Siirry sisältöön

Mistä tietää olevansa samaa ruokakuntaa jonkun kanssa?

Koti & Perhe | 17.3.2022
Olet kenties kuullut ruokakunnasta ja mielessäsi liität sen jollakin tavalla Kelaan. Ehkä et kuitenkaan tiedä, kuulutko itse johonkin ruokakuntaan ja kenen kanssa. Ei hätää – et ole asian kanssa yksin.
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Yleinen asumistuki on Kelan ainoa etuus, jossa käytetään ruokakunta-käsitettä. Sanalla on edelleen sama merkitys kuin sata vuotta sitten – se kuvastaa saman kotitalouden piiriin kuuluvia ihmisiä. Omaan korvaan sana ruokakunta kuulostaa hassulta. Arkikielessä en sitä koskaan käyttäisi. Ennemmin tulee puhuttua perheestä, kuten varmasti moni muukin. Ei siis ihmekään, jos ruokakunta tuntuu sinustakin vieraalta. Katsotaanpa yhdessä mitä ruokakunnalla yleisessä asumistuessa tarkoitetaan.

Yleensä ruokakunnan muodostavat samassa asunnossa asuvat henkilöt.

Yleinen asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle, ja sen määrään vaikuttavat kaikkien ruokakunnan jäsenten tulot. Ruokakunnassa voi olla yksi tai useampi jäsen. Yleensä ruokakunnan muodostavat samassa asunnossa asuvat henkilöt. Avio- ja avopuolisot ja samassa asunnossa asuvat seurustelukumppanit kuuluvat aina samaan ruokakuntaan. Ruokakunnan voi muodostaa myös yksin asuva henkilö. Samassa asunnossa asuvat vanhemmat ja lapset kuuluvat aina samaan ruokakuntaan, vaikka heillä olisi erilliset vuokrasopimukset. Tämä asia saattaa helposti sekoittua toimeentulotukeen, jossa täysi-ikäinen lapsi voi saada oman toimeentulotuen, vaikka hän asuisi vanhempiensa kanssa samassa asunnossa.

Jos olet vuokrannut asunnon yhteisellä vuokrasopimuksella toisen henkilön kanssa, kuulutte automaattisesti samaan ruokakuntaan. Asiaan ei vaikuta, vaikka teillä olisi omat tulot ja menot. Tämä tulee yllätyksenä etenkin monelle kimppakämpässä asuvalle, joilla on yhteinen vuokrasopimus. Suosittelenkin keskustelemaan vuokranantajan kanssa mahdollisuudesta erillisiin vuokrasopimuksiin ennen vuokrasopimuksen laatimista. Vaihtoehtoisesti vuokranantaja voi vuokrata toiselle teistä koko asunnon. Se, kenelle asunto on vuokrattu, toimii päävuokralaisena. Päävuokralainen voi vuokrata osan asunnosta alivuokralaiselle erillisellä vuokrasopimuksella. Näin pää- ja alivuokralaisella on mahdollisuus saada omat asumistuet. Muistathan kuitenkin aina keskustella asiasta vuokranantajasi kanssa.

Suosittelen keskustelemaan vuokranantajan kanssa mahdollisuudesta erillisiin vuokrasopimuksiin.

Kun vuokrasopimusasiat ovat kunnossa, ruokakunta voi hakea asumistukea. Kela voi myöntää ruokakunnalle yhden yhteisen asumistuen, jonka yksi asukas hakee koko ruokakunnan puolesta. Ruokakunnan odotetaan osallistuvan yhteisesti asumiseen ja elämiseenkin liittyviin menoihin ja siksi niihin tarkoitettu tukikin myönnetään yhteisesti. Yleistä asumistukea ei siis makseta jokaiselle ruokakunnan jäsenelle erikseen, vaan se maksetaan ainoastaan sille henkilölle, joka tuen on hakenut. Jos asut esimerkiksi kaverisi kanssa ja teillä on yhteinen vuokrasopimus, pitää hakemuksen liitteeksi toimittaa yhteisöruokakunnan valtuutus. Yhteisöruokakunnan valtuutuksella kaverisi voi valtuuttaa sinut hakemaan teille yhteisen asumistuen.

Silloin tällöin mediasta saa lukea tarinoita, kuinka Kela on toiminut tuenhakijoiden parittajana. Tosiasia on kuitenkin se, ettei Kela koskaan automaattisesti parita ketään. Kun samassa asunnossa asuu useampi henkilö, Kelan tehtävänä on tutkia mahdollinen avoliitto. Avoliitto selvitetään Kelassa olevien tietojen perusteella, mutta myös asumistuen hakijaa kuullaan. Tavallisesti näissä tilanteissa Kelan käsittelijä soittaa asiakkaalle. Kelan tiedustelu avoliitosta saattaa kuulostaa tungettelevalta. Puhelua ei tarvitse kuitenkaan jännittää – kyseessä ei ole mikään kuulustelutilanne, vaan käsittelijä haluaa keskustella hyvässä hengessä asiasta kanssasi. On hyvä tietää, että Kelaa kiinnostaa parisuhdetilanteesi ainoastaan siksi, että tuki tulee maksettua lain mukaan oikean suuruisena.

Kelaa kiinnostaa parisuhdetilanteesi ainoastaan siksi, että tuki tulee maksettua lain mukaan oikean suuruisena.

Elämää ei ole mahdollista suunnitella etukäteen. Myös erotilanteita tulee joskus väistämättä eteen. Asumistuessa avopuolisot katsotaan kuuluviksi eri ruokakuntiin, kun he muuttavat eri osoitteisiin yhteiselämän lopettamiseksi. Sama pätee avioliitossa oleviin ihmisiin. Kelaan ei tarvitse toimittaa todistuksia erosta – oma ilmoitus parisuhteen päättymisestä riittää. Osoitetiedot ovat kuitenkin syytä päivittää mahdollisimman pian ajan tasalle.

Loppuun haluaisin muistuttaa, ettei sinun tarvitse etukäteen tietää asumistukiasioista kaikkea – ei edes sitä, ketkä kuuluvat kanssasi samaan ruokakuntaan. Toki asioihin on hyvä perehtyä ennen hakemuksen lähettämistä esimerkiksi lukemalla tietoa asumistuen sivuilta. Puhelinpalvelustamme saat kuitenkin aina apua – vaikkapa jo siinä vaiheessa, kun vasta suunnittelet muuttoa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.