Tärpit 1 min

Vasta­valmistunut, oletko ilman työpaikkaa?

Jos opintosi ovat ohi, mutta työpaikkaa ei ole vielä löytynyt, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi ja hae tukea Kelasta. Lukiosta valmistuneet ja ammattiin valmistuneet saavat työttömyystukea hieman eri tavoilla.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 1.11.2020
""

Muista nämä, kun valmistut ja vielä etsit töitä

  1. Ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Voit saada työttömyysetuutta vain, jos olet työtön työnhakija. Pidä työnhaku voimassa TE-toimiston ohjeiden mukaisesti.
  2. Hae työttömyysetuutta verkossa. Voit hakea työttömyysetuutta siitä päivästä lähtien, kun olet ilmoittautunut työttömäksi.
  3. Vastavalmistuneelle maksetaan tyypillisesti työmarkkinatukea.
  4. Jos sinulla ei ole ammatillista koulutusta eli olet valmistunut esimerkiksi lukiosta, työmarkkinatuessa on odotusaika. Se tarkoittaa, että työmarkkinatukea voi saada vasta noin viiden kuukauden päästä. Ammattiin valmistuneilla ei ole odotusaikaa.
  5. Työmarkkinatukea pienentävät oma palkka ja myös vanhempien tulot, jos asut vielä heidän luonaan.
  6. Jos työttömyys jatkuu, täytä verkossa kuukauden välein työttömyysajan ilmoitus. Kela maksaa tuen ilmoituksen perusteella.

Muista myös, että voit yhdistää työn tekemisen ja työttömyysetuuden. Voit siis saada samaan aikaan palkkaa ja tukea. Kuuntele Mimmit sijoittaa -podcastin jakso, jossa jutellaan keikkatöistä ja lisätuloista!

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Työttömyysturva ja tulot • Saanko toimeentulotukea jos teen 300e/kk osa-aikatyötä?
Työttömyysturva ja tulot • Re: Työttömyysturva + toimeentulotuki
Asumistuki työttömyysaikana • Re: Perhe eri asunnoissa
Kysy Kelasta