Siirry sisältöön

Miten tässä näin kävi?

Yleinen | 6.3.2023
Oletko sinä joskus hämmentynyt, kun olet saanut myönteisen päätöksen asumistuesta tai vaikkapa työttömyysetuudesta, mutta etuuden ilmoitettuna maksupäivänä tilille kilahtaakin paljon odotettua vähemmän?
Heli Aho
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Ajoittain meille Kelan asiakaspalveluun tulee hämmästyneitä ja pettyneitäkin soittoja, joissa ihmetellään tilille maksetun tukisumman pienuutta, ja lähdemme tutkimaan syitä tapahtuneelle. Vastaus löytyy useimmiten heti päätöksen ensimmäiseltä sivulta Maksu-kohdasta. Siksi on hyvä lukea päätökset huolellisesti kokonaan.

Toimeentulotuki voidaan myöntää ennakkona odotettavissa olevaa asumistukea vastaan.

Edellä mainittu tilanne tulee useimmiten siinä tilanteessa vastaan, kun samaan aikaan vaikkapa juuri asumistuen kanssa on haettu toimeentulotukea. Kuvitellaan siis tilanne, jossa asiakkaan talous on hyvin tiukoilla maaliskuun alussa, ja asiakas hakee toimeentulotukea. Kelassa huomataan, että asiakkaalla olisi oikeus myös asumistukeen, joka toimeentulotukeen nähden ensisijainen etuus.

Siispä asiakas hakee saman tien myös asumistukea. Asumistuen hakemuksien käsittelyssä kestää tällä hetkellä noin 3 viikkoa. Asiakkaalle myönnetään asumistuki maaliskuun lopussa, ja kerralla maksetaan tukea helmi- ja maaliskuulta – asumistukea voi nimittäin saada takautuvasti yhdeltä kuukaudelta, jos myöntämisedellytykset täyttyvät. Tilille tullut tukisumma ei kuitenkaan jostain syystä täsmää, vaan näyttää paljon pienemmältä.

Palataan kuitenkin ajassa takaisinpäin maaliskuun alkuun ja tiukkaan taloustilanteeseen. Asiakas saa siihen helpotusta toimeentulotuesta, mutta samassa päätöksessä kerrotaan, että toimeentulotuki on myönnetty ennakkona odotettavissa olevaa asumistukea vastaan eli vastaava summa tullaan kuittaamaan maaliskuun asumistuesta. Siksi tilille maksettu asumistuen summa oli sitten maaliskuun lopussa pienempi kuin asiakas odotti.

Kannattaa tutustua niihin toimeentulotukeen nähden ensisijaisiin etuuksiin, joihin itsellä on oikeus ja hakea niitä ajoissa.

Myös toimeentulotuen päätökset kannattaa siis lukea huolellisesti läpi. Esimerkkitapauksessa toimeentulotukihakemus ratkaistiin ensin ja päätös asumistuesta annettiin vasta myöhemmin. Siksi toimeentulotuen määrä oli tavallista suurempi. Toimeentulotukipäätöksestä saadun tiedon perusteella asiakkaan tulisi varautua elämään saamallaan toimeentulotuella siihen saakka, että kuittaukset on tehty ja etuudet lähtevät niin sanotusti pyörimään normaaliaikataulussa ja normaalin suuruisina.

Tilanteeseen voi pyrkiä myös itse vaikuttamaan ennakolta siten, että tutustuu niihin toimeentulotukeen nähden ensisijaisiin etuuksiin, joihin itsellä on oikeus ja hakee niitä ajoissa. Tavallisia ensisijaisia etuuksia ovat asumistuen lisäksi esimerkiksi työttömyysturva ja eläkkeet. Yllättäviä tilanteita ja muutoksia toki sattuu, minkä vuoksi ennakointi ei aina ole mahdollista. Ensisijaisten etuuksien käsittelyaikakin voi joissain tilanteissa pitkittyä.

Ikäviltä yllätyksiltä välttyy, kun käy päätökset läpi huolellisesti. Silloin voi myös poissulkea sen mahdollisuuden, että määrältään yllättäneessä etuusmaksussa olisikin ollut kyseessä virhe esimerkiksi puuttuvan liitteen, tiedon tai inhimillisen erehdyksen vuoksi.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.