Gå till innehåll

Tog arbetet utomlands slut? Du kan ansöka om arbetslöshetsförmån när du flyttar hem till Finland

ARBETE & FÖRSÖRJNING | 14.4.2020
För att arbete i ett EU-land, ett EES-land eller Schweiz ska kunna beaktas, behöver du ett intyg av myndigheterna i landet där du jobbade. Kolla tips för vad du kan göra för att din ansökan ska kunna handläggas smidigt.
Lyssna på artikeln
Kuvituskuva. Nainen katsoo kännykkää.

Gör så här om du har arbetat utomlands och ansöker om arbetslöshetsförmån från FPA

  1. Anmäl dig genast som arbetslös arbetssökande hos Arbets- och näringsbyrån. Byrån ger ett arbetskraftspolitiskt utlåtande till FPA. I utlåtandet står det om du är en arbetslös arbetssökande som har rätt till arbetslöshetsförmåner. Arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning beviljas tidigast från den dag då du anmält dig till Arbets- och näringsbyrån som arbetslös arbetssökande.
  2. Efter att du har gjort anmälan till Arbets- och näringsbyrån kan du ansöka om arbetslöshetsförmåner hos FPA. Om du ansöker första gången efter din flytt till Finland och rätten till FPA:s förmåner ännu inte utretts ska du också fylla i och skicka till FPA en anmälan om Flyttning till Finland Y 77 r (pdf).
  3. Grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd? Du kan ha möjlighet att få grunddagpenning om du har arbetat i ett annat EU-land, EES-land eller Schweiz. I så fall kan arbete utomlands oftast räknas med i det finländska arbetsvillkoret.
  4. För att arbete utomlands ska kunna beaktas i din ansökan behöver du ett intyg av myndigheterna i landet där du jobbade. Du får intyget av lokala myndigheter, till exempel en arbetslöshetskassa. Du kan också intyga om arbete utomlands med blanketten U1. Be om intyget i god tid, eftersom det kan dröja en stund innan du får det.
  5. Skicka blanketten och intyget till FPA som bilagor till din ansökan om arbetslöshetsförmåner. Du kan ansöka om stöd och skicka bilagorna via FPA:s e-tjänst www.fpa.fi/etjanst. Läs mer på FPA:s webbplats eller ring servicenumret 020 634 0300 mån–fre kl. 10–15.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.