Siirry sisältöön

Omaishoitajan jaksaminen jää helposti unohduksiin − apu voi löytyä kuntoutuskurssilta

Koti & Perhe | 14.2.2017
Kelan kuntoutuskurssilla omaishoitaja saa hengähtää ja kerätä voimavaroja omaan arkeen. Vaimonsa omaishoitaja Aarre Alasen mukaan kurssien tärkeintä antia on vertaisten kohtaaminen ja kokemusten jakaminen.
Kuuntele artikkeli
Aarre laittaa lääkkeitä dosettiin.
Kotona omaistaan hoitavan arki rytmittyy hoidettavan tarpeiden mukaan. "Meidän on huolehdittava myös omasta jaksamisestamme", omaishoitaja Aarre Alanen (oik.) muistuttaa. Vierellä avustaja Antti Järveläinen.

”Tämä on raskasta työtä, jota tehdään sydämestä”, kertoo tamperelainen Aarre Alanen, joka on ollut vaimonsa Marjo Alasen omaishoitaja 16 vuotta.

Pariskunnan elämä muuttui yllättäen vuonna 2000, kun Marjon aivorunko vaurioitui harvinaisen sairauden takia.

”Marjolle jäi näkö, kuulo ja järki. Kaikki muu meni. Onneksi sain hänet kotiin hoidettavaksi. Lääkärit ovat sanoneet, että kotona asuminen ja hoitaminen ovat tuoneet Marjolle 16 rakastavaa ja läsnä olevaa elinvuotta lisää”, Alanen kertoo.

Omaishoitaja Aarre Alanen.
”Voin todella suositella kaikille omaishoitajille kuntoutuskurssia. Burn out tulee meille tosi helposti, jos emme huolehdi omasta jaksamisestamme”, Aarre Alanen sanoo.

Kuka omaishoitajien kuntoutuskurssille voi hakea?

Kotona omaistaan hoitavan arki rytmittyy hoidettavan tarpeiden mukaan. Tärkeää työtä tekevältä omaishoitajalta unohtuvat helposti omat tarpeet, harrastukset ja ystävät. Kelan kuntoutuskurssilla saa mahdollisuuden hengähtää ja jakaa ajatuksiaan samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Alanen on ollut Kelan kuntoutuskurssilla kahdesti: Joensuussa vuonna 2007 ja Ikaalisissa 2012.

”Molemmat kurssit olivat kyllä kymppi­plussan arvoisia kokemuksia.”

Omaishoitajien kuntoutuskurssille voivat hakea omaishoitajat, jotka hoitavat päivittäin omaistaan tai läheistään. Osallistujat valitaan kuntoutustarpeen perusteella, eikä Kela edellytä kunnan kanssa tehtyä omaishoitosopimusta. Osallistua voi useitakin kertoja, jos kuntoutukselle on tarvetta.

Erityisen suosittuja ovat parikurssit. Siellä omaiselle on järjestetty tarvittava hoiva, eikä hänen pärjäämistään tarvitse murehtia oman kuntoutuksen aikana.

Aarre Alanen ja lääkedosetti.
Aarre Alanen on Pirkanmaan Omaishoitajat ry Pionin puheenjohtaja. ”Kentällä on paljon väkeä, jota pitäisi neuvoa ja kannustaa hakemaan kuntoutukseen. Jos ei ole nettiä, tieto tarjonnasta ei tavoita. Me yritämme Pionissa tehdä osuutemme, jakaa tietoa ja saada ihmisiä liikkeelle”, Alanen sanoo.

Vertaistuki kuntoutuskurssin parasta antia

Kuntoutuksen tavoitteena on tukea omaishoitajan arjessa jaksamista. Liikunnan ja ulkoilun lisäksi kurssilla keskustellaan pienryhmissä, jotta tuen saaminen olisi yksilöllisempää ja vertaisen kohtaaminen helpompaa.

Kursseilla, joille Alanen osallistui, oli toimintaa aamusta iltaan: allasjumppaa, ulkoilua, luentoja sekä psykologin ja lääkärin tapaamiset.

”Kun on liikkeellä koko päivän, ajatukset saa pois arjesta. Vertaisten kohtaaminen ja kokemusten jakaminen on kuntoutuksissa kuitenkin merkittävin juttu.”

Kuntoutushakemuksen täyttämiseen saa apua

Tiedon etsiminen ja kuntoutushakemuksen täyttäminen voi tuntua omaishoitajan arjessa ylivoimaiselta ponnistukselta. Konkreettista apua hakemuksen täyttämiseen voi pyytää Kelan toimistosta, kunnan sosiaalityöntekijältä tai omaishoitajien paikallisyhdistyksiltä. Kelasta saa apua hakemuksen täyttämiseen myös puhelimitse.

Hakemusten huolellinen täyttäminen on aina tärkeää.

”Siihen voi kirjoittaa vaikka viisi sivua perheen tilanteesta. Lääkärin B-lausunto on myös hyvä pyytää ensin kotiin ja katsoa, että lääkäri on kirjoittanut kuntoutuksen tarpeet oikein”, Alanen neuvoo.

Kursseja tarjolla aiempaa enemmän

Omaishoitajien kursseille on onneksi suhteellisen helppo päästä. Kursseja on lisätty, koska omaishoitajien tiedetään hyötyvän kuntoutuksesta.

Vuoden 2017 alusta kuntoutushakemukseen on liitettävä kuvaus omaishoitajan ja omaisen kotona selviytymisestä. Kotikäynnin perusteella tehdyn selvityksen laatii esimerkiksi kotihoidon työntekijä, sosiaalityöntekijä tai hoitava lääkäri. Omaishoitajalle voi olla selvityksestä monenlaista hyötyä, esimerkiksi hoidettavan väliaikaisen asumisen järjestämisessä.

Alasella on suunnitelmissa hakea taas kuntoutukseen, tällä kertaa ehkä parikurssille.

”Tässä hommassa on tärkeä pitää omat lomat. Kuntoutuskurssilla saa tietoa ja tunteen, ettei ole yksin tätä tekemässä.”

Omaishoitajien kuntoutuskurssit

  • Yksin osallistuvien kuntoutuksen pituus on 10 vuorokautta (kaksi viiden päivän jaksoa). Parikurssit ovat 15 vuorokauden pituisia eli niihin kuuluu kolme jaksoa vuodessa.
  • Myös alle 18-vuotiaan lapsen tai nuoren omaishoitajana toimivat voivat hakea kuntoutusta.
  • Lisätietoja kursseista saat palvelunumerosta 020 692 205 ja Kelan verkkosivujen kuntoutuskurssihausta. Hae kursseja kirjoittamalla Sanahaku-kenttään ”omaishoitaja” tai valitse Sairaushaku-valikosta sopiva kurssi.

Näin haet kuntoutusta

Hae kuntoutusta lomakkeella, jonka nimi on Harkinnanvarainen kuntoutus KU 132.

Liitä hakemukseen:

  • lääkärinlausunto B, josta ilmenee kuntoutuksen tarpeesi
  • kotikunnan toimijan (esim. kotihoidon työntekijä, sosiaalityöntekijä) tekemään kotikäyntiin perustuva selvitys siitä, miten arkenne kotona sujuu.

Tutustu aiheeseen lisää

KuntoutuskurssihakuKuntoutuskurssiesite

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.