Siirry sisältöön

Nuori, onko suunta hukassa? Huolehdi kuntoon nämä 3 asiaa

Työ & Toimeentulo | 17.10.2017
Mietityttääkö työ, opiskelu, asuminen tai oma jaksaminen? Et ole yksin – on olemassa tahoja, joiden tarkoitus on auttaa. Esittelemme ratkaisuja kolmeen yleiseen tilanteeseen, joihin nuoret hakevat neuvoja Ohjaamosta.
Kuuntele artikkeli
""
Isojen – tai pienempien – asioiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin pähkäilemään, sillä moni taho on erikoistunut juuri nuorten auttamiseen.

Moni itsenäistyvä nuori kohtaa uusia tilanteita ja pohtii tulevaisuuttaan. Yhden kotiväki saattaa ajatella, että parikymppinen on jo tarpeeksi vanha pärjätäkseen ilman vanhempien apua, ja toiselta puuttuu läheisten tuki kokonaan. Isojen – tai pienempien – asioiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin pähkäilemään, sillä moni taho on erikoistunut juuri nuorten auttamiseen.

Esimerkiksi eri puolilla Suomea toimivien Ohjaamoiden tarkoituksena on olla nuorten tukena erilaisissa elämän haasteissa. Ohjaamoon voi ottaa yhteyttä missä tahansa asiassa.

”Meillä aloitetaan aina kysymällä, mihin nuori tarvitsisi apua”, kertoo sosiaalityöntekijä Sanna Salminen Ohjaamo Helsingistä. ”Tyypillisimmin meille hakeudutaan työhön, asumiseen tai mielenterveyteen liittyvissä asioissa.”

1. Työpaikka löytyy helpoiten tutkinnolla

Tyypillisimmin Ohjaamo Helsingin palvelupisteelle saapuva nuori kysyy neuvoa työhön ja opintoihin liittyvissä haasteissa. Nuorella ei ehkä ole työ- tai opiskelupaikkaa tai olemassa oleva paikka ei syystä tai toisesta tunnu omalta.

Ohjaamossa nuorta pyritään neuvomaan hänen lähtökohdistaan ja hänet ohjataan tarvittaessa eteenpäin. Vaikka välivuosi toisi kaivatun hengähdystauon suorittamiseen, on riski, että määrittelemättömän mittainen tauko venähtää. Mitä pidempään arkirytmiä ei ole, sen vaikeammaksi elämän rytmittäminen menee.

”Koulu tai työ ylläpitää sosiaalisia suhteita ja vuorokausirytmiä. Aina on vaikeampi lähteä liikkeelle, mitä kauemmin on ollut tekemättä mitään”, Ohjaamon Sanna muistuttaa.

Työnhaussa valmis tutkinto on aina etu, joten opiskelun edellytykset ja kesken olevat opinnot kannattaa käydä läpi Ohjaamossa.

Työnhaussa valmis tutkinto on aina etu, joten opiskelun edellytykset ja kesken olevat opinnot kannattaa käydä läpi Ohjaamossa.

Jos opinnot ovat loppuvaiheessa, Sanna suosittelee kiinnittämään huomion edessä siintävään tutkintoon, vaikka opiskelu itsessään maistuisikin puulta. Yritä muistaa, miksi valitsit opiskelemasi alan alun perin. Kesken jäänyt tutkinto voi alkaa myöhemmin harmittaa, sillä et tiedä vielä, mitä ovia valmis tutkinto olisi voinut avata.

Vaikka opiskelupaikka olisikin olemassa, tuen tarve ei lopu. Jos et esimerkiksi viihdy koulussa, kannattaa ottaa ensin yhteyttä oman oppilaitoksen opinto-ohjaajaan. Koulunkäynti voi tuntua hankalalta esimerkiksi oppimisvaikeuksien takia, jolloin kannattaa tutustua Kelan kuntoutusmahdollisuuksiin. Kuntoutukseen päästäksesi sinun tulee jutella asiasta lääkärin kanssa.

Jos sinulla ei ole töitä tai haluaisit uuden työpaikan, hae niitä aktiivisesti ja ilmoittaudu TE-palveluissa työttömäksi työnhakijaksi ja tutki mahdollisuutesi työttömyystukeen. Työnhakuilmoitusten kautta voit myös lähteä kartoittamaan, millaista koulutusta unelmatyösi vaatisi.

2. Asunto turvaa tulevaisuutta

Asumiseen liittyvät ongelmat ovat toinen yleinen syy, jonka vuoksi nuoret hakeutuvat Ohjaamoon. Ne kannattaakin huolehtia ensimmäisenä kuntoon, sillä vakituinen asunto on äärimmäisen tärkeä. Jos sinulla ei ole kotia tai yövyt kavereiden luona, elämää on vaikea suunnitella pidemmälle.

”Epävakaus aiheuttaa katkonaisuutta ja vaikeuttaa elämän suunnittelua, ja työn ja koulun kannalta pitäisi pystyä miettimään elämää pidemmälle”, Sanna kuvaa.

Jos sinulla on luotettava kaveri, joka on myös asunnon tarpeessa, kannattaa harkita kimppa-asumista.

Asuntoja voi katsella esimerkiksi yksityisiltä markkinoilta googlaamalla ”kotikaupunki + vuokra-asunnot”. Kaupungin vuokra-asunnot sekä opiskelijoille varatut asunnot ovat usein edullisempia kuin yksityisten vuokranantajien asunnot. Monilla paikkakunnilla toimii myös tahoja, joka vuokraavat asuntoja nimenomaan nuorille: esimerkiksi Nuorisosäätiön ja Nuorisoasuntoliiton asunnot on tarkoitettu alle 30-vuotiaille, jotka käyvät töissä tai ovat hakeutumassa työelämään.

Jos sinulla on luotettava kaveri, joka on myös asunnon tarpeessa, kannattaa harkita kimppa-asumista – isoja asuntoja on usein helpompi löytää kuin yksiöitä ja yhdessä asuminen tulee usein halvemmaksi. Myös asunto-asioissa voit kääntyä Ohjaamon puoleen.

Kun sinulla on oma osoite, tarkista oletko oikeutettu Kelan maksamaan yleiseen asumistukeen. Jos et ole opiskelija etkä ole oikeutettu työttömyystukeen, hae toimeentulotukea. Kela voi myöntää perustoimeentulotukea myös vuokravakuutta varten.

3. Mielenterveys kuntoon terveydenhuollossa

Tutkinnon ja asunnon hankkiminen vaatii henkisiä voimavaroja ja järjestelmällisyyttä. Kun voimat ovat vähissä, on hyvä muistaa, että apua on saatavilla ja pahan olon kierteen voi katkaista. Vaikka kokisit epäonnistuneesi jossakin, et ole tuomittu epäonnistumaan tulevaisuudessa.

Pienissäkin mielenterveyden ja jaksamisen huolissa kannattaa hakeutua paikkakuntasi terveydenhuoltoon, sillä montaa muuta hyödyllistä palvelua varten saatat tarvita lääkärinlausunnon. Esimerkiksi Kelan kautta voit päästä kuntoutukseen, jos masennus tai muu mielenterveyden häiriö uhkaa työ- tai opiskelukykyäsi.

Esimerkiksi Kelan kautta voit päästä kuntoutukseen, jos masennus tai muu mielenterveyden häiriö uhkaa työ- tai opiskelukykyäsi.

”Kuntoutuksia on erilaisia. Kelan kuntoutukseen pääseminen edellyttää, että nuorella on jokin diagnosoitu mielenterveydenhäiriö, joka vaikeuttaa opiskelua tai sen aloittamista, työntekoa tai jokapäiväistä suoriutumista arjessa”, Kelan kuntoutusryhmän suunnittelija Eija Lehtinen selittää.

”Jos taustalla on jokin mielenterveyden häiriö, on nuorta hoitava terveydenhuollon taho se paikka, jossa yhdessä nuoren kanssa mietitään, mikä kuntoutus olisi hänelle se paras vaihtoehto”, Eija neuvoo.

Esimerkiksi Kelan kuntoutuspsykoterapian hakuprosessi menee niin, että kun olet saanut hakemuksesi liitteeksi psykiatrilta suosituksen psykoterapiaan, voit etsiä itse tai yhdessä hoitotahon kanssa itsellesi sopivan terapeutin esimerkiksi Kelan palveluntuottajahausta. Hakemuksen liitteineen voit postittaa Kelaan. Kela korvaa osan terapeutin palkkiosta, loput maksat itse. Voit saada psykoterapiaa Kelan tukemana enintään kolme vuotta, ja tuki myönnetään vuodeksi kerrallaan.

Tie kuntoutukseen vie terveydenhuollon kautta. Katso animaatio ja tutustu Kelan nuorille tarjoamiin kuntoutusvaihtoehtoihin!

Tukea henkiseen jaksamiseen

  • Voit lähteä kartoittamaan henkisiä voimavarojasi kuntasi terveys- ja sosiaalipalveluiden kautta.
  • Nuorten Mielenterveystalossa on paljon tietoa mielenterveysasioista.
  • Vamos-hankkeen tarkoituksena on tarjota nuorille voimavaroja ja auttaa löytämään koulu- ja työpaikkoja.
  • Mielenterveysseuran kriisipuhelimessa voit keskustella nimettömästi elämän kriiseistä lähes ympäri vuorokauden.
  • Sekaisin-chatissa voi keskustella mistä tahansa mieltä askarruttavasta vapaaehtoisten ja mielenterveyden ammattilaisten kanssa.
  • Jos kaipaat apua suunnan valitsemisessa isoissa tai pienissä asioissa, Ohjaamo auttaa verkossa, puhelimessa ja paikan päällä.
  • Lisää hyödyllisiä nuorten palveluita on listattu nuortenelämä.fi-sivustolle.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.