Siirry sisältöön

Sydänkuntoutus on sinun sydämesi asialla

Kela palvelee | 19.2.2021
Anna Heikkinen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Sydänsairaus. Olivatpa siihen johtaneet elämäntavat, perimä tai sattuma, sairastuminen on shokki sairastuneelle, mutta myös hänen läheisilleen. Järkytys ei katso ikää eikä sukupuolta.

Alkuvaiheen akuutin sairaalahoidon jälkeen perheesi arki heittää kuperkeikkaa ja monta asiaa on yhtäkkiä hoidettava eri tavalla kuin ennen. On opeteltava mahdollisesti syömään, liikkumaan ja nukkumaan toisin kuin ennen ja jossain välissä pitäisi vielä muistaa lääkitäkin itseään, jopa monta kertaa päivässä. Olet keskustellut osastohoidon aikana sairaudestasi hoitajien ja lääkärien kanssa ja kotiutuessasi saat sairaalasta käteesi nipun ohjeita, miten sinun tulisi jatkossa itsestäsi pitää huolta. Pää on täynnä kysymysmerkkejä, alun järkytys on muuttunut huoleksi ja tulevaisuuden epävarmuus jyskyttää takaraivossasi.

Paras apu epävarmassa tilanteessa on vertaistuki.

Jokaisesta muodostuu ajan kanssa itse oman sairautensa ja vointinsa paras asiantuntija, mutta mitä tehdä silloin, kun ei tiedä mistä aloittaa? Paras apu epävarmassa tilanteessa on vertaistuki. Vertaistuen avulla huomaat, ettet ole yksin sairautesi kanssa ja saat puhua asiasta sellaisten ihmisten kanssa, jotka tietävät mitä juuri sinä ja omaisesi käytte sairautesi kanssa läpi. Vertaistukea on saatavilla sydänsairauksien kuntoutuskursseilta, joita järjestävät Kela ja Sydänliitto. Kelasta voi myös saada taloudellista tukea kuntoutuksen ajalle.

Asiakkaiden kanssa keskustellessa huomaan monen miettivän, että jaksaako osallistua kursseille tai mitä tehdä, kun myös puoliso haluaisi tietoa sairaudesta. Nämä pohdinnat ovat hyvin aiheellisia. Helposti lähdetään hoitamaan vain sairastunutta, mutta omainen jätetään yksin. Kuntoutukset järjestetään yleensä kolmessa viikon mittaisessa jaksossa, ja osa kuntoutuksista toteutetaan perhekuntoutuksina, joten omaisella on mahdollisuus osallistua osaan kuntoutuksesta.

Myös omaisille on tarjolla tietoa sairaudesta ja neuvoja omaan jaksamiseen.

Kuntoutusten ohjelma räätälöidään osallistujille sopivaksi niin, että jokainen pystyy osallistumaan. Kuntoutus toteutuu pääasiassa ryhmissä, vaikka myös yksilöllistä ohjausta on tarjolla. Kuntoutuksen aikana lisätään tietoa sairaudesta ja sen arkeen tuomista haasteista. Kuntoutuksessa etsitään itselle sopivia mieluisia ja turvallisia liikuntamuotoja, käydään läpi elintapojen vaikutusta sairauteen ja ryhmän voimalla tuetaan toinen toisiaan äkillisen elämäntilanteen aiheuttamassa muutoksessa. Omaisille on tarjolla tietoa sairaudesta ja neuvoja omaan jaksamiseen sekä siihen, miten tukea sairastunutta.

Koska kuntoutus järjestetään jaksoittain, kuntoutujat tapaavat pääasiassa saman ryhmän kanssa uudestaan muutaman kuukauden välein. Minkä onkaan parempaa kuin päästä vähän kehumaan ryhmässä sitä, mitä olet itse oivaltanut toimivaksi omassa arjessasi – ja voit olla samalla avuksi muille. Kuntoutuksesta saa näin parhaiten kaiken irti, eivätkä tekemäsi muutokset jää sanahelinäksi. Voit lukea lisää kuntoutuksen kokemuksista sydäninfarktin kohdanneen Matin haastattelusta.

Kuntoutuksessa kaikki ovat sinun asiallasi.

Jos kiinnostuit kuntoutuksesta, kannattaa asiasta keskustella hoitavan lääkärisi kanssa, pyytää häneltä suositus kuntoutukseen ja täyttää oma hakemus. Sopivia kursseja voit hakea Kelan kuntoutuskurssihausta. Myös asiakaspalvelumme auttaa sinua tarvittaessa sopivan kurssin löytämiseksi.

Suosittelen lämpimästi vertaistukeen nojautumista uudessa elämäntilanteessasi. Kuntoutuksessa kaikki ovat sinun asiallasi. Sinun sydämesi asialla.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.