Siirry sisältöön

Vasta­valmistunut, oletko ilman työpaikkaa?

Työ & Toimeentulo | 3.5.2023
Jos opintosi ovat ohi, mutta työpaikkaa ei ole vielä löytynyt, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi ja hae tukea Kelasta. Lukiosta valmistuneet ja ammattiin valmistuneet saavat työttömyystukea hieman eri tavoilla.
Kuuntele artikkeli
Nuori nainen kävelee metsässä.

Muista nämä, kun valmistut ja vielä etsit töitä

  1. Ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Voit saada työttömyysetuutta vain, jos olet työtön työnhakija. Jos kotikuntasi kuuluu työllisyyden kuntakokeiluun, sinut siirretään kunnan työllisyyspalveluiden asiakkaaksi. Pidä työnhaku voimassa TE-toimiston tai kunnan ohjeiden mukaisesti.
  2. Hae työttömyysetuutta verkossa. Voit hakea työttömyysetuutta siitä päivästä lähtien, kun olet ilmoittautunut työttömäksi.
  3. Jos tarvitset lisäksi toimeentulotukea, ilmoittaudu ensin TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi ja hae työttömyysetuutta sekä tarvittaessa yleistä asumistukea. Perustoimeentulotuki on viimesijainen tuki.
  4. Vastavalmistuneelle maksetaan tyypillisesti työmarkkinatukea.
  5. Jos sinulla ei ole ammatillista koulutusta eli olet valmistunut esimerkiksi lukiosta, työmarkkinatuessa on odotusaika. Se tarkoittaa, että työmarkkinatukea voi saada vasta noin viiden kuukauden päästä. Ammattiin valmistuneilla ei ole odotusaikaa.
  6. Työmarkkinatukea pienentävät oma palkka ja myös vanhempien tulot, jos asut vielä heidän luonaan.
  7. Jos työttömyys jatkuu, täytä verkossa kuukauden välein työttömyysajan ilmoitus. Kela maksaa tuen ilmoituksen perusteella.

Muista myös, että voit yhdistää työn tekemisen ja työttömyysetuuden. Voit siis saada samaan aikaan palkkaa ja tukea. Kuuntele Mimmit sijoittaa -podcastin jakso, jossa jutellaan keikkatöistä ja lisätuloista!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.