Siirry sisältöön

Koulunsa keskeyttänyt ei jää enää yksin

Opiskelu | 21.1.2019
Kelassa on viime vuodesta alkaen kokeiltu käytäntöä, jossa opintotuen käsittelijät ottavat yhteyttä koulunsa keskeyttäneisiin nuoriin. Kokeilun tulokset ovat olleet erinomaisia, ja nyt toiminta on vakiintunut käytännöksi.
Kuuntele artikkeli
Två ungdomar tittar på deras mobiltelefoner.

Joka vuosi kymmenet tuhannet nuoret keskeyttävät koulunsa. Moni heistä kaipaa tukea ja ohjausta elämän askelmerkeissä. Jos opiskelija keskeyttää koulunsa tilapäisesti tai eroaa oppilaitoksesta kokonaan, Kela saa oppilaitokselta valvontailmoituksen. Ilmoituksen perusteella Kela ottaa nyt yhteyttä nuoreen.

”Mietimme millaista uutta toimintatapaa voisimme kokeilla ja mitä kautta saavuttaisimme koulunsa keskeyttäneet nuoret, jotta voisimme kartoittaa heidän tilanteensa ja ohjata heidät sopivien palveluiden piiriin”, kertoo tiimipäällikkö Kalle Nikunen Kelasta.

”Kun valvontailmoitus saapuu, soitamme opiskelijalle ja kysymme että hei, mitäs nyt.”

Yksikään tavoitettu nuori ei ole kieltäytynyt ottamasta apua vastaan.

Alun perin toimintatapaa oli tarkoitus kokeilla noin 10 kuukauden ajan. Yhteydenotot nuoriin osoittautuivat niin menestykseksi, että siitä on tullut jo vakiintunut toimintatapa. Yksikään tavoitettu nuori ei ole kieltäytynyt ottamasta apua vastaan, ja heiltä saatu palaute on ollut hyvin positiivista.

Kiitollisuus kuuluu äänestä

Kelan etuuskäsittelijä Saija Tarvainen kertoo, että nuoret ovat olleet todella kiitollisia, kun heihin on otettu yhteyttä, kyselty suunnitelmista ja neuvottu eri etuuksien viidakossa positiivisella asenteella. Saija käsittelee opintotuen lisäksi myös perustoimeentulotukea, jota useat koulunsa keskeyttäneet Kelasta hakevat.

”Puhelun aikana käydään läpi maksussa olevat etuudet, vireillä olevat hakemukset ja keskustellaan jatkosuunnitelmista. Jos nuori haluaa ja antaa luvan, olemme myös yhteydessä sidosryhmiin, kuten Etsivään nuorisotyöhön tai Ohjaamoon, ja kerromme, että tämä nuori saattaisi tarvita teidän apuanne”, Saija kertoo.

”Nuori ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi mitä merkitystä esimerkiksi työnhaun voimassaololla on, joten kerromme mitä se tarkoittaa ja miten työnhaku käynnistetään TE-palveluiden verkkosivuilta”, Saija lisää.

Kuntoutuksessa nuorella on mahdollisuus suunnitella ammattilaisten opastuksella tulevaisuutensa suuntaviivoja.

Saija ja Kalle muistuttavat, että he eivät ole taikureita: ”Eihän meillä tietenkään mitään taikasauvaa ole tai ratkaisua kaikkiin tilanteisiin, mutta käymme läpi nuoren elämäntilannetta ja siihen liittyviä etuuksia ja rohkaisemme hakemaan niitä.”

”Kelan tehtävänä on varmistaa, että ilmoitus Etsivälle nuorisotyölle on tehty ja nuori pääsee jonkin häntä auttavan palvelun piiriin sekä tarkistaa, että nuoren etuusasiat ovat kunnossa.”

Myös Kelan sisällä on tehty yhteistyötä etuuksien välillä. Varsinkin kuntoutusetuuksien käsittelijöiden kanssa yhteistyö on toiminut todella hyvin. Moni nuori on päässyt juuri hänelle sopivaan kuntoutukseen, jossa hänellä on mahdollisuus suunnitella ammattilaisten opastuksella tulevaisuutensa suuntaviivoja.

Palkitsevaa työtä

”Juuri äsken tuli puhelu, jossa opiskelija, opettaja ja kuraattori soittivat yhdessä ja selvittivät tilannetta, kun opiskelu oli vaarassa keskeytyä. Puhelun aikana sovimme yhdessä opintojen jatkosta ja keskustelimme tukitoimista oppilaitoksessa”, Saija kertoo.

”Pahimmassa tapauksessa nuori olisi voinut jäädä tilanteeseen aivan yksin, ilman minkäänlaista neuvontaa, eivätkä omat voimavarat välttämättä olisi riittäneet selvittämään mihin suuntaan tilanteesta voisi lähteä.”

Pahimmassa tapauksessa nuori olisi voinut jäädä tilanteeseen aivan yksin.

”Uudenlainen työskentelymuoto on tuntunut mukavalta ja palkitsevalta. Tuntuu siltä, että työn merkitys on kasvanut, kun näkee konkreettisesti sen, miten nuori pääsee elämässään eteenpäin ja saamme olla mukana auttamassa”, Saija pohtii.

Kiitosta yhteistyötahoilta

Yhteistyötahot, kuten sosiaalitoimi ja Ohjaamo ovat olleet erittäin tyytyväisiä siihen, että myös Kela on alkanut ottaa koulunsa keskeyttäjiin yhteyttä. Näin syrjäytyminen saadaan pysäytettyä mahdollisimman tehokkaasti, kun ainakin joku taho ottaa nuoresta ”kopin”.

Kelan asiantuntija soittaa nuorelle tarpeen mukaan jonkin ajan päästä uudelleen ja kysyy, miten suunnitelmat ovat edistyneet. Nuorta ei jätetä yksin: viranomaiset vaihtavat viestikapulaa saattaen nuorta eteenpäin.

Nuoren tilanne oli ollut aivan turhaan pysähdyksissä tiedon puutteen vuoksi.

”Sidosryhmien edustajilla ei myöskään aina ole riittävästi tietoa mahdollisista etuuksista. He saavat nyt Kelan yhteydenottojen myötä arvokkaita neuvoja”, Saija toteaa.

Hän muistelee tapausta, jossa perustoimeentulotukea saava nuori oli keskeyttänyt koulunsa jo useaan otteeseen mielenterveysongelmien vuoksi. Tilanne oli hankala, ja nuori antoi luvan olla yhteydessä depressiohoitajaansa. Puhelun aikana selvisi, että hoitajan vastaanotolla oli keskusteltu nuoren tarpeesta päästä kuntoutuspsykoterapiaan, mutta suunnitelma oli kariutunut siihen, ettei tällä ollut varaa maksaa terapian omavastuuosuutta. Hoitaja tai nuori itse eivät olleet tietoisia siitä, että Kela maksaisi sen perustoimeentulotukena.

”Nuoren tilanne oli ollut aivan turhaan pysähdyksissä tiedon puutteen vuoksi. Hänen asiaansa lähdettiin viemään heti puhelun jälkeen eteenpäin.”

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.