Gå till innehåll

En olycka utomlands som krävde mer än ett plåster

FPA betjänar | 22.8.2017
Pia Komi
Lyssna på artikeln

För inte så länge sedan provade jag en sportbehå i ett shoppingcenter i Lissabon. Något stack till i ögat och det gjorde ont – vad hände? Jag lyckades få prislappen i ögat, och hornhinnan såg ut som en tillskrynklad kontaktlins. Det var bara det att jag inte hade några kontaktlinser.

Invid shoppingcentret fanns lyckligtvis ett ögonsjukhus där läkaren rättade till min tillskrynklade hornhinna. Jag måste betala ingreppet själv, eftersom det privata ögonsjukhuset godkände vare sig det europeiska sjukvårdskortet eller mitt reseförsäkringskort. Reseförsäkringen ersatte dock kostnaderna i efterskott.

Mellanmålet från ett matstånd vänder sig i magen för tredje dagen, ett astmaanfall överraskar på ett museum eller en förlossning sätter i gång oförhappandes.

På en utlandsresa kan vad som helst inträffa, och ibland behövs läkarhjälp. Ett berusande puderåk i Alperna slutar i omtumlande kärrhjul, mellanmålet från ett matstånd vänder sig i magen för tredje dagen, ett astmaanfall överraskar på ett museum eller en förlossning sätter i gång oförhappandes. Genom att fråga de lokala invånarna hittar du visserligen närmaste läkare, men när det är dags att betala kan du stå där med din tvättade hals.

Hur förbereder du dig för eventuella läkarbesök utomlands allra bäst? Nyckeln i kostnadsfrågor är det europeiska sjukvårdskortet (European Health Insurance Card, EHIC). Det blåa kortet kan beställas gratis från FPA. Det gör du lättast genom att ansöka om kortet i FPA:s e-tjänst. När du visar upp kortet får du nödvändig medicinsk vård och behandling till samma pris och på samma sätt som de lokala invånarna. Kortet duger inom den offentliga hälso- och sjukvården i EU- och EES-länderna samt Schweiz och hos vårdgivare med avtal. Om du inte har något kort eller du anlitar ett ställe där kortet inte duger, måste du betala de faktiska kostnaderna själv.

Om du har glömt att ta med dig det europeiska sjukvårdskortet eller inte har ansökt om ett sådant och tas in på sjukhus, kan du kontakta FPA:s center för internationella ärenden.

Även om reseförsäkringen ofta ersätter läkarbesöken är det europeiska sjukvårdskortet ett bra komplement till försäkringen. Det är inte sagt att reseförsäkringen täcker behovet av vård och behandling på grund av graviditet eller kroniska sjukdomar eller vid långa utlandsvistelser eller i samband med vissa hobbyer. Reseförsäkringen ersätter däremot kostnaderna för hemresan och även eventuella expeditionsavgifter.

Om du har glömt att ta med dig det europeiska sjukvårdskortet eller inte har ansökt om ett sådant och tas in på sjukhus, kan du kontakta FPA:s center för internationella ärenden. FPA kan bekräfta att du omfattas av den finska sjukförsäkringen och sända dig ett tillfälligt intyg över detta. Om du betalar alla kostnader själv, kan du hos FPA ansöka om sjukvårdsersättningarna i efterskott.

Kom alltså ihåg att ta med dig det europeiska sjukvårdskortet på resan. Jag försöker för min egen del att komma ihåg att sluta ögonen när jag provar kläder som dras över huvudet.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.