Gå till innehåll

När ett barn drabbas av sjukdom eller funktionsnedsättning behöver hela familjen stöd

Hälsa | 27.3.2019
Barnets sjukdom påverkar hela familjens vardag på många sätt. FPA ordnar familjekurser som hjälper barnet och familjen att anpassa sig till livet med sjukdomen eller funktionsnedsättningen.
Lyssna på artikeln
Lapset kokoavat palapeliä.

5 skäl att söka till sommarens familjekurser nu!

 1. Familjekurser ordnas året om för barn i olika åldrar och deras närstående. Det finns kurser med fokus på mer än 40 sjukdomar eller funktionsnedsättningar, bland annat för barn med uppmärksamhetsstörningar, diabetes, epilepsi samt hörsel- eller synskada. Det erbjuds också kurser med fokus på mer sällsynta sjukdomar, såsom kromosomavvikelser och ämnesomsättningssjukdomar.
 2. På kurserna får man tillsammans med familjen vistas i trevlig miljö utan vardagsförpliktelser, matlagning och annat hemarbete.
 3. Kursen kan ge familjen vägkost för en välfungerande vardag. Allmänna mål har ställts upp för kurserna, men familjen kan också fundera på egna mål för kursen. Dessa kan vara till exempel att
  • identifiera barnets och familjens egna resurser och starka sidor samt få stöd för att orka
  • få mera information om sjukdomen eller funktionsnedsättningen
  • stärka föräldrarnas resurser och öka syskonens förståelse för sjukdomen och hur den påverkar vardagen.
 1. På kurserna har familjerna möjlighet att dela sina tankar och erfarenheter med andra i liknande livssituation och att få unik förståelse för den egna situationen och tips för utmaningarna i vardagen.
 2. Det är gratis att delta i familjekurserna. Barnens föräldrar har rätt att få rehabiliteringspenning för den tid de deltar i kursen. FPA ersätter också kostnader för resor till och från rehabiliteringen.

Ytterligare information om familjekurserna för barn hittar du via tjänsten för sökning av rehabiliteringskurs.  Använd t.ex. ”barn” eller namnet på sjukdomen, såsom ”diabetes” som sökord. Sökfunktionen visar antalet lediga kursplatser. För ansökan behövs ett utlåtande av barnets behandlande läkare.

Om ditt barn har en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, kolla även upp möjligheten att få handikappbidrag.

Läs mer:  Neelas ben kan brista av att hon bara bara skrattar – ”Rehabiliteringskursens kamratstöd är guld värt”

Läs mer

Så här söker du till en rehabiliterings- eller anpassningskurs

Beakta att handläggningen av en ansökan om rehabilitering räcker ungefär 6 veckor.

 • Vad vill du läsa om?

  Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.