Siirry sisältöön

Summa summarum

Yleinen | 12.12.2023
Jos kaikki käytettävissäsi olevat tulot ja varat eivät riitä arjen välttämättömiin menoihin, voit hakea Kelasta toimeentulotukea. Tuen määrä saadaan laskemalla yhteen kaikki tulosi ja varasi sekä toimeentulotuessa hyväksyttävät menot. Tukea tulee maksettavaksi, jos menoja on tuloja enemmän.
Heli Aho
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Ei mene hirveästi väärin, jos sanon, että vastasin eilen useammin kuin kolme kertaa kysymykseen: miksi minulle maksetaan niin vähän toimeentulotukea. Se on asia, joka askarruttaa useasti toimeentulotuen hakijaa.

Kaikki vastaukset löytyvät kuitenkin saamastasi toimeentulotuen päätöksestä – ja ellei löydy, voit aina soittaa meille, niin katsotaan tilannetta yhdessä. Ennen kuin valitset toimeentulotuen palvelunumeron, ota päätös eteesi silmäiltäväksi. Kun aletaan käymään sitä läpi, silloin sinunkin on helpompi huomata, miten toimeentulotuen kokonaisuus muodostuu.

Toimeentulotuen laskelma löytyy useimmiten päätöksen sivulta 4. Ensin on listattu kaikki tulot ja varat, joita päätöksessä on huomioitu. Sen perässä on huomioidut menot. Kaikki tulot eivät vaikuta toimeentulotukeen. Tällainen on esimerkiksi eläkettä saavan hoitotuki. Sen määrä näkyy kuitenkin toimeentulotuen päätöksessä, mutta huomioitu-kohdassa näkyy 0 euroa.

Miksi perusosa on laskelmassa menojen puolella?

Monia ihmetyttää se, että toimeentulotuen perusosa on laskelmassa menojen puolella. Perusosa ei ole tuen pohjasumma tai perusta, kuten nimestä voisi päätellä, vaan se on yhteissumma arjen tavallisista menoista, kuten ruuasta ja vaatteista. Näistä menoista ei tarvitse toimittaa kuitteja. Jokaiselle perheenjäsenelle huomioidaan laskelmassa oma perusosansa.

Menojen puolella huomioidaan lisäksi tarpeellisen suuruisena muut perusmenot. Näistä tulee esittää niihin liittyvät selvitykset eli yleensä laskut tai tositteet. Muistathan, että laskusta pitää toimittaa kaikki sivut. Laskun erittelyosassa nimittäin näkyy, mitä tarkalleen ottaen laskutetaan. Kaikki laskun osat eivät välttämättä ole toimeentulotuessa huomioitavia kuluja, kuten erimerkiksi muistutus- ja perintäkulut.

Kaikenlaisiin menoihin ei voi saada toimeentulotukea.

Päätöksen Tulot ja menot -kohdassa on erikseen lueteltu ilmoittamasi tulot ja Kelan huomioimat tulot. Jos ne eroavat toisistaan, perustelu sille löytyy päätöksen tekstiosasta. Päätös kannattaakin lukea huolella läpi. Huomioitujen tulojen perustelujen lisäksi päätöksessä kerrotaan, jos tarvitsemme jostain asiasta lisätietoja. Päätöksessä myös neuvotaan, miten toimia jatkossa.

Jos ikinä mietit käydessäsi läpi Kelan päätöstä, että et aivan ymmärrä mitä tämä tai tuo kohta tarkoittaa, älä epäröi olla meihin yhteydessä. Puhelimella saa yhteyden nopeinten, palvelupisteellä voi joutua jonottamaan. OmaKelassa on kätevä lähettää meille viesti ja kysyä asiaa. Viesteihin vastaamme tavallisesti parin työpäivän sisällä. Mitä tarkempi kysymyksesi on, sitä paremmin mekin voimme siihen vastata. Viestin kirjoittamiseen kannattaa siis nähdä hieman vaivaa. Meilläkään ei välttämättä heti ole vastausta kaikkeen, onneksi voimme kuitenkin selvittää asiaa Kelassa ja palata tarvittaessa asiaan.

Nyt viimeistään kannattaa myös toimittaa jatkohakemus ensi vuoden alkuun, ellet sitä ole jo tehnyt. Niin pääsee rauhassa odottamaan vuoden vaihtumista uuteen. Tämän myötä toivonkin teille kaikille mukavaa ja rauhallista vuodenvaihdetta!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.