man blir allvarligt sjuk.”

Metabolt syndrom är summan av övervikt, förhöjda blodfettsnivåer och högt blodtryck. Det metabola syndromet försämrar hälsan och välbefinnandet märkbart och kan obehandlat leda till döden. Det tråkiga är att sjukdomen kommer smygande. Kilona blir fler, blodtrycket högre och blodfettsnivåerna sämre på ett så lömskt sätt att sjukdomen vanligtvis upptäcks först då den har utvecklats till diabetes typ 2.

Var tredje vuxen man och var fjärde kvinna lider av metabolt syndrom. Veikko Ahtiainen från Kuopio, 69, är en av dem.

”Vi borde ha en egen Greta Thunberg, en aktivist som skulle tala om för oss hur livsfarligt det metabola syndromet är. Själv fattar man inte att man har en allvarlig sjukdom, man känner sig bara trött och utpumpad”, säger Veikko.

Han önskar att alla som lider av metabolt syndrom skulle få gå en likadan kurs som han har fått delta i och lära sig hälsosamma levnadsvanor. Ännu bättre skulle det vara om kursen var förebyggande, så att man kunde förändra sina vanor redan innan man insjuknar.

Veikko Ahtiainen
Lättare steg. Efter att ha deltagit i rehabilitering, gått ner i vikt och varit med om en knäoperation orkar Veikko motionera igen längs motionsslingorna vid Puijo.

Metabolt syndrom börjar med en viktökning – den bästa vården är att gå ner i vikt

Vid metabolt syndrom är blodsockret, blodtrycket och det skadliga LDL-kolesterolet högt. Det lönar sig att reagera på värdena då midjemåttet överstiger 80 centimeter för kvinnor och 94 centimeter för män.

En god nyhet är att metaboliska förändringar går att återställa. Om fettet i bukhålan bantas bort, normaliseras värdena. I takt med att midjemåttet minskar går blodsockret ner, det goda kolesterolet ökar och blodtrycket sjunker.

Det effektivaste sättet att hålla koll på vikten är att äta bättre och röra på sig mera.

Om viktminskningen inte lyckas, kan det metabola syndromet utvecklas till diabetes typ 2 eller en artärsjukdom. Artärsjukdomen kan leda till hjärtstillestånd. En annan allvarlig följd av metabolt syndrom är fettlever som slutligen leder till att ämnesomsättningen, levern och hjärtat slutar fungera.

Det effektivaste sättet att hålla koll på vikten är att äta bättre och röra på sig mera. Det lönar sig även att börja medicinera vid högt blodtryck, blodsocker och höga blodfetter genast då referensvärdena överskrids. Det går att minska på eller avsluta medicineringen så fort viktminskningen har minskat sjukdomsrisken.

Rehabiliteringsveckan gav konkreta knep för bättre levnadsvanor

Veikko deltog i den första delen av en anpassningskurs för personer som lider av metabolt syndrom i februari 2019 och i den andra delen i slutet av augusti. Rehabiliteringen ordnades i Kunnonpaikka i Siilinjärvi.

”På rehabiliteringen fick vi goda råd och kunskap om hur vi kan förbättra våra levnadsvanor. Sedan är det upp till var och en att tillämpa det vi har lärt oss i vardagen. Det är ofta det som är svårast.”

Rehabiliteringen för personer med metabolt syndrom bestod av tre faser: först fem dagar ledd rehabilitering i Siilijärvi, därefter ett halvår för att förbättra levnadsvanorna på egen hand enligt anvisningar och slutligen ytterligare fem dagar i Siilijärvi för att befästa det man lärt sig.

Under den första kursveckan fick deltagarna gott om information om kost som är bra vid metabolt syndrom och om vikten av att öka mängden motion. Det viktigaste är att bekämpa övervikten. För att göra det hjälper det att planera måltiderna.

”Att äta hälsosamt och medvetet gör det möjligt att förverkliga även andra planer”, konstaterar Selja Pudas som studerar kost och näringslära och arbetar på Kunnonpaikka.

Lähikuva paistetusta lohesta.
Fisk, kyckling, ägg, nötter och mandlar är smarta källor för goda fetter och proteiner. Veikko har bytt ut tunga kötträtter mot fisk eller kyckling som han tillagar själv. Sallad och bär finns alltid till hands när suget sätter in.

Det var egentligen Veikkos frus förslag att Veikko skulle söka sig till rehabilitering. Mannen uppfyllde ju ”alla krav”: metabolt syndrom, diabetes typ 2 och sömnapné. Rehabiliteringen lönade sig även eftersom Veikko hade en knäoperation inplanerad. Återhämtningen efter den gick snabbare då han började gå ner i vikt från 106 kilo. Under rehabiliteringsperioden i februari ställde Veikko upp ett rimligt mål för sig för ett halvår framåt.

”Gå ner fem kilo i vikt, motionera mera och mäta blodsockret, blodtrycket och blodfettvärdena oftare.”

Viktminskningen gick över förväntan eftersom Veikko rev grannens gamla uthus under sommaren.

”Jag brände kalorier och vedboden är nu full med ved.”

Viktminskningen har även lindrat Veikkos sömnapné. Efter att ha fått en CPAP-apparat av en ny modell har han börjat använda den igen.

”Innan jag gick ner i vikt snurrade jag så mycket i sängen medan jag sov att slangarna slets loss i farten.”

Veikko venyttelee pururadalla
Veikkos viktkontroll har lyckats över förväntan. Han har räknat ut att han kommer att gå ner 13 kilo i vikt under ett år, om han låter bli att äta 200 kilokalorier varje dag.

Inga snabbvinster – målet är en bestående livsstilsförändring

Metabolt syndrom är en allvarlig, men samtidigt barmhärtig sjukdom eftersom det går att påverka sjukdomsutvecklingen genom att förändra levnadsvanorna. Selja Pudas poängterar att anpassningskursen för personer som lider av metabolt syndrom inte erbjuder några kurer eller kräver av någon att den ska gå ner i vikt, däremot ger kursen tips om hur man kan gå till väga för att göra en bestående livsstilsförändring i sin egen takt. Många blir inspirerade att pröva på nya motionsformer såsom vattenlöpning, gymträning eller dans.

Kursdeltagarna uppmuntras även att äta medvetet. Då man koncentrerar sig på det man äter, hinner man känna mättnadskänslan.

”Om du läser tidningen eller ser på TV medan du äter, kanske du inte ens vet vad du har ätit då tallriken är tom. Om du däremot äter långsamt och tuggar maten ordentligt, hinner hjärnan tala om för dig ’hej, du är mätt nu’ innan magen är proppfull.”

När kroppsvikten minskar med fem procent, sjunker blodtrycket och blodfettsvärdena blir bättre.

Det är också viktigt att koncentrera sig på tidpunkten för måltiderna. Med regelbundna måltidsintervaller om 3–5 timmar hålls portionsstorlekarna måttliga. Den som försöker gå ner i vikt behöver inte gå hungrig, om personen äter vanlig mat efter sitt behov och enligt tallriksmodellen. Söta drycker, salt, sötsaker och hårda fetter ska man helst undvika.

Selja uppmuntrar dem som vill gå ner i vikt att byta ut smöret mot vegetabiliskt fett och den feta mjölken och de hårda ostarna mot fettsnål mjölk och mager ost. När kroppsvikten minskar med fem procent, sjunker blodtrycket och blodfettsvärdena blir bättre.

”Vi märker av det i hur vi mår för det är kilona runt midjan som försvinner först.”

Selja skulle dra ner på användningen av alkohol och sluta röka, men hon skulle inte undvika några livsmedel helt och hållet. Måttfullhet hjälper även vid viktkontroll.

”Du blir inte tjock av hemlagad mat, men om du går omkring och småäter sånt som innehåller mycket socker och fett lägger du lätt på dig många kilon.”

Lähikuva jaloista pururadalla.
Rehabiliteringen för personer med metabolt syndrom fick fart på Veikko. Kursdeltagarna får pröva på ledd vattenlöpning, gymträning, olika danser, stretching och yoga. I synnerhet vattenmotion är effektivt för den som vill gå ner i vikt.

Grönsaker, frukter och bär i stället för godsaker

Veikko har räknat ut att han kommer att gå ner 13 kilo i vikt under ett år, om han låter bli att äta 200 kilokalorier varje dag. Uppmuntran från familjen och makan och stödet från de andra kursdeltagarna får honom att vilja lyckas. Tillsammans hittar de hela tiden på nya knep att hålla koll på vikten.

”Vi har till exempel ställt de största tallrikarna underst i stapeln, så att vi äter från de minsta tallrikarna”, berättar Veikko.

En av våra bästa idéer har varit att alltid ha en färdig sallad i kylskåpet. På kvällen när suget sätter in, kan man minska lusten genom att äta en sallad eller bär.

”Om jag äter söta bär i stället för en chokladkaka, känner jag en stor glädje över att ha lyckats”, berättar Veikko.

En kost som till övervägande del är vegetarisk gör att man känner sig lättare och får större lust att röra på sig.

Under sina långa bilresor har Veikko bytt ut godiset mot mandariner, äppel- och apelsinklyftor.

”Jag brukar skala en stor påse full och ta med mig när jag åker. Trots att frukter är söta, får man ingen sockerchock av dem och blir inte heller sömnig medan man kör.”

Selja Pudas från Kunnonpaikka påminner om att en kost som till övervägande del är vegetarisk gör att man känner sig lättare och får större lust att röra på sig. Det blir en positiv cirkel som främjar hälsan.

”Att vara mycket ute och röra på sig ökar lusten att äta hälsosam mat. Och att äta hälsosammare och ha en regelbunden måltidsrytm minskar sötsuget”, säger Selja.

Trots att Veikkos rehabilitering för personer som lider av metabolt syndrom nu är över, har det han lärde sig på kursen förändrat hans liv. Selja berättar att rehabiliteringskurserna har gett otroligt fina resultat även tidigare.

”Förändringen kan vara så påfallande när deltagarna kommer till det andra kurstillfället att det inte ens går att känna igen alla från då kursen startade!”

Definition av metabolt syndrom

Om tre av de fem villkor som nämns nedan uppfylls, kallas tillståndet metabolt syndrom.

  • Midjemåttet överstiger 100 cm för män eller 90 cm för kvinnor.
  • Förhöjd mängd triglycerider (fett) i blodet, över 1,7 mmol/l.
  • Det goda HDL-kolesterolet är under 1,0 mm/l hos män eller under 1,3 mml/l hos kvinnor.
  • Blodtrycket överstiger 130/85.
  • Blodsockret överstiger 5,6 mmol/l efter nattfastan.

FPA:s kurser för personer med metabolt syndrom och diabetes typ 2

  • FPA ordnar varje år 1 anpassningskurs på svenska och 26 kurser på finska för personer som lider av metabolt syndrom och diabetes typ 2.
  • Kursen på svenska ordnas i Härmä och kurserna på finska på sex olika ställen: Huoltoliitto Kunnonpaikka i Siilinjärvi, Härmä Rehab i Kauhava, Kruunupuisto i Punkaharju, Kuntoutus Peurunka i Laukas, rehabiliteringscentret Petrea i Åbo och Verve i Uleåborg.
  • Kurserna är gratis för deltagarna och det går att ansöka till dem när som helst.

Sök efter en kurs för personer med metabolt syndrom på FPA:s webbplats

Ansök om plats på rehabiliteringskurs

Använd sökordet ”MBO”

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.