Siirry sisältöön

Oletko asunnoton? Näin Kela voi tukea sinua

Koti & Perhe | 11.10.2019
Jos olet jäänyt tai jäämässä asunnottomaksi, ole yhteydessä kotikuntasi vuokra-asunnon tarjoajiin ja ilmoittaudu kunnan vuokra-asunnon hakijaksi. Kela voi tukea sinua taloudellisesti uuden asunnon saamisessa.
Kuuntele artikkeli
Kuvituskuva. Viiksekäs mies koiran ja ostoskassin kanssa kaupungilla.

6 vinkkiä, jos olet jäänyt tai jäämässä asunnottomaksi

 1. Ilmoita asunnottomuudesta digi- ja väestötietovirastoon. Näin Kela ja muut viranomaiset saavat tarvittaessa tiedon asunnottomuudesta suoraan väestötietojärjestelmästä. Voit ilmoittaa myös tilapäisen osoitteesi.
 2. Ota yhteyttä Kelaan ja kerro tarkemmin tilanteestasi ja sen taustalla olevista syistä. Voit myös kertoa, jos asut väliaikaisesti tuttavasi tai sukulaisesi luona asunnottomuuden takia. Näin palveluasiantuntija voi tarkastella tilannettasi kokonaisvaltaisesti ja neuvoa, mitä etuuksia sinun kannattaa hakea.
 3. Jos sinulla ei ole vakituista osoitetta, näet Kelalta saamasi päätökset ja kirjeet Kelan verkkoasiointipalvelusta. Jos käytät Postin poste restante -palvelua, Kelan päätökset ja kirjeet lähetetään Postin noutopisteeseen. Voit myös pyytää, että Kela lähettää postin tilapäiseen osoitteeseesi, esimerkiksi tuttavasi luokse.
  • Voit käydä missä tahansa Kelan palvelupisteessä tai kunnan asiointipisteessä. Palvelupistehaku auttaa sinua löytämään paikat, joissa voit hoitaa Kela-asioitasi.
 4. Jos menetät vanhan asuntosi ennen kuin uusi asunto on löytynyt, voit joissakin tilanteissa saada osana perustoimeentulotukea maksusitoumuksen huonekalujesi ja muun omaisuutesi varastointiin. Tätä varten tarvitset kunnan sosiaalihuollolta asumisen suunnitelman.
 5. Asunnottomuus ei vaikuta esimerkiksi työttömyysturvaan tai opintotukeen. Sinulla voi olla oikeus Kelan myöntämään perustoimeentulotukeen, mutta se on viimesijainen tuki, jonka määrään vaikuttavat kaikki käytettävissäsi olevat tulot ja varat. Tuloiksi lasketaan myös muut sosiaalietuudet. Lisäksi sinulla voi olla oikeus kunnan myöntämään täydentävään tai ehkäisevään toimeentulotukeen.
 6. Kun löydät uuden asunnon, voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea vuokravakuutta tai muuttokustannuksia varten. Vuokrattavan asunnon tulee olla kyseisen kunnan kohtuullisen vuokratason mukainen.

+ Asunnottomuus voi olla hyvin erilaista, mutta yleensä se on silti raskasta. Kunnan sosiaalihuolto ja monet järjestöt tarjoavat erilaisissa asunnottomuuteen liittyvissä tilanteissa neuvontaa ja apua.

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.