Tärpit 1 min

Oletko juuri palannut ulkomailta Suomeen? Kertaa nämä Kela-asiat

Jos muutat vakinaisesti takaisin Suomeen, voit yleensä saada Kelan etuuksia muuttohetkestä lähtien. Kun haet etuutta Kelasta, arvioimme oikeutesi sosiaaliturvaan. Selvitämme myös, oletko sairausvakuutettu Suomessa.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 16.3.2020
Kuvituskuva. Perhe lentokentällä.

Sosiaaliturvasta lyhyesti Suomeen palanneille

  1. Jos olet ollut oikeutettu Kelan etuuksiin jo ulkomailla oleskelusi aikana, ilmoita paluustasi Kelaan. Sen jälkeen voit hakea Kelan etuuksia Kelan asiointipalvelusta.
  2. Jos oikeutesi Kelan etuuksiin on katkennut ulkomailla olosi aikana, voit yleensä saada Kelan etuuksia heti paluusi jälkeen. Hae Kelan etuuksia Kelan asiointipalvelussa. Täytä liitteeksi myös Ilmoitus Suomeen muutosta. Jos tarvitset Kela-kortin, oikeus siihen selvitetään etuushakemuksesi, esimerkiksi sairaanhoito- tai lääkekorvaushakemuksesi yhteydessä. Muista tehdä muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon, jos muutat Suomeen yli vuoden ajaksi. Digi- ja väestötietovirasto päättää, voidaanko sinut rekisteröidä Suomen väestötietojärjestelmään ja saatko kotikunnan.
  3. Jos sairastut Suomessa ja sinulla on Suomessa kotikunta, saat sairaanhoidon Suomessa julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksun hinnalla. Tilapäisesti Suomessa oleskelevan on osoitettava oikeus hoitoon hoito-oikeustodistuksella, jotta hoidon voi saada Suomen asiakasmaksulla. Tällaisia todistuksia ovat muun muassa eurooppalainen sairaanhoitokortti ja Kelan myöntämä Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Kaikilla on oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon kansalaisuudesta riippumatta, mutta hoidon kustannukset voi joutua maksamaan itse.
  4. Saat korvausta reseptilääkkeistä, yksityisen terveydenhuollon palveluista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista, jos olet sairausvakuutettu Suomessa tai jos sinulla on hoito-oikeustodistus.

Tärppiä päivitetty 18.5.2020.

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Lähdössä ulkomaille ja asuminen ulkomailla │ Going abroad and residence abroad • KELA will not pay Finnish mother old age benefits in America
Lähdössä ulkomaille ja asuminen ulkomailla │ Going abroad and residence abroad • Re: Talvehtiminen ulkomailla.
Lähdössä ulkomaille ja asuminen ulkomailla │ Going abroad and residence abroad • Re: Suomen työeläke Sveitsiin
Kysy Kelasta