Siirry sisältöön

Osasairaus­päiväraha mahdollisti työhön palaamisen – töitä voimien mukaan

Terveys | 23.1.2017
Nivelreumaa poteva Tuija Jokilaakso on voinut pitkien sairauslomiensa jälkeen aloittaa työnsä kevennetysti. Tämä on onnistunut osasairauspäivärahan turvin.
Kuuntele artikkeli
Tuija takapihallaan.
"Suosittelen tätä vaihtoehtoa kaikille, joita askarruttaa, miten työhön paluu sujuu pitkän sairausloman jälkeen", kertoo Tuija Jokilaakso.

”Tuohon se perinnöksi saamani isän nahkainen tv-tuoli laitetaan. Siitä tulee lempipaikkani. Siinä sitten istuskelen ja katselen akvaariota”, Tuija Jokilaakso sanoo haikeana ja osoittaa tuusulalaisen paritalon olohuoneen kulmaa. Akvaarion kalat liikehtivät hiljalleen. Ikkunan takana tuiskuaa lumi.

Tuijan isä kuoli marraskuussa, ja hautajaisia vietettiin joulukuun alkupäivinä. Nainen sai jäädä työstään sairauslomalle pahimman ajan yli.

”Työnantaja lohdutti minua, että voin – jos siltä tuntuu – aloittaa työt voimieni mukaan aluksi osittaisella sairauslomalla.”

Pehmeämpi työhön paluu on myyjänä toimivalle Tuijalle tuttu asia.

”Minulla on nivelreuma ja olen muutaman kerran voinut palata leikkausten jälkeisiltä sairauslomilta töihin osasairauspäivärahan turvin.”

Tuija Jokilaakso.
Tuija Jokilaakso on palannut leikkausten jälkeisiltä sairauslomiltaan töihin osasairauspäivärahan turvin.

Takaisin töihin heti, kun on mahdollista

Tuija sairastui nivelreumaan todennäköisesti jo teini-iässä. Oireiden syytä ei osattu silloin jäljittää.

”Välillä kuljin koulussa keppien kanssa, kun nivelet olivat niin kipeät. Murrosiässä oireet kuitenkin katosivat. Vuosikymmenien aikana kipuja tuli satunnaisesti”, nyt 46-vuotias Tuija kertoo.

Kahdeksan vuotta sitten sairaus puhkesi rajuna uudelleen.

”Olen pitkä ja hoikka ihminen, eli lihasvoimasta ei juurikaan voi puhua. Hankin kerran oikein kunto-ohjelman, jonka avulla minun piti lähteä kasvattamaan salille puhtia. Ehdin muutaman kerran käydä treenaamassa, kun polveeni ilmestyi hurja pallukka. Lääkäri totesi vastaanotollaan, että kyseessä on reumakasvain.”

”Pitkällä sairauslomalla tympääntyy.”

Tuijan niveliin on tullut kasvaimia myöhemminkin useita kymmeniä. Niitä on poistettu ja reuman rapauttavia nivelpintoja korjailtu leikkauksin. Nainen on viime vuosina ollut kolme kertaa 6–11 viikon pituisilla sairauslomilla leikkauksien jälkeen.

”Pitkällä sairauslomalla tympääntyy. Jo kolmen viikon jälkeen aviomiehellä alkaa yleensä olla tekemistä minussa”, Tuija naurahtaa ja kertoo haluavansa aina töihin heti, kun on mahdollista.

”Olen sosiaalinen ihminen ja rakastan työtäni, jossa saan olla ihmisten kanssa tekemisissä.”

Lue myös: 5 faktaa osasairauspäivärahasta

Työpaikka tukee työtehtävissä selviytymistä

Tuija on tehnyt HOK-Elannon S-marketeissa myyjän työtä 23 vuotta.

”Vähän aikaa sitten pääsin mukaan sellaiseen remonttiryhmä-projektiin, jossa kierrämme saman tietyn porukan kanssa Helsingin ja ympäristön alueen marketteja ja järjestämme myytäviä tavaroita uusiin hyllypaikkoihin. Se on mukavaa vaihtelua.”

Projektin jälkeen Tuija palaa omaan työhönsä S-market Tuusulaan. Myyjän työnkuva vaihtelee kassatyöstä tavaroiden hyllyttämiseen, jossa joskus joutuu nostelemaan raskaita taakkoja ja käsittelemään kylmätuotteita.

Kahdet kengt kynnymatolla.
Osasairauspäiväraha tulee usein ensimmäisenä puheeksi lääkärin vastaanotolla, kun mietitään työhön paluuta sairausloman jälkeen.

”Lääkäri on kieltänyt minulta kylmässä työskentelyn, ja työnantaja on huomioinut tämän hienosti. Minun ei koskaan tarvitse työskennellä maitokaapissa tai laittaa pakasteita pakastealtaisiin. Jos jalkani ovat joinain päivinä huonona, olen saanut valita kassalla työskentelyn. Jos taas tuntuu, että tänään hyllyttäminen tuntuu helpommalta, olen saanut tehdä sitä.”

”Jos jalkani ovat joinain päivinä huonona, olen saanut valita kassalla työskentelyn.”

Tuija kiittelee vuolaasti myös työtovereitaan, jotka eivät hermostu hänen sairaudestaan johtuvista erityisjärjestelyistä osa-aikatöidenkään aikana.

”Päin vastoin. He eivät anna minun nostella raskasta taakkaa ja kuljetettavat kuormatkin minulle valmiiksi.”

Osasairauspäivärahan hakeminen oli mutkatonta

Kaupan alan työpaikoilla tuki- ja liikuntaelinongelmat sekä niistä johtuvat sairauspoissaolot eivät ole harvinaisia.

”Meillä työterveyslääkäri, sairauskassa ja useat työnjohtajat tietävät siksi osasairauspäivärahasta. Työnantaja tukee sairauslomalta vaiheittain töihin paluuta hyvin.”

Tuijan työnantaja tukee sairauslomalta vaiheittain töihin paluuta hyvin.

Ensimmäisen kerran Tuija kuulikin osasairauspäivärahasta lähiesimieheltään.

Tuija Jokilaakso puhdistaa auton tuulilasia lumesta.
Ollessaan osasairauspäivärahalla Tuija Jokilaakso on sopinut työnantajansa kanssa, että työaikaa lisätään tai vähennetään voimien mukaan.

”Otin sitten itse vielä selvää asiasta Kelan nettisivuilta ja puhuin mahdollisuudesta kirurgilleni. Hän ohjasi minut työterveyslääkärille, jonka kanssa suunnittelimme liukuvan tavan aloittaa työt sairausloman jälkeen. Soitimme esimiehelleni ja pidimme puhelinpalaverin työtunneistani, joilla lähtisimme työtä kokeilemaan.”

Ensimmäisen kerran hän kuuli osasairauspäivärahasta lähiesimieheltään.

Neuvottelussa sovittiin, että Tuija tekisi aluksi kuukauden ajan neljä kuusituntista työpäivää viikossa.

”Sovimme, että työaikaa voidaan jouhevasti lisätä ja vähentää voinnin mukaan. Samalla systeemillä olen tosiaan aloittanut työt muutaman kerran sairausloman jälkeen.”

Osasairauspäivärahahakemuksen Kelaan lähettää Tuijan työnantaja.

”Koko prosessi on ollut jouheva. Päätöskin on tullut nopeasti. Suosittelen tätä vaihtoehtoa kaikille, joita askarruttaa, miten työhön paluu sujuu pitkän sairausloman jälkeen.”

Näin haet osasairauspäivärahaa:

Voit palata työhön osa-aikaisesti ennen sairausloman loppumista ja saada tältä ajalta osasairauspäivärahaa. Jo sairauden alkuvaiheessa osasairauspäiväraha voi olla vaihtoehto sairauspäivärahalle. Usein lyhyempi työaika ja terveydentilaan sopeutettu työ edistää sairaudesta toipumista.

Sovi työnantajan ja työterveyshuollon kanssa osa-aikatyön aloittamisesta sekä, työajasta ja -tehtävistä.

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan osa-aikatyöstä tehty sopimus sekä ja työterveyslääkärin tai muun työolosuhteet tuntevan lääkärin lausunto.

Jos työnantaja maksaa osasairauspäivärahan ajalta kokoaikatyön palkkaa, osasairauspäiväraha maksetaan osasairauspäiväraha työnantajalle. Muussa tapauksessa työntekijä hakee osasairauspäivärahaa itse, ja se myös maksetaan työntekijälle.

Neuvottelun perusteella tehdään sopimus osa-aikatyön lomakkeella, joka toimitetaan Kelaan hakemuksen mukana. Hakemukseen tulee liittää lisäksi työterveyslääkärin tai muun työolosuhteet tuntevan lääkärin lausunto.
Jos työnantaja maksaa osasairauspäivärahan ajalta kokoaikatyön palkkaa, maksetaan osasairauspäiväraha työnantajalle. Muussa tapauksessa työntekijä hakee osasairauspäivärahaa itse ja se myös maksetaan työntekijälle.

Lue lisää osasairaus­päivärahan hakemisesta

Kelan verkkosivuilta

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.