Siirry sisältöön

Oma katto pään päällä palveluksen aikana

Koti & Perhe | 2.5.2022
Palvelusaika on tiivis elämänvaihe, jossa opiskeluille tai palkkatöille ei jää pahemmin aikaa. Monia asevelvollisia saattaa huolettaa, miten selvitä siviilielämän kuluista, kuten vuokran maksusta palveluksen aikana.
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Kuten jo ehkä tiedätkin, armeija maksaa varusmiehille päivärahaa. Summa ei kuitenkaan ole kovin hääppöinen – pelkällä päivärahalla ei makseta oman asunnon vuokrakuluja. Asiasta ei kuitenkaan kannata turhaan murehtia, sillä asevelvollinen voi saada Kelasta tukea asumismenoihinsa.

Asevelvollinen voi saada asumiskustannuksiinsa yleistä asumistukea, sotilasavustusta tai näitä molempia yhtäaikaisesti. Mistä sitten tietää mihin tukeen on itse oikeutettu ja milloin sitä tulisi hakea?

Varmista, että palveluksen alkaessa tukiasiasi ovat ajan tasalla.

Jos olet saanut yleistä asumistukea jo ennen palvelusta, sen maksaminen jatkuu myös palveluksen aikana. Yleinen asumistuki pitää tarkistaa palvelukseen astumisen yhteydessä, koska mitä todennäköisemmin tulosi tulevat laskemaan. Kela ei tee tarkistusta automaattisesti, vaan sinun tulee itse huolehtia tarkistushakemuksen lähettämisestä. Suosittelen tekemään yleisen asumistuen tarkistushakemuksen muutamaa kuukautta ennen palveluksen alkamista. Näin varmistat, että palveluksen alkaessa tukiasiasi ovat ajan tasalla. Liian ajoissa tarkistusta ei kuitenkaan kannata tehdä, jotta kaikki tarkistushetken tiedot esimerkiksi tuloista ovat tiedossa.

Tarkistushakemusta ei kannata jättää tekemättä, sillä tulojen laskiessa saatat saada enemmän asumistukea. Tämä koskee etenkin palkkatyöläisiä, joiden tulot laskevat usein nollaan asepalveluksen ajaksi. Jos sinua mietityttää, pitääkö asumistuki tarkistaa, voit kysyä asiasta soittamalla Kelan palvelunumeroon 020 692 210.

Koska yleinen asumistuki ei kata kaikkia asumiskuluja, voit hakea täydennystä asumiskuluihin sotilasavustuksen asumisavustuksesta. Asumisavustuksena maksetaan yleisen asumistuen ja vuokran välinen erotus. Käytännössä siis Kela maksaa vuokrasi kokonaisuudessaan, eikä sinun tarvitse itse huolehtia sitä, mistä haalia rahat vuokraan. Jos sinulla on palvelusaikana tuloja, ne vaikuttavat sotilasavustuksen määrään. Voit kuitenkin ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että se vaikuttaa avustuksen määrään.

Voit hakea asumisavustusta kuukautta ennen palvelukseen astumista. Sotilasavustuksessa ei ole takautuvaa hakuaikaa. Siviilipalvelusta suorittava voi saada sotilasavustusta siviilipalveluksen koulutusjakson aikana.

Voit saada asumisavustusta, jos olet asunut itsenäisesti vähintään kolmen kuukauden ajan ennen palvelusta.

Sotilasavustuksen asumisavustuksen saamiseksi on kuitenkin olemassa ehto: sinun pitää olla asunut vuokra-asunnossasi vähintään kolmen kuukauden ajan ennen palvelusta. Poikkeuksellisesti asumisavustus voidaan myöntää alle kolmen kuukauden asumishistorialla, jos tähän on painava ja perusteltu syy. Tällaisena syynä Kela voi pitää esimerkiksi perheen perustamista tai asunnon saantia pitkän jonotuksen jälkeen. Riittäviä syitä ei ole oma halu itsenäistyä tai se, että vanhempasi eivät halua sinun asuvan enää kotona. Jos sinulla on aikomus muuttaa omaan asuntoon ennen palveluksen alkamista, kannattaa pitää huoli siitä, että kolmen kuukauden asumishistoria täyttyy.

Sotilasavustus korvaa siis asevelvollisen vuokran jopa kokonaan. Jos sinulla on avopuoliso, voit saada asumisavustusta vain omaan vuokrapuolikkaaseesi. Jos taas olet naimisissa tai teillä on kumppanisi kanssa yhteinen lapsi, Kela voi myöntää avustusta myös puolisosi osuuteen vuokrasta. Puolisosi tulot vaikuttavat avustuksen määrään.

Loppujen lopuksi palvelusaika on lyhyt, eikä sen ole tarkoitus hankaloittaa siviilielämää. Maksamalla varusmiesten asumiskustannuksia Kela haluaa turvata sen, että varusmiehillä säilyy katto pään päällä palveluksen aikana. On myös tärkeää, että varusmiehellä on palveluksen jälkeen mahdollisuus palata tuttuun ja turvalliseen kotiinsa.

Lue lisää Kelan sivuilta

Sotilasavustus

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.