Gå till innehåll

Milja som arbetar inom restaurangbranschen permitterades på grund av corona – ”Jag var rädd att jag skulle bli tomhänt”

ARBETE & FÖRSÖRJNING | 15.5.2020
Milja Inkinens karriär hade en lovande början. Hon blev färdig kock för ett år sedan och fick sin första fasta arbetsplats i november. Fem månader senare slog coronaepidemin till – och Milja blev permitterad.
Lyssna på artikeln
Milja Inkinen veden ääressä.
Milja Inkinen blev permitterad från sitt jobb som kock i slutet av mars. Hon ansökte om FPA:s förmåner på nätet redan den första dagen som permitterad.

Hjälp, vad innebär det här? Det var Milja Inkinens, 19, första tanke när hon i slutet av mars fick ett meddelande om permittering av sin arbetsgivare.

”Jag hade aldrig trott att det kunde gå så här. Jag tänkte att när jag är flitig och gör mitt arbete väl så räcker nog arbetet till”, berättar Milja, som arbetar som kock.

Den unga kvinnan ringde först till sin mamma. Mamman lugnade ner sin dotter och gav praktiska tips.

”Mamma frågade först om jag tillhör arbetslöshetskassan. Därefter rådde hon mig att anmäla mig som arbetslös arbetssökande hos TE-tjänster och kontakta FPA.”

”Arbetsgivaren betonade att vi klarar av situationen tillsammans och att arbetet fortsätter genast när det är möjligt.”

Arbetslöshetskassans medlemmar ansöker om inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning från kassan. Milja tillhörde inte arbetslöshetskassan, så hon ansökte om grunddagpenning från FPA.

Saker och ting ordnade sig redan på den första dagen som permitterad i TE-tjänsternas och FPA:s e-tjänster. Beslut om arbetslöshetsskydd och utkomststöd kom från FPA inom några dagar. Det underlättade.

Tröstande var också att arbetsplatsens alla kockar och servitörer satt i samma båt och därför kändes permitteringen inte så personlig.

”Arbetsgivaren betonade att vi klarar av situationen tillsammans och att arbetet fortsätter genast när det är möjligt”, berättar Milja.

Milja Inkinen ulkona luonnossa.
Något bra också. Milja önskar att coronaepidemin skulle få människorna att ta bättre hand om naturen och ta hänsyn till varandra.

Inkomsten minskade med en tredjedel – fick betalningsuppskov på billånet

Milja säger att hon har ungefär en tredjedel mindre pengar i sitt förfogande som permitterad än när hon arbetade. Hon klarar sig på det, men har inte råd med något extra nu. Milja berättar att hon har gått noga igenom sina utgifter. Hyran för hemmet måste betalas även nu, men billånet fick hon uppskov på.

”När jag fick en fast arbetsplats vågade jag ta ett billån och köpa min första egna bil. Jag kan inte åka med kollektivtrafiken till min arbetsplats, så bilen är nödvändig även för jobbets skull.”

”Jag har märkt att saker och ting ordnar sig när man är aktiv och inte paralyseras.”

Milja förhandlade fram betalningsuppskov på bilen för permitteringsperioden och betalar tills vidare endast räntorna på billånet. Utgifterna har minskat även genom att avställningsförsäkra bilen.

”Jag har märkt att saker och ting ordnar sig när man är aktiv och inte paralyseras.”

Enligt Milja är det inte lätt att minska all konsumtion som permitterad. När man har mer tid har man stundom lust att falla för impulsköp. Som impulsköp räknar Milja den nya hårfärgen som hon köpte i början av permitteringen.

”Jag ville ha något uppiggande och färgade mitt hår, trots att jag vet att jag även hade klarat mig utan färgen.”

Milja Inkinen veden ääressä.
Milja tror på framtiden trots permitteringen. Hon väntar redan på att få återgå till jobbet och att få umgås friare med sina vänner.

Corona syns hos FPA – antalet ansökningar om arbetslöshetsförmåner tredubblades

Jurist Antti Ristimäki från FPA berättar att coronaepidemin slog hårt mot kvinnodominerade servicebranscher, såsom hotell- och restaurangbranscherna samt handelssektorn. Bland ansökningarna om arbetslöshetsskydd betonas den stora andelen unga kvinnor.

”På min egen arbetsplats tillhör majoriteten av arbetstagarna arbetslöshetskassan. Min tanke var att gå med när jag är ordentligt etablerad i arbetet, men corona hann före”, säger Milja.

Corona har även fört med sig ändringar i arbetslöshetsförmånerna.

När FPA den första veckan i april ifjol mottog 8 500 ansökningar om arbetslöshetsskydd, var antalet ansökningar i år 27 000. Även följande vecka var mängden ansökningar över tredubbelt fler jämfört med föregående år. Handläggningstiderna har ändå förblivit rimliga.

”Vi har rekryterat nya arbetstagare och samtidigt överfört personal internt från mindre brådskande arbetsuppgifter till att behandla ansökningar,” berättar Ristimäki.

Corona har även fört med sig ändringar i arbetslöshetsförmånerna. Till exempel har den normala karenstiden på fem dagar avlägsnats tillfälligt, dvs. förmånen fås från den första dagen som permitterad. Permittering under coronaepidemin förbrukar inte heller maximitiden för grunddagpenning, varefter en arbetslös kan få arbetsmarknadsstöd. Därtill har arbetsvillkoret för löntagare tillfälligt kortats från det normala 26 veckor till 13 veckor. Om arbetsvillkoret uppfylls kan man få grunddagpenning istället för arbetsmarknadsstöd.

Milja Inkinen keittiössään.
Eftersom hon har mer fritid än normalt har Milja bakat mycket hemma. Även Miljas mamma, mormor och syskon har fått njuta av hennes bakverk.

Dygnsrytmen började ställas om under permitteringen – rutinernas betydelse framhävdes

När Milja hade fått ordning på sin ekonomi berättar hon att hon även har hittat bra sidor i permitteringen. På morgonen fick hon sova länge och hon hade tid att ordna i skåpen och baka hemma. Kompisarna kunde hon emellertid inte träffa som normalt på grund av corona, vilket gjorde att tiden började bli lång redan efter den första veckan. Även dygnsrytmen började ställas om.

”Jag märkte att jag kunde gå och lägga mig först inpå småtimmarna och vakna på eftermiddagen. Att vakna på eftermiddagen kändes som att hela dagen egentligen redan var förbi.”

Milja berättar att hon har lärt sig att det är viktigt att hålla fast vid rutinerna även om arbetet inte skapar rytm i livet. Efter att ha lärt sig av sina misstag berättar Milja att hon nu sover om nätterna och är vaken på dagarna. Ibland bakar hon för sig själv eller med sin syster eller tittar på TV-serier. Coronanyheterna följer hon, men bara med måtta för att inte oroa sig för mycket och mista nattsömnen på grund av det.

”Jag minns att jag i februari underskattade hela coronavirussituationen och tänkte att den inte har någon inverkan på oss. Nu skrattar jag inte längre åt saken, utan jag vet att epidemin är en allvarlig sak på många sätt.

Milja Inkinen puhelin kädessään.
Miljas arbetskamrater har en egen Whatsapp-grupp där de berättar vad som hänt på sista tiden även under permitteringen.

Milja ser emellertid även positiva sidor i situationen.

”Det har varit underbart att läsa nyheter där man berättat om hur många djur och naturen nu mår mycket bättre. Kanske människorna behövde ett uppvaknande som detta för att bättre kunna ta hand om sin omgivning.”

Permitteringen upphör i slutet av maj – förhoppningsvis har Milja en arbetsfylld sommar

Som det ser ut nu kommer Miljas permittering att pågå till slutet av maj. Den unga kvinnan ser optimistiskt på framtiden.

”Sommaren är en hektisk tid på min arbetsplats och jag hoppas verkligen att det innebär arbete även för mig.”

Milja säger att hon arbetar i sitt drömyrke. Redan som barn följde hon noggrant sin mormors och mammas sysslor i köket och provade gärna själv olika recept.

”Jag är praktiskt lagd, och de bästa stunderna i mitt arbete är att få tillreda till exempel olika sallader där jag fritt får använda min egen kreativitet. Visserligen blir arbetsdagen bra även av positiv kundrespons.”

Milja drömmer inte om stora sommarfestivaler och resor, men hoppas att kunna tillbringa tid som vanligt med kompisarna: kanske sitta på terrassen, hänga i parken eller sitta på strandstenarna och titta på när andra fiskar.

”En av sommarens höjdpunkter är min brors bröllop i augusti. Festen blir mindre än planerat på grund av corona, men det är fint att festen inte ställdes in helt.”

Gör så här om du blir permitterad på grund av coronaepidemin

  • Anmäl dig som arbetslös arbetssökande hos TE-tjänsterna på den första dagen som permitterad. Det snabbaste och enklaste sättet är att använda TE-tjänsternas e-tjänst.
  • Skjut inte upp ärendet, eftersom rätten till arbetslöshetsförmåner börjar på anmälningsdagen.
  • Ansök därefter om arbetslöshetsförmån antingen från arbetslöshetskassan eller FPA. Du kan ansöka om stöd från FPA om du inte kan få inkomstrelaterad dagpenning från arbetslöshetskassan.
  • Ansök om FPA:s förmåner i e-tjänsten. Logga in med nätbankskoder eller mobil-id.
  • Om permitteringen har börjat 16.3.2020 eller senare kan du få arbetslöshetsförmån, även om du studerar eller har företagsverksamhet. Det är fråga om en tillfällig förändring som gäller till och med 31.7.2020. Läs även på FPA:s webbsidor om andra förändringar i arbetslöshetsskyddet som orsakats av corona.
  • Arbetslöshetsförmåner kan ansökas retroaktivt för tre månader.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.