Siirry sisältöön

Työttömän kuukausitulo toimeentulotuessa – 20 vai 21,5 päivärahapäivää?

Kela palvelee | 25.8.2020
Annina Kervinen
tiimipäällikkö
Kuuntele artikkeli

Useimmille Kelan toimeentulotuen asiakkaille ei tule uutena se tieto, että työttömyysetuus huomioidaan toimeentulotuessa tulona siinä missä moni muukin etuus. Säännöllisesti ihmetystä aiheuttaa kuitenkin niin sanottu 21,5-kerroin. Moni huomaa sen yllättäen, kun toimeentulotuen päätöksessä työttömyysetuus onkin huomioitu eri suuruisena kuin aikaisemmin. Mitä tuo kerroin tarkoittaa ja miksi näin on menetelty? Onko toimeentulotuki laskettu väärin vai onko työttömyysetuuden määrässä tapahtunut muutoksia?

Kerran vuodessa voi tulla kuukausi, jonka aikana saat kaksi 20 maksupäivän maksuerää työttömyysetuutta.

Työttömyysetuutta – eli peruspäivärahaa, työmarkkinatukea tai ansiopäivärahaa – maksetaan yleensä 20:lta päivältä kuukaudessa. Maksettu etuus otetaan huomioon tulona toimeentulotuessa. Jos saat työttömyysetuutta pidemmän aikaa, kerran vuodessa sinulle voi tulla kuukausi, jonka aikana saat kaksi 20 maksupäivän maksuerää työttömyysetuutta. Näistä kahdesta maksuerästä toista ei huomioida toimeentulotuen laskelmalla tulona, vaan seuraavasta kuukaudesta alkaen työttömyysetuuden määrä lasketaan kertoimella 21,5.

Kertoimen käyttö tasaa näin ollen perustoimeentulotuessa huomioitavan työttömyysetuuden määrää, kun toista 20 päivän maksujaksoa ei huomioida laskelmalla tulona. Jos molemmat kaksi 20 maksupäivän työttömyysetuuden maksua huomioitaisiin tuloksi, pahimmillaan voisi käydä niin, ettei oikeutta toimeentulotukeen muodostuisi ollenkaan sille kuukaudelle.

Jos kaksi työttömyysetuuden maksua huomioitaisiin tuloksi, pahimmillaan voisi käydä niin, ettei oikeutta toimeentulotukeen muodostuisi ollenkaan sille kuukaudelle.

Mistä sitten tulee tämä luku 21,5, jolla työttömyysetuus kerrotaan? Yhteen vuoteen mahtuu kaikkiaan 13 kappaletta työttömyysetuuden 20 päivän maksuerää. Näin ollen kaksi maksuerää ajoittuu väistämättä samalle kuukaudelle. Koko vuotta ajatellen työttömyysetuuden maksupäiviä on keskimäärin 21,5 päivää kuukaudessa.

Kertoimen 21,5 käyttöön siirrytään toimeentulotuessa, kun sinulle maksetaan ensimmäisen kerran kaksi työttömyysetuuden 20 päivän maksuerää saman kuukauden aikana. Esimerkiksi, jos olet saanut perustoimeentulotukea ajalla 1.4.2020–30.6.2020 ja sinulle maksetaan kesäkuussa kaksi 20 päivän työttömyysetuuden maksua, huomioidaan työttömyysetuus jatkossa laskelmalla kertoimella 21,5, jos haet jatkoa perustoimeentulotukeen 1.7.2020 alkaen.

Työttömyysetuuden määrä lasketaan kertoimella käytännössä siten, että etuuden päiväkohtainen nettosumma kerrotaan 21,5:llä. Esimerkiksi jos työmarkkinatuen päiväkohtainen määrä on 26,928 euroa nettona (33,66 euroa bruttona, veroprosentti 20 %) kerrotaan summa 21,5:llä: 26,928 x 21,5 = 578,95 euroa.

Kerrointa ei käytetä, jos saat soviteltua työttömyysetuutta.

Kerrointa 21,5 käytetään toimeentulotuen laskelmalla niin kauan kuin sama työttömyyskausi jatkuu. Jos työskentelet osa-aikaisesti tai teet keikkatyötä ja saat soviteltua työttömyysetuutta, kerrointa ei silloin käytetä.

Toimeentulotuen päätöksessä kerrotaan aina siitä, miten työttömyysetuus on huomioitu ja milloin kertoimen käyttöön on siirrytty. Lue siis päätös huolella. Jos jokin asia ihmetyttää, voit aina ottaa yhteyttä puhelinpalveluumme.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.