Gå till innehåll

Känner du till 30-60-90-regeln?

| 25.11.2020
Lyssna på artikeln

Känner du till 30-60-90-regeln? Om arbetsoförmågan förlängs, är det arbetsgivarens, arbetstagarens och företagshälsovårdens gemensamma uppgift att reda ut med vilka förutsättningar och stödformer arbetstagaren kan återvända till arbetet och vad det förutsätter på arbetsplatsen. 30 – Arbetsgivaren ska meddela företagshälsovården om arbetstagarens sjukfrånvaro överstiger sammanlagt 30 dagar. Det är bra att inleda stödfunktioner för arbetsförmågan i god tid. 60 – FPA ska utreda förmånssökandens rehabiliteringsbehov senast när sjukdagpenning har betalats för 60 dagar. Förmånssökanden får ett brev från FPA där man berättar om rehabiliteringens alternativ och ordnare. 90 – När sjukdagpenning har betalats för 90 dagar ska arbetstagaren leverera ett utlåtande från företagshälsovården till FPA som innehåller en bedömning av återstående arbetsförmåga och möjligheterna att fortsätta arbeta.

Om arbetsoförmågan förlängs, är det arbetsgivarens, arbetstagarens och företagshälsovårdens gemensamma uppgift att reda ut med vilka förutsättningar och stödformer arbetstagaren kan återvända till arbetet och vad det förutsätter på arbetsplatsen.

30 – Arbetsgivaren ska meddela företagshälsovården om arbetstagarens sjukfrånvaro överstiger sammanlagt 30 dagar. Det är bra att inleda stödfunktioner för arbetsförmågan i god tid.

60 – FPA ska utreda förmånssökandens rehabiliteringsbehov senast när sjukdagpenning har betalats för 60 dagar. Förmånssökanden får ett brev från FPA där man berättar om rehabiliteringens alternativ och ordnare.

90 – När sjukdagpenning har betalats för 90 dagar ska arbetstagaren leverera ett utlåtande från företagshälsovården till FPA som innehåller en bedömning av återstående arbetsförmåga och möjligheterna att fortsätta arbeta.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.